PSD contesta Legea pensiilor la CCR separat de PNL

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 13:51
1873 citiri
PSD contesta Legea pensiilor la CCR separat de PNL
Foto: Arhiva

Social democratii au contestat, vineri, la Curtea Constitutionala, Legea Pensiilor. Acelasi lucru l-au facut si liberalii miercuri.

Magistratii CCR se vor pronunta in legatura cu sesizarea PNL in sedinta din 15 decembrie, urmand sa anunte cand vor face acelasi lucru in legatura cu sesizarea PSD.

Contestatia PSD priveste in principal doua argumente privind neconstitutionalitatea Legii pensiilor, respectiv faptul ca ar fi fost incalcata procedura in care s-a votat cererea de reexaminare a sefului statului, respectiv nu a fost supusa la vot cererea de reexaminare in sine, ci un raport cu amendamente al comisiei de fond.

Al doilea argument invocat de social-democrati priveste discriminarea de gen intre femei si barbati in ceea ce priveste calcularea pensiei. Aura Vasile a explicat ca femeile ar fi dezavantajate in calculul pensiei prin faptul ca tabelele-anexa la Legea pensiilor instituie o diferenta pentru acelasi stadiu de cotizare, respectiv femeile ar obtine o pensie mai mica decat barbatii in conditiile in care au munci aceeasi perioada de timp.

Purtatorul de cuvant al partidului, Radu Moldovan, a explicat pentru Agerpres, ca sesizarea se fundamenteaza pe doua motive, unul pe procedura prin care se invoca faptul ca presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a supus la vot in plen nu numai cererea de reexaminare a Legii pensiilor transmisa de presedintele Traian Basescu cat si legea in integralitatea ei, "ceea ce nu trebuia".

"A doua motivatie a sesizarii PSD o reprezinta discriminarea, pentru ca reducandu-se varsta de pensionare la femei la 63 de ani, fata de 65 cum era legea initiala, ar fi trebuit sa se modifice si anexa in care este prevazut stagiul de contributie", a mai spus Moldovan.

PNL a contestat Legea Pensiilor la Curtea Constitutionala

La randul lor, liberalii au motivat, miercuri, depunerea contestatiei, prin incalcarea principiului neretroactivitatii si discriminarea femeilor, care vor avea o pensie mai mica decat cea a barbatilor ca urmare a necompensarii stagiului de cotizare.

Legea pensiilor, adoptata in forma finala marti, 7 decembrie, prevede, intre altele, scaderea varstei de pensionare la femei de la 65 la 63 de ani. In favoarea legii au votat 172 de deputati, in timp ce impotriva au fost aproape 130 de voturi, ale PSD si PNL. Pentru a se evita orice suspiciune de frauda, votul a fost dat prin apel nominal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#legea pensiilor, #contestatii legea pensiilor CCR, #contestatii legi CCR , #decizii