Parlamentul, obligat de CCR sa revoce un senator PNL gasit incompatibil

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 14:21
2855 citiri
Parlamentul, obligat de CCR sa revoce un senator PNL gasit incompatibil
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca senatorul PNL Akos Daniel Mora trebuie sa fie revocat din functie, dupa ce Senatul a refuzat sa ii anuleze mandatul in prima instanta.

Astfel, CCR a dat dreptate Agentiei Nationale Anticoruptie (ANI) si Inaltei Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), dupa ce Curtea a fost sesizata de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la sfarsitul lunii octombrie, sa intervina in acest caz, potrivit Digi 24.

Curtea Constitutionala, rugata sa intervina: Senatul refuza din nou sa aplice decizia Inaltei Curti

Asadar, CCR a cerut Parlamentului sa puna in executare decizia definitiva si irevocabila a Inaltei Curti, conform careia senatorul Akos Mora s-a aflat in stare de incompatibilitate si trebuie revocat din functie, dupa ce Senatul a refuzat sa faca acest lucru.

Curtea Constitutionala a constatat existenta unui conflict juridic intre Inalta Curte si Senat, pentru ca Senatul nu a finalizat procedura parlamentara privind sesizarea ANI. In continuare, Senatul urmeaza sa decida daca mandatul lui Mora va fi anulat sau nu, se arata in decizia judecatorilor CCR, potrivit Agerpres.

ANI a solicitat in mai multe randuri Senatului "sa dispuna cu celeritate aplicarea prevederilor legale". "Comisia Juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari din cadrul Senatului Romaniei nu a aplicat sanctiunea disciplinara de revocare din functie a senatorului Mora Akos Daniel, in ciuda unei decizii definitive si irevocabile a instantei, considerand ca aceasta speta nu este de competenta Senatului", a acuzat ANI.

Senatorul Mora: ANI forteaza nota. Decizia ICCJ nu are legatura cu acest mandat

Agentia a constatat ca, in aprilie 2011, Mora, consilier judetean in cadrul Consiliului Jidetean Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate. Compania Moragroind, societate in cadrul careia acesta detinea functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie lucrari, in valoare de peste 15.000.000 de lei, cu unitati aflate sub autoritatea CJ Mures si cu alte unitati de pe raza judetului Mures.

Inca un senator PNL isi pierde mandatul - Akos Daniel Mora, declarat definitiv incompatibil de ICCJ

Apoi, in decembrie 2012, Akos Mora a fost ales in senator PNL in Mures. El a atacat in instanta decizia ANI, insa Inalta Curte a respins recursul, fiind considerat nefondat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Akos Mora revocat functie, #Akos Mora revocat Senat, #Akos Mora revocat CCR, #Akos Mora decizie CCR , #decizii
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Tare sunt curios cum va reactiona Senatul Romaniei la o astfel de
Poza 1 2 3 Scuipati pe ei
1 2 3 Scuipati pe ei
rank 5
Un pumn in gura PNL si o palma ciripoiului Antonescu de la CCR !