Opinii: Romania si sindromul studentului lenes

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 23:59
4340 citiri
Opinii: Romania si sindromul studentului lenes
Fotomontaj: Ziare.com

Emil Boc simte probabil abia acum ca au venit Sarbatorile. Curtea Constitutionala a dat lumina verde legilor salarizarii si bugetului, asa ca riscul intreruperii acordului cu FMI si al pierderii urmatoarei transe a disparut.

Daca aceste legi n-ar fi intrat in vigoare la 1 ianuarie, rezultatele ar fi fost tragice nu numai pentru guvern si PD-L, ci pentru Romania in ansamblu. Caci, fara acord, ramaneam fara posibilitati de finantare la costuri cat de cat suportabile, iar Guvernul ar fi avut de ales intre a angaja imprumuturi la dobanzi foarte mari, si acelea cu mare dificultate, sau a inceta sa-si mai plateasca obligatiile.

Dincolo de asta ramane de vazut daca cele doua legi si bugetul sunt, intr-adevar, viabile si realiste. Experienta ne da motive de suspiciune. Sa ne amintim ca anterioara lege a salarizarii bugetarilor, adoptata tot prin asumarea raspunderii Guvernului, s-a dovedit atat de proasta incat a fost practic inaplicabila. Nu sunt prea multe motive de optimism nici de aceasta data, cat timp ea a fost elaborata si adoptata cu sufletul la gura, tot sub presiunea unui termen ultimativ al FMI.

La fel si cu bugetul, care, in mod normal, ar fi trebuit trimis in Parlament nu in decembire asa cum s-a intamplat, ci inca de la mijlocul lui octombrie, cel mai tarziu. Analistii economici sunt, de altfel, foarte sceptici in privinta viabilitatii calculelor, cat timp bugetul este fundamentat pe venituri bugetare cu mult mai mari decat anul acesta.

De unde aceste venituri cat timp, in cel mai bun caz, vom avea o crestere economica extrem de timida? Greu de explicat, dar, ma rog, minuni s-au mai vazut.

Ce e mai rau este ca, si in cazul celor doua legi cerute de FMI si in alte multe, enorm de multe alte situatii, Romania ramane tributara sindromului studentului lenes, care invata mereu in ultima clipa, doar de frica examenului, doar cat sa ia o nota de trecere, iar daca are ocazia sa copieze, nu o va rata.

Din 1990 incoace, putine au fost reformele si reglementarile esentiale adoptate fara presiune externa, fie ca a fost a Consiliului Europei, a SUA, a FMI, a NATO sau a UE. Nimic nu s-a schimbat, daca din partea acestor institutii nu a existat o conditionare esentiala, fie ca ea s-a numit transa de imprumut, integrare, aderare, clauza natiunii celei mai favorizate, clauza de salvgardare sau mai stiu eu ce alte obiective ori amenintari.

Si, ca orice lucru facut in mare viteza, la norma, toate aceste reglementari esentiale s-au dovedit pana la urma prost croite. Legile proprietatii au creat probleme imense nerezolvate pana astazi, reforma in Justitie nu e gata nici astazi, bugetele arareori n-au suferit mai multe rectificari anuale, Constitutia este incompleta si plina de lacune, chiar si dupa modificare, iar legislatia in ansamblu este contradictorie si adesea inaplicabila.

Nu stiu de ce, dar in Romania temeinicia lucrului facut din vreme, bine cumpanit, croiala bine masurata sunt raritati. Guvernarea, ca si traiul, e de azi pe maine, doar ca sa trecem examenul urmator. Si numai ratarea acestui examen atrage rapunderi si analize. Asa s-a intamplat acum cu aderarea la spatiul Schengen a carei amanare este iminenta.

Prea putina lume, in frunte cu presedintele si Guvernul, a fost interesata de fondul reprosurilor facute de Franta si Germania. Nu faptul ca avem un nivel inacceptabil de coruptie si ciminalitate ne-a interesat, ci teoria conspiratiei din spatele reprosurilor: aceste chestiuni nu intrau intre conditiile tehnice de aderare, asa ca suntem nedreptatiti deoarece am lezat intersele economice ale celor doua puteri.

Asadar, problema nu e ca nu stim materia si am incercat sa trisam, ci faptul ca am fost descoperiti. Nu conteaza faptul ca suntem sufocati de coruptie si criminalitate, ci faptul ca ele au fost taxate. Ne comportam de parca nu ar fi in primul rand in interesul nostru sa scapam de aceste tare, sa avem legi bune si coerente si bugete bine cumpanite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#CCR lege buget salarizare, #Romania Schengen , #decizii