Seful CCR, despre primarii traseisti: Trebuiau sa-si piarda mandatul, au incalcat legea

Duminica, 08 Mai 2016, ora 15:17
2230 citiri
Seful CCR, despre primarii traseisti: Trebuiau sa-si piarda mandatul, au incalcat legea
Foto: Digi24Tv

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a afirmat ca primarii care si-au schimbat partidul in urma OUG 55/2014, ce a fost declarata neconstitutionla de catre CCR, trebuiau sa-si piarda mandatele intrucat au incalcat legea ce-i sanctiona cu pierderea mandatului in cazul in care isi schimba afilierea politica.

Augustin Zegrean a spus ca, dupa ce OUG 55 a fost declarata neconstitutionala de catre CCR, primarii traseisti trebuiau sa revina in cadrul partidelor din care au plecat in perioada de 45 de zile in care migratia politica a alesilor locali a fost permisa de catre Ordonanta.

"Trebuia sa mearga fiecare la partidul lui si sa urmeze procedura prevazuta de partidele lor", a declarat Zegrean, la Digi24, potrivit News.ro.

Intrebat explicit daca cei 552 de primari care si-au schimbat afilierea politica ar trebui sa-si piarda mandatele, Zegrean a raspus: "Sigur ca da! Pentru ca au incalcat legea."

Presedintele Curtii Constitutionale a contestat si considerente de ordin juridic ce au stat la baza Ordonantei emise de catre Guvernul Ponta. "Pentru mine a fost o chestie inexplicabila ca legea nu se aplica timp de 45 de zile si apoi se aplica iar", a comentat judecatorul CCR.

El a precizat ca CCR nu are mecanismele necesare sa forteze institutiile sa puna in aplicare deciziile judecatorilor constitutionali sau sa le spuna cum sa o faca. "Foarte rar noi spunem in decizii cum trebuie puse in aplicare. Eu am mai spus ca noi avem doar radiera, nu si creion cu care sa scriem in loc", a mai spus Zegrean.

Ordonanta de Urgenta 55 din 2014 le-a acordat primarilor un interval de 45 de zile sa-si declare afilierea politica, fara sanctiunea pierderii mandatului in cazul in care se inscriu in alt partid, asa cum prevedea legislatia.

Pe 17 decembrie 2014, CCR a declarat ca neconstitutionala Legea de aprobare a OUG 55/2014, insa Parlamentul nu a reglementat pana acum care sunt efectele juridice asupra primarilor ce au migrat in perioada de 45 de zile.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#primari traseisti mandat, #CCR primari traseisti , #decizii
Comentarii