Opinii: Atentie la principiul dominoului!

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 15:27
2744 citiri
Opinii: Atentie la principiul dominoului!

Ascultand mediile politice, poti remarca oarece fojgaiala, deocamdata la varf, dupa decizia CCR de neconstitutionalitate a Legii Educatiei. Ceea ce coincide cu adancirea crizei sociale si cu perceptia generala ca Puterii i-au cam scapat fraiele din mana.

Dorintei de a-si aranja oamenii pe posturi inalte in universitati si in birocratia stufoasa a Educatiei i s-a aratat cartonasul galben, iar trecerea legii prin Senat in forma dorita de staff-ul cotrocean si-a pierdut suflul initial.

Fojgaiala s-a accentuat de cand UDMR ameninta cu parasirea Palatului Victoria. Intarirea opozitiei si pretentiile ei tot mai indraznete pot oricand determina caderea vreunui pilon important, ceea ce ar declansa, dupa principiul dominoului, daramarea intregii insailari guvernamentale. Ca in democratiile instabile.

Cu efectele dominoului si ale bulgarelui de zapada nu e de joaca. Le-am simtit valtoarea la caderea regimurilor comuniste. Praful s-a ales de socialism, de CAER si de Tratatul de la Varsovia. In Romania au produs doar un bluf. S-a doborat regimul odata cu dictatorul, dar piesele din alte esaloane au ramas la locul lor, cu radacini bine infipte in structuri de putere si in economia de ceata.

Azi au prins cheag, revigorandu-se mai dihai ca oricand, iar viitorul nu le suna deloc rau. Ca sa nu priceapa poporenii cum de raman fostii mereu la butoane, s-a realizat un spectacol grotesc al condamnarii "oficiale" a comunismului, cu Vadim maestru de ceremonii. Exorcizarea insa n-a avut urmari notabile.

In schimb, Stiglitz vorbea de efectul de domino al crizei. Pe drept cuvant: rand pe rand mari banci, corporatii, imperii financiare s-au prabusit. Pentru ca nu da bine la mapamond, au fost salvate de guverne tari. La ei. La noi efectul de domino a fost pe dos: bancile sunt bine mersi cu banii FMI, dar se prabusesc salariile, preturile mici, bursele, ajutoarele sociale, bolnavii fara medicamente.

Patidele, pa cale sa-si epuizeze resursele de incredere

Neavand la temelie elemente ideologice si programatice stabile, partidele din arcul guvernamental sunt pe cale sa-si epuizeze resursele de incredere, de aceea lideri de mana a doua impreuna cu oamenii lor evita dominoul, parasind corabia amenintata cu scufundarea.

Caci de la oamenii Mariei Sale, cum ii numeste Sadoveanu pe Fratii Jderi, nu s-a schimbat mare lucru in mentalul colectiv si traditii stramosesti: urca pe tron jupanul, urca si credincerii, pica stapanul, pica si slugile, si proptelele invartitilor.

Iata de unde vine rezistenta incrancenata pe pozitie a Guvernului Boc. In cei aproape doi ani de Executiv portocaliu, s-a reusit, ceea ce nicio alta putere n-a fost capabila: vopsirea in oranj a tuturor institutiilor de decizie nu doar politica, iar caderea ar declansa o implozie necontrolata a leadership-ului la nivel central si local. Sansa de revenire pe prima scena ar fi tot mai nesigura din cauza trendului negativ in sondaje.

Unda de soc a dominoului poate tinti apoi varful, caci amenintarile cu suspendarea subrezesc statu-quo-ul prezidential. Si fanfaronada Puterii. Scaderea categorica a increderii in PD-L si Presedintie nu mai permite jocuri de asteptare ori de limpezire, iar in cazul unui referendum, nemultumirile populare pot matura politica facuta numai de pofta averii si a maririi nesabuite.

Fireste ca ati fi preferat sa cititi despre "Principiul dominoului", filmul cu Gene Hackman, Mickey Rooney, dar el poate cel mult sa aline suferinte, nu sa ne umple camara cu bucate, nici sa-i retina pe medici si profesori in tara. Deoarece caderea inlantuita a pieselor de domino se datoreaza nu atat jocului in sine, cat harababurii politice, ageamiei diriguitorilor, priceputi la toate, dar categoric neinstare sa scoata tara din impas.

Agonia dureros prelungita nu foloseste nici impricinatilor, darmite saracenilor. Nicicand amatorismul nu a produs pagube mai mari, iar unele sectoare ca Invatamant, Sanatate, sistem de pensii, Administratie, Finante, Justitie vor avea nevoie de multi ani pentru redresare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#neconstitutionalitate Lege Educatie, #asumare raspundere Lege Educatie, #Guvern Lege Educatie , #decizii