Inghetarea pensiilor si salariilor, in dezbaterea CCR

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 09:45
1676 citiri
Inghetarea pensiilor si salariilor, in dezbaterea CCR
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate, miercuri, sesizarea depusa de USL impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului prin care s-a dispus inghetarea pensiilor si salariilor bugetarilor pe anul 2012.

USL ataca la Curtea Constitutionala inghetarea pensiilor si salariilor

Liderii USL au atacat la Curtea Constitutionala, pe 16 noiembrie, Ordonanta de Uurgenta a Guvernului privind inghetarea pensiilor.

Liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a afirmat atunci ca la secretariatul general al Camerei Deputatilor a fost depusa contestatia Opozitiei la CCR privitoarea la inghetarea salariilor si pensiilor.

Nicolaescu a explicat ca printre argumentele USL se afla si cel referitor la incalcarea bicameralismului constitutional. In acest sens, liderul liberal a precizat ca, potrivit altor decizii ale CCR, nu pot exista diferente intre textele legislative care se supun dezbaterii celor doua Camere.

"Cu alte cuvine, nu fac decat sa spun foarte simplu si raspicat, la Camera Deputatilor Guvernul a venit si a introdus un capitol nou fata de textul cu care s-a intrat in Parlament si pentru care Senatul a fost prima Camera sesizata si ca atare avem de-a face cu o aprobare a unei Ordonante, dar care se refera si la o alta lege, in speta la taierea de salarii si pensii", a explicat liberalul.

Asadar, in sesizarea USL catre CCR se arata ca "fata de forma adoptata de Senat, ca prima Camera sesizata, Camera Deputatilor a eliminat complet toate modificarile adoptate de catre Senat adoptand o serie de modificari si completari esentiale, concretizate in 23 de articole care nu se regasesc in forma adoptata de catre Senat (...) or, legea trebuie sa fie rezultanta manifestarii de vointa concordante a ambelor Camere ale Parlamentului".

Nu in ultimul rand, PSD si PNL mai spun, in legatura cu inghetarea salariilor si pensiilor, ca "motivele invocate in luarea masurilor prevazute de Ordonanta (reducerea cheltuielilor publice, eliminarea riscului de deficit excesiv etc.), nu se pot constitui intr-o justificare pentru neacordarea unor drepturi".

"Restrangerea drepturilor din perspectiva unei simple utilitati publice nu poate fi de asemenea acceptata. In acest sens, precizam ca in jurisprudenta sa, Curtea Europeana a decis ca atunci cand vine vorba despre masuri derogatorii, cu caracter exceptional, statul trebuie sa actioneze astfel incat sa fie protejate valorile enumerate de art. 15 din Conventie si nu o oarecare utilitate publica ( Cauza Lawless contra Republica Irlanda)", se mai arata in sesizarea USL.

Eugen Nicolaescu a mai precizat ca daca CCR va respinge contestatia, USL se va adresa presedintelui Traian Basescu pentru a nu fi promulgata legea. "In situatia in care, prin absurd, CCR va da un raspuns negativ, atunci nu avem decat o singura solutie sa-i solicitam presedintelui sa nu promulge o lege care este imorala si nelegala, iar, daca presedintele totusi nu va tine cont nici de data aceasta de Constitutie, atunci vom aduna la dosarul de suspendare a presedintelui inca o argumentatie, inca o motivatie pentru ca lucrurile acestea nu pot ramane nesanctionate", a mai spus Nicolaescu.

Camera Deputatilor a adoptat o lege prin care salariile din sectorul public si pensiile au fost inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, prevederile fiind continute in amendamentele depuse la o OUG emisa initial pentru luarea unor masuri de reducere a arieratelor.

In cadrul comisiei de buget-finante a fost adaugat un articol II, nou fata de forma initiala a ordonantei, ce cuprinde doua sectiuni, una referitoare la salarizarea personalului din sectorul bugetar in anul 2012 si alta privind masuri in domeniul asigurarilor si asistentei sociale.

In cadrul acestui articol II, exista un articol 2 care prevede expres ca salariile de baza, soldele si indemnizatiile de incadrare ale bugetarilor vor ramane in anul 2012 la nivelul din decembrie 2011, o prevedere similara existand si pentru sporuri si compensatii.

La articolul 5 se prevede ca "valoarea de referinta se mentine si in anul 2012 la 600 de lei", neaplicandu-se astfel valoarea de referinta si coeficientii de ierarhizare a bugetarilor pentru 2012 asa cum sunt ele prevazute in Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Ministerul Muncii confirma inghetarea pensiilor

In plus, articolul 10 prevede ca "in anul 2012, nu se acorda ajutoarele sau, dupa caz, indemnizatiile la iesirea la pensie, retragere, incetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea in rezerva." La articolul 17, este prorogata prevederea din Legea pensiilor referitoare la indexarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei pana la data de 1 ianuarie 2013.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#CCR dezbate pensii salarii, #inghetare pensii salarii CCR, #pensii salarii inghetate 2012, #USL CCR inghetare salarii , #decizii