Ioan Ghise (PNL) acuza CCR de abuz de drept. Plenul nu amana sedinta

Luni, 27 August 2012, ora 17:32
3710 citiri
Ioan Ghise (PNL) acuza CCR de abuz de drept. Plenul nu amana sedinta
Foto: B1 TV

Senatorul PNL Ioan Ghise a spus, luni, de la tribuna Parlamentului, in cadrul sedintei plenului reunit al celor doua Camere, ca hotararile Curtii Constitutionale (CCR) nu sunt executorii, ci doar de constatare.

Parlamentarul a aratat ca CCR, prin invalidarea referendumului din 29 iulie, a comis un abuz de drept prin stabilirea obligativitatii si caracterului definitiv al hotararii sale, din moment ce doar deciziile CCR au caracter executoriu, nu si hotararile.

"Cele doua proiecte de hotarare depuse azi dimineata se refera la aspectul ca CCR prin hotararea sa a comis abuz de drept in sensul ca ea stabileste ca este obligatorie si definitiva hotararea ei. Conform Constitutiei, doar deciziile CCR sunt executorii, hotararile nu sunt", a aratat Ghise.

Acesta a adaugat ca judecatorii CCR trebuia sa prezinte, in fata parlamentarilor, un raport privind organizarea si desfasurarea referendumului, avand aceasta obligatie in mod legal.

"Va rog sa observati ca principala obligatie a CCR in materie de referendum, de a veghea la respectarea procedurilor pentru buna organizare a referendumului, nu este acum indeplinita prin prezentarea in fata noastra a unui raport", a argumentat senatorul.

Ghise a cerut amanarea citirii deciziei CCR in plenul reunit al Camerelor pana cand Curtea va putea intocmi si prezenta un raport in fata parlamentarilor, adaugand ca Parlamentul este in fata hotararii unei cai de urmat.

In acest sens, Ioan Ghise a motivat prin lipsa caracterului executoriu al hotararii CCR.

"Cred ca peste doua zile se poate da citire hotararii Curtii. Pentru situatia in care ne aflam, Parlamentul trebuie sa decida calea de urmat. Suntem in situatia de a decide o cale de urmat si nu doar de a asculta citirea unei hotarari date in constatare", a incheiat senatorul PNL.

Dupa mai multe vociferari, Zgonea a supus la vot propunerea lui Ghise de a se amana cu doua zile citirea in plen a deciziei CCR. Propunerea a fost respinsa cu 196 de voturi impotriva.

Sedinta pentru Basescu a inceput - Cearta PSD-PNL in Parlament - LIVE .

Parlamentul s-a intrunit luni, pentru citirea hotararii CCR privind referendumul de demitere a presedintelui.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#CCR Ioan Ghise propunere invalidare, #referendum hotarare amanare Plen , #decizii