Integritatea a devenit neconstitutionala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 12:39
7146 citiri
Integritatea a devenit neconstitutionala

Anticoruptia din Romania a primit o lovitura mortala din partea Curtii Constitutionale. Masacrarea legii de functionare a ANI, din care au fost declarate neconstitutionale cele mai importante prevederi, este un urias pas inapoi pentru intreaga societatea romaneasca si un nesperat balon de oxigen primit de marii ticalosi ai acestei tari.

Ce se intampla ca urmare a deciziei CCR a sintetizat, cu maxima satisfactie, avocata Alice Draghici, cea care a atacat legea ANI in cazul doctorului Serban Bradisteanu: "ANI va deveni un fel de depozit al declaratiilor de avere. Nu va mai putea face sesizari, nu va mai avea activitate de control, singurul lucru pe care il va face ANI este sa inregistreze si sa depoziteze declaratiile de avere si sa-i amendeze pe cei care intarzie sa le depuna".

Este negata insasi ratiunea pentru care a fost infiintata ANI, la presiunile Comisiei Europene. CE dorea un organism independent care sa ia la puricat declaratiile de avere ale tuturor celor care ocupa o functie publica in Romania, sa descopere inadvertentele, imbogatirile inexplicabile, incompatibilitatile si alte secrete murdare ale celor care, intr-un fel sau altul, au tangente cu banii publici.

Clasa politica a facut, transpartinic, tot ce i-a stat in putinta pentru a bloca aparitia acestei institutii. Proiectul initial al Monicai Macovei a fost masacrat si numai sub presiunea UE, cat inca exista clauza de salvgardare, a aparut, in 2007, o forma acceptabila a legii. Agentia a devenit insa functionala prin 2009 si abia anul viitor, definitivarea informatizarii, ar fi dus agentia la deplina capacitate de actiune.

Chiar si asa, intr-un an de activitate, ANI s-a aratat enervanta si periculoasa. De altfel, ultimul raport de monitorizare al CE lauda rezultatele ANI, calificate drept "incurajatoare".

Potrivit unor surse judiciare citate de presa, pe lista verificarilor Agentiei urmau sa intre zilele viitoare si sapte din cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale. Nu vor mai intra.

"Aceasta decizie este o rusine, care nu poate fi egalata decat de decizia aceleiasi Curti cu privire la declararea neconstitutionala a legii de functionare a CNSAS. Reteta este simpla: atunci cand institutiile incep sa functioneze si ajung la nume mari, intra in scena Curtea Constitutionala, care desfiinteaza institutiile-problema ", a declarat Laura Stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice Romane.

Asadar ANI a fost dezactivata prin decizia unor potentiali clienti ai ei, la sesizarea unui personaj cel putin controversat. Avocata Alice Draghici a facut parte din Consiliul de Integritate al ANI de unde a fost obligata sa demisioneze cu lacrimi, la propriu, dupa ce a fost acuzata ca ar fi incercat sa blocheze verificarea averii celui pe care il reprezenta in instanta, Serban Bradisteanu, acuzat ca, prin fapte de coruptie, ar fi prejudiciat statul roman cu vreo 9 milioane de euro. Penultimul mare succes al avocatei Draghici impotriva anticoruptiei din Romania este scoaterea din arest preventiv a lui Florin Costiniu.

Efectul practic al deciziei CCR este dramatic, tot potrivit d-nei Draghici: "Toate dosarele trimise in instanta de ANI trebuie clasate si toate dosarele trimise la instanta de contencios administrativ trebuie inchise". Printre beneficiari: Marian Vanghelie, Corneliu Vadim Tudor, Eugen Nicolaescu, Klaus Iohannis, Sorina Placinta, Mircea Geoana, Gheorghe Pogea si, desigur, Serban Bradisteanu de la care ANI propusese confiscarea sumei de 3,6 milioane de euro.

Dar nu numai ANI este dezactivata prin decizia CCR, ci si presa, pentru ca toate declaratiile de avere devin secrete. O gramada de anchete de presa, multe devenite acte de sesizare pentru ANI, au pornit de la studiul declaratiilor de avere. Asa s-a aflat, de exemplu, despre salariile multor bugetari de lux, despre imbogatiri spectaculoase sau despre participari in nenumarate consilii de administratie.

Daca declaratiile de avere ar fi fost secrete, probabil ca si matusa Tamara si-ar fi dormit linistita somul de veci, cu pomeniri doar la biserica, nu prin presa si pe la DNA. N-am fi aflat nimic nici despre imprumutul de 2 milioane de euro rescadentat d-nei Udrea de taman banca cu care colabora ministerial, in interesul turismului romanesc, desigur. Si sunt doar doua exemple.

Presedintele ANI, Catalin Macovei, (un personaj cu mult sub nivelul cerut de inalta functie, dar asta e alta poveste), invoca pregatirea unei noi legi, mai aspre. Cine s-o voteze? Ura impotriva ANI, la fel ca si coruptia, este transpartinica si majoritara. Cine sa alcatuiasca majoritatea care sa voteze revenirea pericolului de-abia inlaturat?

Ministrul Catalin Predoiu promite si el un nou act normativ. Va avea tenacitatea sinucigasa a d-nei Macovei pentru a-l sustine pana la capat? In 2008 n-a avut puterea sa-l sustina pe Daniel Morar cand PNL si PSD ii cereau capul procurorului sef al DNA.

Desigur, Comisia Europeana se va enerva, va critica, va continua monitorizarea pe Justitie. Si ce daca? Clauza de salvgardare a expirat fara a fi, din pacate, activata. Se vor taia niste fonduri? Si asa nu suntem in stare sa le accesam. Pentru multi, amenintarea cosmarului s-a transformat intr-un vis frumos, pe care doar DNA il mai poata tulbura, dar nu prea tare caci reteaua lucreaza. In plus, cine stie, azi maine poate devine si DNA neconstitutional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CCR ANI neconstitutionala, #CCR coruptie integritate , #decizii