USR propune depolitizarea CCR: Judecatorii constitutionali, doar doctori in drept care n-au fost membri de partid in ultimii 9 ani

Marti, 27 Iunie 2017, ora 17:57
8487 citiri
USR propune depolitizarea CCR: Judecatorii constitutionali, doar doctori in drept care n-au fost membri de partid in ultimii 9 ani
Foto: captura video Privesc.eu

Partidul Uniunea Salvati Romania va depune, miercuri, un proiect de modificare a Legii CCR prin care se vor introduce anumite conditii de numire a judecatorilor constitutionali si totodata se va accentua libertatea lor de a formula opinii separate sau concurente.

Decizia vine in contextul in care CCR a adoptat in ultima perioada mai multe decizii care au fost indelung comentate si criticate, generand suspiciuni ca ar fi fost luate in baza unor interese politice.

Cea mai importanta dintre aceste decizii a fost modificarea intempestiva a regulamentului de functionare a CCR, in urma careia opinia separata exprimata de Livia Stanciu a fost eliminata din Monitorul Oficial. Hotararea a fost luata de presedintele CCR, Valer Dorneanu, fost ministru si deputat PSD.

"Aceasta Hotarare devine un veritabil instrument de cenzura la adresa judecatorilor constitutionali care se afla in minoritate", a explicat deputatul USR Silviu Dehelean, membru in Comisia juridica, in opinia caruia hotararea ar fi "inoportuna si nelegala".

In aceste conditii, USR propune modificarea si completarea Legii 47/1992 prin introducerea de noi conditii pentru numirea in functia de judecator constitutional, respectiv cea de a detine titlul universitar de doctor in drept si cea de a nu fi fost membru intr-un partid politic in ultimii noua ani.

"Aceste conditii au rolul de a asigura indeplinirea criteriilor de integritate si de independenta politica a judecatorilor CCR", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, se propune completarea legii astfel incat sa accentueze libertatea judecatorilor constitutionali de a formula opinii separate si sa statueze obligativitatea publicarii opiniei separate in forma prezentata de autorul ei, fara nicio ingerinta din partea celorlalti judecatori.

Modificari propuse:

Art.59.

(1) Rezultatul deliberarii se inscrie intr-o minuta, care se semneaza de judecatorii care au participat la sedinta si de magistratul-asistent.

(2) Magistratul-asistent va consemna de indata in condica de sedinta solutiile date, care se semneaza de catre judecatori.

(3) Judecatorul care a votat impotriva poate formula opinie separate, in baza independentei judecatorului. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurenta. Opinia separata si, dupa caz, cea concurenta se publica obligatoriu in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu decizia, in forma prezentata de judecatorul care a formulat-o. Niciunul dintre ceilalti judecatori ai Curtii Constitutionale nu poate influenta forma opiniei concurente sau a opiniei separate.

Art.61.

(1) Judecatorii Curtii Constitutionale sunt independenti in exercitarea atributiilor lor si sunt inamovibili pe durata mandatului.

(2) Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru opiniile si voturile exprimate la adoptarea solutiilor.

(3) Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, titlu universitar de doctor in drept, inalta competenta profesionala, o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior si trebuie sa nu fi fost membru intr-un partid politic in ultimii 9 ani.

(4) Functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior.

Citeste mai multe despre:

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#USR proiect lege CCR, #USR depolitizare Curtea Constitutionala , #decizii
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Sa fie alesi doar din randul specialistilor in drept constitutional