Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

PDL ataca la CCR revocarea lui Blaga - ce spune Puterea

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 21:20
3168 citiri
PDL ataca la CCR revocarea lui Blaga - ce spune Puterea

PDL a depus la Curtea Constitutionala o sesizare privind revocarea lui Vasile Blaga de la sefia Senatului. In replica, liderii USL sustin ca aceasta noua cotestatie a PDL-ului la CCR nu are obiect si nu este justificata.

Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, sustine ca noua contestatie a PDL nu are obiect deoarece deciziile Curtii Constitutionale actioneaza pentru viitor, iar nicio contestatie pe subiectul presedintiei Senatului nu poate fi judecata de doua ori.

"Procedural vorbind, orice decizie de tip juridic cum e cea a Curtii Constitutionale actioneaza pentru viitor, asta e un lucru cunoscut. Mai mult decat atat, niciun fel de contestatie nu poate fi judecata de doua ori, a fost deja o contestatie pe aceasta tema, care a fost respinsa", a spus Voicu pentru Mediafax.

Liberalul a mentionat ca "ambele Camere ale Parlamentului functioneaza pe baza de majoritati, iar "conducerile Camerelor trebuie sa reflecte aceasta majoritate".

"In afara de a constata faptul ca in acest moment exista o majoritate atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat, care in mod democratic prin vot si respectand toate procedurile a decis schimbarile respective, nu putem sa nu constatam ca aceasta este o majoritate care reprezinta chiar votul cetatenilor din 2008, cand 54% au votat PNL si PSD, adica USL in acest moment", a adaugat Voicu.

Chelaru, mirat de sesizarea PDL

Pe de alta parte, senatorul PSD Ioan Chelaru, vicepresedinte al partidului, a declarat, miercuri seara, ca in urma cu doua luni Curtea Constitutionala s-a pronuntat cu privire la inlocuirea lui Vasile Blaga si a Robertei Anastase de la presedintia celor doua Camere, procedurile fiind apreciate ca legale.

"Eu cred ca PDL nu generaza evenimente serioase si atunci, ca sa fie in atentia media, vine cu stiri de genul asta sau cu actiuni care, dupa parerea mea, nu-si gasesc in niciun fel justificarea.

Va aduc aminte ca, in urma cu doua luni, cand evenimentul respectiv a avut loc - inlocuirea domnului Blaga din functia de presedinte al Senatului - s-a pronuntat CC in sensul in care Curtea a spus ca inlocuirea s-a facut legal, daca va aduceti aminte, si inlocuirea domnului Blaga, si inlocuirea doamnei Anastase", a declarat Chelaru, citat de Adevarul.

Social-democratul a precizat ca il mira decizia PDL de a sesiza CC in privinta revocarii lui Blaga.

"Deci Curtea s-a pronuntat o data. Eu raman la parerea ca este o chestiune formala, ca PDL, negenerand actiuni serioase, cu caracter politic si cu caracter eventual electoral, se gandeste sa se agate de evenimente de genul acesta. Ma mir, pentru ca ei au totusi cativa oameni care se mai pricep, iar domnul Radulescu este un lider", a afirmat Chelaru.

Pierde Antonescu sefia Senatului?

Grupul parlamentar al senatorilor democrat-liberali a depus, la Curtea Constitutionala, o sesizare privind hotararea prin care Vasile Blaga a fost inlocuit de la sefia Senatului de Crin Antonescu.

Curtea Constitutionala a decis in sedinta de miercuri ca hotararile Parlamentului vor putea fi atacate in continuare, admitand astfel o sesizare depusa de PDL referitoare la legea care aproba si modifica ordonanta de urgenta referitoare la competentele CCR.

PDL ataca la CCR revocarea lui Blaga - Antonescu poate pierde sefia Senatului

In acest context, noua sesizare a democrat-liberalilor are sanse de a fi acceptata de CCR, iar revocarea lui Blaga de la sefia Senatului sa fie declarata neconstitutionala. In cazul unei astfel de decizii a magistratilor Curii, Crin Antonescu isi pierde scaunul de presedinte al Senatului.

Daca in cazul lui Vasile Blaga PDL cere din nou ajutorul CCR, in ceea ce o priveste pe Roberta Anastase, situatie este diferita.

Fosta presedinta a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ar putea sa isi ceara inapoi postul din care a fost schimbata de majoritatea USL, insa aceasta a precizat, pentru Ziare.com, a nu isi doreste asa mult sa revina, intrucat "oricum suntem in fata alegerilor, rezultatul e important".

Contactat de Ziare.com, liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a declarat ca deputatii democrat-liberali nu au contestat la CCR revocarea Robertei Anastase, iar o astfel de decizie va fi luata in Biroul Permanent National a partidului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#revocare Blaga sesizare CCR, #contestatie CCr Senat reactii, #reactii Putere sesizare CCR , #decizii