CCR si-a motivat decizia privind asumarea Legii Educatiei - Vezi reactii

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 12:24
3275 citiri
CCR si-a motivat decizia privind asumarea Legii Educatiei - Vezi reactii
Foto: Antena3

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca incercarea Executivului de a-si asuma raspunderea pe Legea Educatiei nu este sustinuta, deoarece actul normativ nu este o urgenta si este deja in proces de dezbatere in Senat.

Personalitatile politice au comentat decizia Curtii si au incercat sa anticipeze care va fi urmatoarea mutare a Guvernului, dupa ce Curtea a decis ca nu isi poate asuma raspunderea pe legea care ar fi acordat dreptul elevilor minoritatilor sa studieze disciplinele Istorie si Georgafie in limba materna.

"Curtea se baga pe un conflict dintre Guvern si Parlament, pe un conflict intre doua institutii fundamentale si trebuie deblocat. Se mergea la concurenta. Pe de o parte Senatul dezbatea proiectul de lege si pe de alta parte vii tu Guvern si iti asumi raspunderea, erau doua dezbateri cu acelasi obiect. Aici era clar conflict interinstitutional si nu prea avea cum sa fie rezolvat decat in acest fel", a declarat Sergiu Andon, avocat, membru al Partidului Conservator, la Antena 3.

CCR: Legea Educatiei a declansat un conflict intre Guvern si Parlament

In ceea ce priveste solutia la problemele create de Legea Educatiei intre Parlament si Guvern, Sergiu Andon este de parere ca Guvernul ar putea sa incerce din nou sa isi asume raspunderea pe proiectul de lege.

"Odata predat un proiect poate fi respins, si atunci Guvernul poate sa-si asume raspundeerea. Poate sa spuna: 'trantiti-l voi si venim noi din nou cu asumarea raspunderii'", a declarat Sergiu Andon.

Alina Gorghiu, avocat si deputat din partea PNL, a declarat ca, in opinia sa, este exclus ca Guvernul sa isi mai poata asuma raspunderea pe proiectul de lege.

Basescu: CCR actioneaza ca o institutie penibila. Si acum regret enorm cresterea TVA

Boureanu: Exista doua solutii la problema Legii Educatiei, asteptam motivarea CCR

"Din punctul meu de vedere este exclus, decizia arata ca Guvernul nu imixtioneaza in activitatea legislativa. Curtea Constitutionala da o decizie pe care, din pacate, fiecare o interpreteaza cum vrea. (...) Daca se considera proiectul nevotat, Guvernul poate sa-si asume raspunderea pe un proiect nou care poate fi acelasi proiect, poate fi un proiect nou modificat cu amendamentele adoptate in Parlament", a declarat Alina Gorghiu.

Aceasta adauga ca asumarea raspunderii pe Legea Educatiei trebuie sa justitifice urgenta, ori atata vreme cat legea intra in vigoare in 2011, odata cu inceperea noului an scolar, aceasta nu este o urgenta.

Marko Bela: Guvernul isi poate angaja in continuare raspunderea pe Legea Educatiei

Presedintele UDMR Marko Bela este de parere ca in urma motivarii CCR privind Legea Educatiei procedura angajarii raspunderii poate continua in Parlament, opinie care, spune vicepremierul, este impartasita si de premierul Emil Boc, si de presedintele Traian Basescu.

"Din aceasta motivare, dupa parerea mea, reiese in mod clar ca existe divergente foarte serioase intre membrii CCR. Eu consider ca putem continua procedura angajarii raspunderii Guvernului si ca Birourile permanente ale celor doua camere ar trebui sa decida in acest sens.

Este problema Parlamentului, dupa parerea mea reiese ca putem continua asumarea raspunderii. Inseamna ca trebuie pusa pe ordinea de zi, trebuie stabilita ziua cand se citeste motiunea de cenzura, ar trebui sa mearga mai departe procedura de angajare a raspunderii", a afirmat Marko Bela, pentru NewsIn.

Geoana: Guvernul sa retraga asumarea

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat vineri de la Sighisoara ca, desi CCR a explicat in motivare ca nu poate obliga Guvernul sa retraga asumarea raspunderii, Guvernul ar trebui sa retraga singur din Parlament actul de angajare.

"Voi trimite oficial o scrisoare domnului Emil Boc, prin care ii voi cere sa retraga actul din Parlament. Premierul ar trebui sa accepte un lucru de bun simt. Daca nu va dori sa o faca, voi cere presedintelui Camerei Deputatilor sa convocam comisiile reunite ale Parlamentului, unde vom transa acest subiect. Vom rezolva noi problema", a spus fostul lider PSD.

Totodata, Geoana a catalogat declararea drept neconstitutionala a asumarii raspunderii drept o dovada a "modului neprofesionist in care se iau decizii la nivel majoritatii si Guvernului" si ca va urmari cu interes UDMR-ul in urmatoarele saptamani, care a facut din Legea Educatiei "cheia de bolta a ramanerii la guvernare".

Geoana a mai numit "jargon nedemn de o astfel de functie" declaratia presedintelui Basescu, cel care spusese de Curtea Constitutionala ca a ajuns o institutie "penibila".

"Si eu am inghitit o decizie care mi s-a parut nedreapta. Daca eu m-as fi apucat sa spun ce mi-a trecut prin cap atunci cand Curtea Constitutionala a respins solicitarea noastra de a se renumara voturile la alegerile prezidentiale, probabil ca nici Muresul, nici Tisa si nici Dunarea nu i-ar fi spalat", a declarat seful Senatului.

La fel, viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a fost de parere ca procedura angajarii raspunderii nu mai poate continua in Parlament. "Daca altcineva gandeste altfel, are interese meschine politice impotriva respectarii Constitutiei si trebuie sanctionat politic si moral de catre toti", a sustinut Nicolaescu, citat de Newsin.

Acesta a precizat ca pozitia PNL in Birourile permanente reunite, in cazul in care Guvernul nu va ceda, va fi de "respingere a unei asemenea aberatii constitutionale, si, evident, consacrarea conflictului, constatarea neconstitutionalitatii angajarii raspunderii si incetarea procedurii de angajare a raspunderii si retrimiterea proiectului de lege la Guvern".

Boc: Angajarea raspunderii merge mai departe, Curtea nu poate interveni

Premierul Emil Boc a declarat ca motivarea Curtii Constitutionale demonstreaza foarte clar ca nici in cadrul Curtii nu a existat o opinie cu adevarat majoritara, pe de alta parte, ca nu exista un mecanism prin care o procedura de angajare a raspunderii, odata demarata, sa poata fi oprita.

"In motivarea deciziei, 4 judecatori spun intr-un fel, 4 in alt fel, iar unul are o opinie concurenta, deci nu exista o opinie majoritara", a spus premierul.

Pe de alta parte, Emil Boc apreciaza ca demararea procedurii angajarii raspunderii, prin citirea textului in Parlament si depunerea motiunii de cenzura de catre Opozitie dovedeste ca si daca a existat un conflict, acesta a fost depasit.

Boc: Angajarea raspunderii pe Legea Educatiei merge mai departe

Curtea Constitutionala a publicat vineri motivarea deciziei luate in cazul neconstitutionalitatii procedurii de angajare a raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei.

In motivare se arata, printre altele, ca legea nu este o urgenta, ea se afla in proces de legiferare la Senat, iar cererea de renuntare la procedura de angajare a raspunderii nu este de competenta Curtii, tinand doar de Parlament.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#CCR legea educatiei, #reactii Legea educatiei, #motivare CCR legea educatiei , #decizii