Ne jucam cu focul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 20:53
7481 citiri
Ne jucam cu focul (Opinii)

Nu stiu daca respingerea de catre CCR ca neconstitutionala a legii care ar fi permis identificarea utilizatorilor cartelelor telefonice pre-pay este un motiv de mare bucurie si nu ar trebui mai degraba sa ne ingrijoreze.

CCR a repins legea din cauza prevederilor imprecise si imprevizibile si a lipsei garantiilor suficiente care sa protejeze eficient datele cu caracter personal fata de riscurile de abuz, de accesare si utilizare ilicita. Deci o lege prost facuta.

Pentru ca mi-e greu sa cred ca este considerata neconstitutionala identificarea in sine a titularului unei cartele. Daca ar fi asa, ar insemna ca toate contractele pentru abonamente telefonice sunt in afara legii fundamentale.

Prin respingerea acestei reglementari, nu cred ca a castigat democratia, ci a pierdut siguranta nationala.

Sigur ca in Romania, tara care traieste cu obsesia telefonelor ascultate si in care foarte multi cetateni au credinta ferma ca un serviciu secret, cel putin, asculta asiduu conversatiile lor cu nevasta despre lista de cumparaturi din piata, orice reglementare de acest tip starneste suspiciuni. Vor fi ascultate si conversatiile despre muraturi si de pe cartele pre-pay. Revoltator!

Eu tot nu inteleg de ce un om care nu are nimic de ascuns are de ce sa se teama sa-si dea datele de identificare cand cumpara o cartela telefonica. Daca are ezitari, in opinia mea, inseamna ca are in minte ceva incorect: fie ca e vorba despre o fapta majora, fie de mici porcarii de tipul distractiei cu injuraturi la telefon sau despre alerte false la 112.

Problematica este prima categorie, a faptelor majore. In primul rand a celor de terorism. Faptul ca inca nu am fost loviti nu inseamna ca nu putem fi tinta intr-o zi, cand in sistemul de securitate nationala va fi identificata o bresa.

Va imaginati ca teroristii folosesc telefoane cu abonament? Si cum poti cere unui serviciu secret sa isi faca eficient treaba cand este nevoit sa caute ace in carul cu fan? Si daca se va intampla nenorocirea cum sa ii reprosezi ca nu a facut ceea ce trebuia daca nu ii oferi instrumentele necesare?

Decat o baie de sange in Gara de Nord, asa cum am vazut in Spania, unde fix cartele pre-pay au fost folosite de teroristi, mai bine verificari drastice si instrumente eficiente de prevenire. Stat politienesc? Nu, stat sigur pentru cetatenii sai intr-o lume, imi pare rau, adesea derapata. Danemarca, Spania, Italia sau Grecia, unde utilizatorii cartelelor pre-pay nu pot fi anonimi, sunt state politienesti?

Dar nu e vorba numai despre terorism. Este vorba si despre crima organizata, rapiri sau coruptie. Va aduceti aminte cate telefoane cu cartela folosea ca sa-si aranjeze spagile fostul primar al Clujului, Sorin Apostu. Si asta era pe vremea cand spaima penalilor era inca departe de cotele atinse in ultimul an.

Sunt posibile abuzuri? Sigur ca sunt. Asa cum sunt posibile abuzuri si cu datele celor care isi fac abonamente. Dar pentru abuz exista sanctiune. Cand iesi pe strada te poate calca o masina. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa mori de sete si de foame in casa sigur ca nu vei fi calcat, dar in iminenta mortii prin inanitie si deshidratare.

Si i-as mai intreba pe cei care se tem asa de tare de folosirea ilegala a datelor de identificare de ce nu se tem sa isi scrie citet si apasat CNP-ul pe toate cupoanele de participare la tombole de prin magazine, de exemplu. Sau pe facturi. Desi in aceste cazuri nu au nici cea mai mica garantie impotriva abuzului, nu-i deranjeaza.

In plus, cred ca ai nevoie de o doza de megalomanie sa iti imaginezi ca isi pierde cineva vremea cu conversatiile tale private. Va dati seama cate urechi ar fi necesare ca sa asculte toate conversatiilor milioanelor de cartele aflate acum in uz in Romania?

Da, avem traume istorice, da, avem principii democratice, da, iubim libertatea si detestam intruziunile. E corect, pana cand ajungem la chestiuni potential de viata si de moarte. Daca vrem un stat sigur intr-o lume nesigura, atunci trebuie sa admitem si niste constrangeri, anumite rigori. Altfel infruntam riscuri mai mari decat deconspirarea retetei de muraturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#cartele prepay buletin, #CCR lege cartele prepay , #decizii