Magistratii solicita liderilor politici, institutiilor si presei sa nu puna presiune asupra CCR

Sambata, 04 Februarie 2017, ora 20:04
3347 citiri
Magistratii solicita liderilor politici, institutiilor si presei sa nu puna presiune asupra CCR
Foto: ccr.ro

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania solicita liderilor politici, institutiilor publice si reprezentantilor presei sa se abtina de la declaratii si actiuni care pun presiune asupra Curtii Constitutionale ori incurajeaza cetatenii sa o faca.

Apelul are loc in contextul in care Curtea a fost sesizata sa decida atat cu privire la constitutionalitatea prevederilor din ordonanta privind modificarea Codurilor penale, cat si cu privire la conflicte constitutionale intre puterile statului.

"Constatam cu ingrijorare ca incepe sa se repete scenariul de anul trecut, cand Curtea Constitutionala a Romaniei a fost presata public, insistent si repetat, sa dea anumite decizii cu privire la constitutionalitatea unor dispozitii penale referitoare la executarea mandatelor de supraveghere tehnica si la definirea infractiunii de abuz in serviciu.

Amintim tuturor ca statul roman 'se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale', unde fiecare putere are un rol determinat, stabilit clar de Constitutie. Curtea Constitutionala este 'garantul suprematiei Constitutiei', care este legea fundamentala si temeiul statului de drept, asigurand, totodata, respectarea echilibrului intre puteri", precizeaza UNJR intr-un comunicat, amintind ca hotararile Curtii Constitutionale sunt "general obiligatorii" si trebuie respectate de toata lumea.

Magistratii amintesc ca, in data de 31 ianuarie, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta nr. 13, Avocatul Poporului, presedintele Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat CCR, in baza competentelor ce le apartin, iar instanta de contencios constitutional urmeaza acum sa se pronunte, proces care dovedeste ca Romania a dobandit in cei 27 de ani de democratie mecanisme de control reciproc.

"Prin urmare, orice fel de presiune facuta in acest moment asupra Curtii Constitutionale cu scopul de a-i influenta decizia reprezinta, prin ea insasi, o atingere adusa acestui principiu esential al democratiei.

Solicitam de aceea, din nou, tuturor institutiilor, persoanelor publice si cetatenilor sa dea dovada de responsabilitate si sa se abtina de la acte si declaratii care ar putea fi interpretate ca presiuni asupra Curtii Constitutionale, facute cu scopul de a o determina sa pronunte o anumita solutie in cauza cu care este investita", spun reprezentantii UNJR.

Ei fac un apel public catre Guvernul Grindeanu sa ofere garantii exprese ca va asigura publicarea imediata in Monitorul Oficial a motivarii deciziei CCR, indiferent de continutul acesteia.

Presedintele Curtii Constitutinale, Valer Dorneanu, a declarat sambata, la Parlament, ca spera ca judecatorii sa se pronunte asupra ordonantei pana pe data de 10 februarie.

Vineri seara, procurorul general Augustin Lazar a solicitat Curtii de Apel Bucuresti suspendarea si anularea ordonantei Iordache si a solicitat sesizarea Curtii Constitutionale.

Iata cine a mai sesizat CCR pe ordonanta Iordache:

Presedintele Klaus Iohannis

Consiliul Superior al Magistraturii

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, dupa ce anterior Parchetul General ii ceruse acest lucru

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#UNJR presiuni jucatori CCR, #CCR sesizata ordonanta modificare coduri penale, #sesizari CCR ordonanta Iordache , #decizii