In apararea Justitiei si a statului de drept (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Iulie 2012, ora 07:19
6949 citiri
In apararea Justitiei si a statului de drept (Opinii)

Noi respectam Curtea Constitutionala, spunea apasat premierul cu cateva minute inainte de a amputa atributiile CCR prin ordonanta de urgenta, metoda fara precedent si ilegala avand in vedere ca legea modificata este una organica si suntem in vacanta parlamentara.

Care era urgenta? Executivul "poate simti nevoia sa modifice urgent, in orice clipa, orice crede necesar la acel moment", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului. Adica un fel de "asa vrea muschii nostri". Si respectam CCR atat de intens incat nici nu asteptam avizul ei, cat e el de consultativ, inainte de a anunta ca votul pe suspendare va fi vineri, iar daca CCR nu da avizul de joi pe vineri se poate vota si fara el.

Noi respectam institutiile statului, spunea si Crin Antonescu in timp ce majoritatea il hacuia pe Avocatul Poporului caruia nu i-a fost imputat nimic in mod oficial, dar care fusese amenintat in particular ca bine n-o sa-i fie daca nu se potoleste cu sesizarile la Curtea Constitutionala.

Coincidenta, Avocatul Poporului e singurul care poate ataca la CCR ordonante de urgenta, precum aceea de modificare a atributiilor CCR. Regulamentele sunt sfinte, ne asigura liderii USL in timp ce Vasile Blaga si Roberta Anastase erau maziliti printr-un abuz pe care PDL nu a indraznit sa i-l aplice lui Mircea Geoana. Asta dupa ce au pregatit terenul luand cu japca, tot prin ordonanta de urgenta, cu urgenta neexplicata, Monitorul Oficial in subordinea guvernului. Toate acestea sunt niste abuzuri teribile, fara precedent, care nu fac decat sa deschida o cutie a Pandorei.

Sa ne intelegem, nu persoanele Roberta Anastase, Vasile Blaga sau Traian Basescu trebuie aparate. Mai ales d-na Anastase are la activ erori si ilegalitati remarcabile care au descalificat-o de multa vreme pentru inalta functie pe care a ocupat-o. Traian Basescu si-a construit caramida cu caramida situatia in care se afla, cel putin pentru ca se vede acum tradat de cei pe a caror tradare a mizat in urma cu cativa ani, pe tradatori cu care si-a construit propria majoritate, in frunte cu Gabriel Oprea.

Ceea ce trebuie insa aparat cu aceeasi ferocitate cu care este periclitat acum este statul de drept. Suprematia legii, accesul ei liber la orice personaj, indiferent ca se numeste Adrian Nastase sau Sorin Apostu, emanciparea justitiei de sub cizma politica, obtinute cu mare greutate si inca fragile, ele sunt cele periclitate acum prin actiunile dezlantuite ale actualei puteri.

Putin imi pasa de soarta d-nei Anastase care nu avea ce cauta in politica dintr-un bun inceput. Pana la urma Traian Basescu nu va fi demis direct, ci spus judecatii populare si isi va primi verdictul. Dar in timpul suspendarii, indiferent care va fi rezultatul referendumului, este foarte probabil ca presedintele Antonescu sa aseze in fruntea parchetului general si a DNA protectori ai infractorilor actualei puteri. Este foarte proabil sa fie gratiati Adrian Nastase, Catalin Voicu si alte personaje dubioase. Aceste decizii vor fi ireversibile, indiferent de rezultatul referndumului. Aceste decizii nu vor fi supuse referendumului. Si ma tem ca ele sunt mai importante, pentru PSD cel putin, decat demiterea lui Traian Basescu.

Sa fie intamplator ca toata aceasta nebunie, ca asaltul furibund asupra institutiilor statului a inceput dupa ce Adrian Nastase a ajuns in puscarie? Toate partidele au o colectie remarcabila de puscariabili si apararea lor transpartinica uneste acum noua coalitie 322, mai mult decat aversiunea personala fata de Traian Basescu. Este o coalitie de aparare a hotilor.

Actuala putere tinteste statul de drept si Justitia. Pentru ca are de aparat o intreaga liota de politicieni puscariabili, pentru ca are de aparat o liota de clienti cu averi putrede care sponsorizeaza campaniile partidelor si buzunarele liderilor. Ei s-au speriat teribil vazandu-l pe Adrian Nastase dupa gratii, ei nu pot concepe puterea fara imunitate totala, ei nu pot concepe decat puterea fara nicio limita, decat puterea totala inclusiv asupra Justitiei. Imunitatea coruptilor si hotilor in fata legii este miza acestei batalii teribile pe viata si pe moarte, iar suprematia legii si independenta justitiei sunt acum sub un asediu teribil.

Deja un mare rau s-a produs. Si nu este vorba despre inlocuirea unor oameni, ci despre mesajul transmis in clar societatii: LEGEA NU CONTEAZA!. Cand presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, urla din toti rarunchii pe holurile Parlamentului: "pot sa conteste si la mama CCR!", cand presedintele Senatului vesteste revocarea judecatorilor CCR, pe care o califica drept o rusine, cand guvernul nu se ocupa cu altceva decat cu izolarea oricarei institutii sau persoane care poate opune rezistenta la abuzurile sale, ne aflam in plin atac la democratie, ne aflam sub domnia unei puteri totalitare si antidemocratice.

Parlamentul nu poate fi dictator, sustine USL. Ba da, poate. Este. Atunci cand majoritatea se transforma intr-o ceata de haimanale de dupa blocuri care folosesc votul pe post de ghioaga. Parlamentul este expresia suprema a democratiei cand foloseste puterea oferita de popor in limitele legii, cu respectarea celorlalte institutii democratice, nu impotriva legii si a institutiilor care garanteaza aplicarea ei.

Nu pentru apararea Robertei Anastase, a lui Vasile Blaga sau a lui Traian Basescu trebuie luptat la baioneta. Ci pentru apararea statului de drept, a legii si a Justitiei. Ele sunt mare miza a acestui razboi pe viata si pe moarte. Daca le abandonam, vom plati indolenta si inconstienta cu ani din viitorul Romanei.

"Natiunile care esueaza sunt cele ale caror institutii sunt slabe sau manipulate, cele in care statul de drept este banalizat. In cazul Romaniei, trainicia acestor institutii va decide daca prosperati si daca copiii vostri vor hotari sa traiasca aici", a spus ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, pentru cei care au urechi sa auda.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CCR guvern, #CCR suspendare Traian Basescu, #USL suspendare Traian Basescu , #decizii