Opozitia critica decizia CCR care a respins propunerile de revizuire a Constitutiei: Vointa romanilor este litera de lege!

Joi, 18 Iulie 2019, ora 17:09
5688 citiri
Opozitia critica decizia CCR care a respins propunerile de revizuire a Constitutiei: Vointa romanilor este litera de lege!
Foto: Arhiva (CCR)

PNL considera surprinzatoare decizia CCR de respingere a initiativei legislative de revizuire a Constitutiei depuse de Opozitie in ciuda vointei expirate de milioane de romani la referendum. Totodata, USR anunta ca va continua demersurile parlamentare pentru a transpune in Constitutie initiativa "Fara penali in functii publice".

"Decizia de astazi este cu atat mai surprinzatoare cu cat, in urma cu nici o luna, Curtea Constitutionala a validat referendumul pe justitie. Pe cale de consecinta, este inexplicabil ca judecatorii Curtii au decis sa respinga proiectul de revizuire a Constitutiei initiat de PNL alaturi de partenerii din Opozitie, in conditiile in care acesta a transpus intocmai intrebarile formulate la referendum.

La ora actuala, Constitutia Romaniei nu prevede dreptul fundamental de a fi gratiat si amnistiat", a declarat Ludovic Orban, presedintele PNL.

In plus, liderul PNL afirma ca "decizia CCR poate fi interpretata de cei care sunt obisnuiti sa comita fapte de coruptie drept un cadou nesperat".

"Avertizez PSD-ALDE sa nu incerce sa profite in mod politicianist de decizia Curtii si sa inceteze sa actioneze impotriva vointei cetatenilor, asa cum se prefigureaza; in caz contrar, romanii ii vor sanctiona aspru la alegerile de peste cateva luni, iar actuala majoritate va fi nostalgica dupa scorul de la alegerile europarlamentare.

Reamintesc si faptul ca in urma Deciziei CCR nr. 682/2012 nu pot fi adoptate prevederi legale care sa fie contrare vointei cetatenilor.

Partidul National Liberal considera ca vointa romanilor este litera de lege si votul covarsitor de la referendumul pe justitie nu poate fi ignorat. Romanii s-au exprimat foarte clar pe 26 mai in favoarea interzicerii amnistiei si gratierii pentru fapte de coruptie si in favoarea interzicerii ordonantelor de urgenta in domeniul justitiei si a extinderii dreptului de a ataca ordonantele direct la CCR.

Prin urmare, Partidul National Liberal se va asigura ca vointa cetatenilor exprimata la referendumul de pe 26 mai va fi transpusa in lege astfel incat hotii nu vor mai ajunge in fruntea statului si cei care vor fura vor fi pedepsiti", a subliniat Ludovic Orban, conform unui comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a apreciat ca fiind "ciudata" decizia de azi a CCR.

"PNL nu renunta sa transpuna votul la referendum in LEGE. 6,5 milioane de voturi NU pot fi ignorate. Asteptam motivarea CCR si redepunem la Parlament proiectul fara aspectele criticate de CCR.

Si, nu in ultimul rand, cred ca trebuie sa avem o dezbatere serioasa in societate pe reorganizarea functionarii CCR: depolitizarea CCR, modificarea componentei acesteia, a procedurii de numire a judecatorilor si a felului in care se iau deciziile. CCR trebuie sa fie o institutie apta sa-si indeplineasca rolul sau constitutional in favoarea tuturor romanilor", a scris aceasta pe Facebook.

Citeste mai multe despre: CCR a respins propunerile de modificare a Constitutiei: Amnistia si gratierea coruptilor nu pot fi interzise.

USR: "Fara penali" a trecut cu bine de CCR

La randul sau, USR anunta intr-un comunicat de presa ca initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice" merge mai departe, in ciuda deciziei Curtii Constitutionale.

"Actualii judecatori ai Curtii Constitutionale au dovedit din pacate, inca o data, prin decizia de astazi, ca sunt varful de lance al penalilor din politica romaneasca, lasand acestora portita de a-si acorda amnistie si gratiere pentru faptele de coruptie.

Asteptam motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constitutia astfel incat sa respectam rezultatele referendumului din 26 mai si sa scriem explicit interdictia de amnistie si gratiere pentru faptele de coruptie. Decizia de astazi a CCR ignora votul a peste 6,4 milioane de romani si arata, o data in plus, cat de vitala este, pentru functionarea statului de drept si a democratiei, o reformare a CCR si o depolitizare a acestei institutii", a declarat presedintele USR, Dan Barna, conform unui comunicat de presa.

In schimb, exista prevederi din proiectul de revizuire initiat de USR si PNL care ar putea sa fie transpuse cat mai rapid, sustine USR.

"Vestea buna de la CCR pentru ziua de azi e ca 'Fara penali in functii publice‵ a trecut din nou de filtrul CCR. De asemenea, extinderea numarului de titulari ai sesizarii CCR in materia ordonantelor de urgenta este acceptata drept constitutionala. (...) Vestea proasta este ca va trebui sa asteptam motivarea deciziei de azi pentru a intelege in ce fel incalca limitele revizuirii propunerea noastra de a excepta infractiunile de coruptie de la aplicarea amnistiei si gratierii", a declarat deputatul USR Silviu Dehelean.

Citeste mai multe despre Augustin Zegrean critica ambele proiecte pentru revizuirea Constitutiei si arata cum ar putea fi desfiintata Sectia Speciala, asa cum cere GRECO.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#PNL USR decizie CCR Constitutie , #decizii
Comentarii