Prag de 30% la referendum: CCR isi motiveaza decizia - cine au fost judecatorii care s-au opus

Joi, 04 Iulie 2013, ora 17:59
4572 citiri
Prag de 30% la referendum: CCR isi motiveaza decizia - cine au fost judecatorii care s-au opus

Curtea Constitutionala sustine in motivarea asupra contestatiei fata de modificarile aduse Legii referendumului ca reducerea cvorumului poate fi aplicata abia dupa un an de zile pentru ca altfel nu ar fi respectate principiile statului de drept si recomandarile Comisiei de la Venetia.

"Jurisprudenta si documentele examinate releva instabilitatea legislatiei romanesti in materie de alegeri, dar si de referendum, in contradictie cu principiile statului de drept, existenta unor deficiente ale sistemului electoral actual, necesitatea modificarii legislatiei electorale si faptul ca aceasta trebuie sa aiba o solida fundamentare, respectiv sa se concretizeze intr-un act complex - un cod electoral, precum si faptul ca modificarea trebuie sa respecte principiul securitatii juridice, respectiv sa nu se intervina (cu unele exceptii admisibile) cu mai putin de un an inainte de alegeri.

Aceste argumente retinute in numeroasele decizii ale Curtii se aplica in mod corespunzator si dispozitiilor legale criticate in prezenta cauza", se precizeaza in motivarea Curtii Constitutionale.

Incurca decizia CCR socotelile Opozitiei pentru referendumul de revizuire?

De asemenea, Curtea a constatat faptul ca in acest an a fost declansata procedura de revizuire a Constitutiei, dar si faptul ca "in aceeasi perioada se afla in curs procedura referendumului cu privire la probleme de interes national, declansat de Presedintele Romaniei".

CC precizeaza ca seful statului a solicitat un punct de vedere al Parlamentului asupra referendumului, dar "adoptarea hotararii a fost amanata pentru luna septembrie 2013".

Prin modificarea conditiilor cu privire la validarea rezultatului referendumului, legiuitorul ordinar modifica in mod implicit efectele juridice ale referendumului, care constituie un element de structura al acestuia", se arata in documentul CC.

Antonescu, atac la CCR: Cativa oameni fac calendarul intregii Romanii

De asemenea, CC subliniaza ca, de-a lungul timpului, instabilitatea legislativa in materie de referendum, determinata de modificarea acestei legislatii, cu precadere, in perioade in care Parlamentul se pregatea de o procedura de demitere a Presedintelui, iar actualmente cu ocazia initierii procedurii de revizuire a Constitutiei, "s-a relevat a fi nu doar un factor de incertitudine juridica, ci si o cauza de contestare civica a acestei legislatii, criticate cu prilejul aplicarii sale".

Mai mult, CC justifica decizia prin faptul ca "trebuie sa vegheze la neutilizarea acestui instrument in alte scopuri decat cel pe care legiuitorul constituant l-a avut in vedere la consacrarea referendumului, ca institutie juridica esentiala intr-un stat de drept - forma de participare directa a cetatenilor la luarea deciziilor".

"Curtea constata ca Parlamentul poate (si, astfel cum rezulta din deciziile Curtii, chiar trebuie) sa intervina in aceasta materie a legislatiei referendare, cu conditia de a nu o supune unor modificari strict conjuncturale, pe baza unor sustineri de oportunitate ori a intelegerii politice, care avantajeaza una sau alta dintre fortele politice reprezentate in Parlament si care formeaza la un moment dat o majoritate parlamentara", mai apreciaza judecatorii CC.

Referendum cu prag de 30%, dar in vigoare peste un an - reactiile politicienilor

Constitutia nu trebuie sa serveasca scopurilor politice

O alta observatie a judecatorilor CC priveste necesitatea ca procesul de revizuire a Constitutiei sa nu determine schimbari ale legislatiei in materia referendumului de natura a duce la abuzuri pentru atingerea scopurilor politice.

"Curtea observa ca majoritatea parlamentara a declansat procedura de revizuire a Constitutiei. Or, chiar daca este incontestabil ca Parlamentul este organul legiuitor suprem, acest comportament legislativ trebuie supus principiului loialitatii constitutionale, ce presupune colaborarea tuturor puterilor statului, fara folosirea unor mijloace disproportionate sau abuzive pentru atingerea unor scopuri politice", mai subliniaza Curtea Constitutionala.

CCR: Prag de 30% pentru referendum

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constitutionala in masura in care nu se aplica referendumurilor organizate in decurs de un an de la data intrarii in vigoare a legii, a decis, in 26 iunie, Curtea Constitutionala.

Cine s-a opus

Presedintele CC, Augustin Zegrean, si judecatorii CC Daniel Morar si Stefan Minea sustin, in opinia separata la motivarea deciziei pe Legea referendumului, ca reducerea cvorumului este neconstitutionala, dar si ca CC nu se poate substitui Parlamentului amanand aplicarea unei legi.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, alaturi de judecatorii CC Daniel Morar si Stefan Minea au apreciat intr-o opinie separata la decizia privind modificarile aduse Legii referendumului ca reducerea cvorumului este neconstitutionala, prin raportare la legea fundamentala.

De asemenea, Zegrean, Minea si Morar contesta modul in care au emis ceilalti sase judecatori decizia in cazul referendumului.

"Prin modul de redactare a dispozitivului deciziei apare ca tocmai acest lucru s-a intamplat si ca instanta constitutionala s-a substituit Parlamentului. Tocmai de aceea opinam ca niciodata Curtea Constitutionala nu poate constata constitutionalitatea unei legi sub conditia, impusa de judecatorii constitutionali, a neaplicarii acesteia pe o anumita perioada de timp", sustin cei trei judecatori CC.

O alta critica adusa colegilor priveste efectele deciziei de constitutionalitate a modificarilor aduse Legii referendumului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#CCR prag referendum, #CCR motivare cvorum referendum, #stat drept CCR referendum , #decizii