Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presiunea pe CCR, faza pe liste (Opinii)

Marti, 21 August 2012, ora 00:20
7301 citiri
Presiunea pe CCR, faza pe liste (Opinii)

Nu exista nicio lege care sa prevada scoaterea din listele electorale a cetatenilor cu bulentinul expirat.

Poti sa-i amendezi, poti sa-i somezi sa-si preschimbe documentul de identitate, dar nu poti sa-i elimini dintre votanti, nu poti sa le amputezi dreptul la vot.

In plus, CCR a cerut numarul de votanti de pe listele actualizate pana la data de 10 iulie. Deci orice actualizare a incetat in acel moment, masa votantilor "a inghetat" in acel moment.

Iar din 10 iulie pana pe 29 iulie, oricare dintre cetatenii cu drept de vot avea tot timpul sa-si reinnoiasca actul de identitate. Putea sa o faca inclusiv in ziua votului cand Evidenta Populatiei i-ar fi emis o adeveritna in baza careia putea vota.

Deci in ziua de 10 iulie, stabilita de CCR ca punct de referinta, nu se poate sti daca oamenii aceia urmau sau nu sa capete carte noua de identitate, daca aveau sau nu sa mearga la vot.

Unii poate au facut-o. Cati anume, afli pe 29 iulie, insa timpul listelor electorale s-a oprit pe 10 iulie. Puteai pe 10 iulie sa-i scoti de pe liste cand ei mai aveau inca 19 zile la dispozitie sa-si preschimbe actele? Nu puteai. Atunci nu poti sa o faci nici acum.

In privinta romanilor din strainatate, CCR s-a pronuntat deja saptamana trecuta cand preciza in scris ca "Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv."

E si logic sa fie asa. Listele la care face trimitere USL si pe care vrea sa le impuna se aplica in cazul alegerilor parlmentare, cand tara este impartita in colegii si fiecare roman voteaza, in functie de domiciliu, numai in colegiul lui. La alegerile parlamentare, romanii cu domiciliul declarat in strainatate isi voteaza propriii deputati si senatori.

Dar in cazul prezidentialelor sau, in oglinda, al referendumului de demitere a presedintelui exista o singura circumscriptie electorala, comuna si pentru romanul de la Hong Kong, si pentru cel de la Iasi. Candidatul respectiv "impricinatul suspendat" este acelasi si pentru romanul de la Hong Kong, si pentru cel de la Iasi.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca romanii cu domiciulul stabil in straintate nici nu sunt pe liste, fiind folosite cele de la alegerile locale care nu-i includ. In discutie sunt cei plecati la munca, ce astazi pot fi in Spania, maine in Romania, poimaine in Italia, dupa cum au sau nu o slujba.

Domiciliul lor declarat e in tara, de asta se si aflau pe listele de la locale. Cum sa declari tu - Radu Stroe, tu - prefect sau tu - primar, alt domiciliu in locul lor. E infractiune.

In plus, poate ca unii dintre acesti romani au si fost in tara in 29 iulie pentru ca e perioada de vacante si multi romani se intorc sa le petreaca acasa. Stim noi sigur cati romani care muncesc in strainatate au votat in satele si orasele lor de domiciliu?

Sunt si alte chestiuni aberante in povestea "reactualizarii". Care a fost metodologia? Care au fost criteriile? Cum a fost ea facuta cu precizie in doua saptmani de cativa angajati de primarii si prefecturi, cand mii de recenzori care au umblat din casa in casa nu au reusit sa cuprinda intreaga populatie?

Si cum se face ca dupa ce Victor Ponta ii acuza ca sunt bolnavi psihic pe cei care cer listele de la Guvern, iata ca, prin minune, listele au aparut la Guvern si sunt trimise la CCR, dar in forma dorita de USL? Cine a fost nebun si cine ticalos? Si cum sa ceri validarea unui scrutin bazandu-te pe faptul ca el a fost organizat defectuos, tot de tine? Adica sa ceri invalidarea unui scrutin invocand nereguli comise tot de tine? In drept exista un principiu care spune ca nimeni nu poate invoca in favoarea sa propria incorectitudine.

Una peste alta, aceasta operatiune care s-a intemeiat pe un memorandum, adica pe un act fara forta juridica, ce nu obliga si nici nu implica pe nimeni din punct de vedere legal, este una de intimidare a CCR.

Magistratii trebuie pusi sub presiunea opiniei publice, bombardati cu cifre contradictorii, pentru a ceda si a valida referendumul sau macar pentru de a mai amana decizia pana cand USL reuseste sa-si instaleze la DNA si la Parchetul General persoane care sa garanteze imunitatea puscariabililor.

Costul acestei operatiuni a fost sintetizat de una dintre cele mai prestigioase publicatii - Financial Times: "Democratia inseamna mai mult decat urna de vot. Este vorba de institutii independente care sa garanteze posibilitatea de tragere la raspundere a unui guvern in fata cetatenilor sai. In Romania si Ungaria, care sunt deja membre ale UE, precum si in Serbia, care aspira la calitatea de membru, acestea sunt compromise."

Ilegalitati, falsuri, presiuni, incalcarea Justitiei, distrugerea institutiilor, toate sunt posibile, toate sunt folosite doar pentru ca niste infractori sa doarma linstiti si sa poata fura in continuare.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#CCR decizie liste referendum, #presiune CCR validare referendum , #decizii