Ziare.com

Toni Grebla va sustine punctul de vedere al Guvernului la CCR, pe conflictul completurilor de 5 judecatori

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 19:17

   

Toni Grebla va sustine punctul de vedere al Guvernului la CCR, pe conflictul completurilor de 5 judecatori
Secretarul general a Guvernului, Toni Grebla, va sustine, miercuri la CCR, punctul de vedere al Executivului privind un posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) referitor la formarea completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Toni Grebla a confirmat, marti, pentru MEDIAFAX, ca va fi prezent la sedinta publica de miercuri a CCR, care va incepe la ora 10.00.

"Cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte", este singurul punct pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a Curtii, publicata pe site-ul institutiei.

Pe 2 octombrie, premierul Viorica Dancila a sesizat CCR in legatura cu existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la formarea completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema.

La presiunile lui Dragnea, Dancila sesizeaza CCR cu privire la completurile de 5 judecatori

Controversele au inceput dupa ce a intrat in vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciara. Aceasta prevede ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai conduc completurile de 5 judecatori, ci toti magistratii din complet sunt trasi la sorti.

Citeste si Un mare test pentru CCR. Cu ce a fost impiedicat Parlamentul de Parchetul General si Inalta Curte?

Conform textului sesizarii obtinute de MEDIAFAX, premierul argumenteaza ca instanta suprema si-a stabilit propriile reguli, inca din 2014, in ceea ce priveste completurile de 5 judecatori si refuza intentionat sa aplice modificarile legale.

In documentul depus la Curtea Constitutionala Viorica Dancila sustine urmatoarele:

"- consideram ca neaplicarea de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, in privinta completurilor de 5 judecatori, a legii astfel cum a fost adoptata in Parlament, impreuna cu refuzul explicit de a modifica configuratia completurilor in acord cu prevederile legale, reprezinta o depasire de catre instanta suprema a atributiilor sale constitutionale prin arogarea unor atributii care revin Parlamentului, situatie care este de natura sa creeze un conflict juridic de natura constitutionala.

- in practica, Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a stabilit in februarie 2014, un alt sens al alin 5 art 32 din Legea nr 304/2004, retinand ca persoanele enumerate acolo sa fie considerate ca facand parte "de drept" din compunerea completurilor de 5 judecatori.

- in baza acestei interpretari a Colegiului de conducere a ICCJ, incepand cu februarie 2014, (data cu vadita incalcare a legii), odata cu intrarea in vigoare a Legii 255/2013, in completurile de 5 judecatori, desemnarea prin "tragere la sorti, in sedinta publica" a avut loc doar pentru 4 membri titulari, cel de-al cincilea membru fiind considerat "de drept" presedintele ICCJ, vicepresedintii sau sefii de sectie.

- acest conflict de natura constitutionala poate fi plasat/analizat pe doua coordonate: in primul rand, si cel mai evident, este vorba despre o infrangere sistematica a vointei legiuitorului si chiar a Curtii Constitutionale, in al doilea rand, mai putin evident, dar la fel sau poate chiar mai grav, infrangerea garantiilor constitutionale ale accesului liber la justitie, care are vocatie de drept, dar si de principiu constitutional, aplicabil tuturor drepturilor fundamentale.

- facand totala abstractie de dispozitiile exprese ale legii, si de competenta sa astfel cum este circumscrisa de art 126 din Constitutie, ICCJ a procedat, in mod continuu, din 2014, prin Colegiul de conducere, potrivit unei "reguli" proprii, la stabilirea componentei completelor de 5 judecatori, pentru ca, prin ultima hotarare a Colegiului de conducere sa refuze explicit aplicarea imediata a noii legi, creand ea insasi asa zise norme tranzitorii care nu reprezinta altceva decat o consfintire expresa a incalcarii legii (Hotararea din 89/04.09.2018)

- nici macar dupa ce in februarie 2018 Curtea Constitutionala a statuat asupra sensului constitutional al normei aplicabile in materie, Colegiul de conducere al ICCJ nu doar ca nu si-a corectat practica in urma dezlegarii obligatorii cu privire la intelesul constitutional al art 32 alin 5 din legea 304/2004, dar a refuzat, in mod expres, sa puna in aplicare si noile prevederi legale, intrate in vigoare prin legea 207/2008.

- prin Hot 89/04.09.2018 a Colegiului de conducere, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa continue incalcarea legii, contrar vointei Parlamentului si cu ignorarea jurisprudentei instantei constitutionale si a celei europene, asadar art 1. din Constitutie care consacra valorile fundamentale statului roman, stat de drept bazat pe principiul separatiei si echilibrului puterior in stat", conform textului sesizarii.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1527 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Un mare penal reprezinta Manelitul Draknea la CCR!

PSD este plina pana la refuz de PENALI!!
Grebla ! 100% manelist Sudist!!
Porkarul Penal are numai specimene...Grebla poate deveni Minsitru Justitiei dupa remaniera lui Tumorel!

 

GREBLA, BOLOVANOSUL,

ii va adormi pe bosorogii bolsevici! P.S. Dragilor, abia astept sa rad in hohote! L-ati auzit cum vorbeste pe iertatul crescator de ovine, agent al rusilor in C.C.R? Va fi haiul lumii!!!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor