Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce se poate intelege din comunicatul CCR?

Autor:
Miercuri, 15 August 2012, ora 18:18
5117 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ce se poate intelege din comunicatul CCR?

Si eu si multi altii am criticat CCR ca n-a decis soarta referendumului pe 1-2 august, sau macar pe 14 august.

Pe baza cifrelor furnizate de BEC si AEP si sustinute pana in ultima clipa, prin demisie, de ministrul Ioan Rus. Critica e valabila in continuare.

Discutiile aprinse produse in spatiul public, asupra corectitudinii si actualizarii listelor, pana la 10 iulie, apare ca o circumstanta atenuanta in favoarea CCR, in sensul ca decizia acesteia ar fi trebuit intemeiata pe date absolut corecte, pentru a nu starni ulterior controverse si discutii inutile.

Comunicatul de marti al CCR, suficient de eliptic, aduce insa si cateva clarificari importante, pe care e bine sa le comentam pentru a le limpezi.

Erata adaugata la Comunicatul CCR din 2 august, si publicata in Monitorul Oficial, s-a facut in mod regulamentar, dupa ce presedintele CCR a obtinut acordul a inca cinci judecatori, si sub semnatura judecatorului raportor Mircea Stefan Minea. Deci cu majoritatea a sase judecatori.

"Judecatorul-raportor, sub indrumarea caruia s-a redactat hotararea, a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia, precizand ca, pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, 'sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului'".

In acest context, iesirea publica a unor judecatori, printre care decanul Facultatii de Drept, Tudorel Toader, care reclamau ilegalitatea demersului legat de erata, a fost nu numai inoportuna, dar incalca si legea 47/1992 care spune:

Art.64. - Judecatorii Curtii Constitutionale sunt obligati:

b) sa pastreze secretul deliberarilor si al voturilor si sa nu ia pozitie publica sau sa dea consultatii in probleme de competenta Curtii Constitutionale;

Pentru a nu se crea un precedent periculos, avand in vedere si pozitia de cadru didactic a judecatorului Tudorel Toader, este necesara o ancheta interna a CCR pentru a lamuri eventuala sa abatere de la legea CCR si sanctiunile corespunzatoare.

Explicatia data de comunicatul CCR: "2. Completarea operata de judecatorul-raportor nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art.47 alin.(1) din Legea nr.47/1992" este de natura sa inlature o eventuala suspiciune si acuzatie de antepronuntare in privinta rezultatului referendumului, nedecis inca de catre CCR.

Fraza cheie este urmatoarea:

"Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv".

Indiferent unde ar locui sau ar avea resedinta, adaug eu. Aceasta inseamna ca, pe langa cele 18,3 milioane de cetateni cu drept de vot, aflati in listele electorale permanente, numar comunicat de ministrul Ioan Rus in cateva randuri, trebuie adaugati, de catre Guvern, si cetatenii stabiliti in strainatate, circa 450.000. Adica cvorumul de valabilitate al referendumului creste de la 9,15 milioane, la circa 9,4 milioane.

CCR lamureste si mult discutata problema a "camionului de liste". CCR cere numarul celor aflati in listele permanente, nu "camionul".

"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului".

Guvernul este autoritatea organizatoare a referendumului si are in subordine o parte dintre institutiile care concura la stabilirea exacta a acestui numar, principala institutie fiind Directia de Evidenta Populatiei din cadrul MAI.

Daca, eventual, nu au fost eliminate din lista electorala permanenta toate persoanele, decedate sau care si-au pierdut drepturile electorale, pana la 10 iulie, aceasta eliminare trebuie facuta in termenul stabilit de CCR, prin punerea in concordanta a evidentelor existente la diferite institutii ale statului, primarii sau altele, aflate sau nu in coordonarea Guvernului.

Adica nu este vorba de "camionul" de liste, nici de mini-recensamant, ci de numerele care concurau la stabilirea cu exactitate a cvorumului necesar validarii/invalidarii referendumului, la data de 10 iulie.

In sfarsit, apare o indicatie, nu foarte clara, asupra modului in care se va vota decizia asupra rezultatului referendumului, intr-un fel sau altul, anume conform cu:

Art.47. - (1) Plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului.

(2) Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia.

O interpretare posibila a acestui articol ar fi urmatoarea:

Este necesar un vot de cel putin 2/3, adica 6-3, asupra "valabilitatii" referendumului, in cazul nostru de demitere a presedintelui Romaniei. Legiuitorul a vrut sa accentueze exceptionalitatea situatiei, pentru ca demiterea unui presedinte nu este o chestiune uzuala si banala.

Orice alt scor al votului conduce, per a contrario, la "nevalabilitatea" referendumului de demitere a presedintelui. Adica la invalidarea sa. Un scor de 5-4, bunaoara.

Cu alte cuvinte se supune la vot in cadrul CCR "valabilitatea" referendumului de demitere a presedintelui, (nu "nevalabilitatea"), care ar trebui sa obtina 6-3 pentru a primi confirmarea CCR, situatie intalnita si in legislatia germana. Procedurile si organizarea referendumului au fost corecte, eventualele fraude fiind acum anchetate de parchete, nu de CCR, care nu este instanta de ancheta.

Cum principalul criteriu legal, acela al cvorumului, nu a fost indeplinit, este greu de crezut ca se va vota cu 6-3 pentru "valabilitatea" referendumului de demitere a presedintelui Basescu, adica pentru plecarea sa din functie.

Acestea sunt cateva observatii supuse atentiei cititorilor mei, cu mentiunea ca forma integrala a comunicatului CCR poate fi accesata pe site-ul Curtii.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#CCR decizie referendum, #majoritate voturi CCR referendum, #valabilitate referendum demitere , #decizii