Presedintele CCR: Sunt greu de judecat sesizarile cu presa la usa

Marti, 26 Iunie 2012, ora 13:23
2414 citiri
Presedintele CCR: Sunt greu de judecat sesizarile cu presa la usa

Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei, Augustin Zegrean, subliniaza ca sunt greu de rezolvat sesizarile ajunse la CCR care "se judeca cu presa la usa", admitand faptul ca presiunile nu se fac direct de catre politicieni, ci prin intermediul presei.

Intr-un interviu acordat pentru Agerpres cu ocazia implinirii a 20 de ani de la infiintarea Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean a fost intrebat care din sesizarile trimise la CCR sunt cel mai greu de judecat.

"Nu pot sa spun ca unele sunt greu sau mai usor de judecat. Sunt cele, cum spun eu, care se judeca cu presa la usa. De exemplu, conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile statului. Acolo este mai mare presiune, voi, presa, puneti presiune pe noi, ca in rest politicienii nu o fac, decat eventual tot prin intermediul mass-media. Atunci avem in mod sigur un stres mai mare in a gasi solutii, dar intotdeauna gasim, zic eu, solutia care este potrivita cauzei", a raspuns judecatorul CCR.

Acesta a recunoscut ca nu se poate face nimic in legatura cu acuzatiile aduse CCR cum ca ar face jocuri politice, Augustin Zegrean a recunoscut ca acest lucru este imposibil, pentru ca ar insemna interzicerea dreptului la cuvant.

De altfel, acesta a precizat ca magistratii CCR se lovesc de astfel de probleme si in alte tari unde numirea judecatorilor Curtii se face tot politic.

"Judecatorii sunt numiti de Parlament aproape in toate tarile acestea. Nu exista alt sistem. Acesta este sistemul. Unii sunt numiti de o Camera a Parlamentului, altii de alta Camera a Parlamentului. In Spania toti sunt numiti de rege, dar la propunerea Parlamentului. Mai este un sistem in Italia, unde este si un avocat numit la propunerea avocatilor din Italia. Deci, modul de numire este aproape acelasi peste tot. Ori, de aici nu poti sa spui ca se fac influente politice, asta este. Eu am mai spus-o si o repet pana cand se va intelege si se va tine seama de asta: in Germania, judecatorii Curtii pot sa faca parte din partide politice si nimeni nu ii critica pentru asta", a mai declarat Zegrean.

Curtea Constitutionala va dezbate miercuri sesizarea depusa de presedintele Romaniei cu privire la reprezentarea Romaniei la Consiliul European de la Bruxelles.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Augustin Zegrean presiuni CCR, #decizii Curtea Constitutionala , #decizii
Comentarii