CCR a respins o exceptie de neconstitutionalitate in dosarul lui Floricel Achim si Zikolov

Vineri, 05 Martie 2010, ora 16:31
1255 citiri
CCR a respins o exceptie de neconstitutionalitate in dosarul lui Floricel Achim si Zikolov

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, joi, o exceptie de neconstitutionalitate invocata in dosarul in care Floricel Achim, Marinov Zikolov si inca doua persoane au fost trimise in judecata pentru tradare prin transmitere de secrete.

Astfel, CCR a decis, in sedinta de joi, sa respinga o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la trei articole din Codul de Procedura Penala.

Exceptia a fost invocata, initial, la Curtea de Apel Bucuresti, la termenul din octombrie 2009, de avocatul lui Petrisor Dragos, unul dintre inculpatii din acest dosar. La momentul respectiv, CAB a respins cererea de sesizare a Curtii Constitutionale, dar avocatul lui Petrisor Dragos a facut recurs. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis acest recurs, la inceputul lunii noiembrie 2009, si a dispus trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala.

Dupa redactarea motivarii deciziei CCR, judecarea cauzei ar urma sa se reia, la Curtea de Apel Bucuresti.

Procurorii DIICOT au dispus, prin rechizitoriul din data de 24 iunie 2009, trimiterea in judecata, in stare de arest, a subofiterului Floricel Achim si a bulgarului Zikolov Marinov, cei doi fiind acuzati de tradare prin transmitere de secrete respectiv spionaj. DIICOT i-a mai trimis in judecata in acelasi dosar si pe doi superiori ai militarului roman Floricel Achim - Mihai Fercheluc si Dragos Petrisor - care sunt acuzati de neglijenta in pastrarea secretului de stat.

Procurorii au retinut ca, in perioada 2002 - 2008, Floricel Achim si Zikolov Marinov au dezvoltat un sistem clandestin in baza caruia subofiterul roman procura din retelele informatice ale unitatii militare unde isi desfasura activitatea informatii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul si importanta lor, fac ca fapta sa pericliteze siguranta statului roman.

"Acesta le transmitea inculpatului bulgar care, la randul sau, le inmana reprezentantilor statului Ucraina. Metoda de sustragere a documentelor folosite de Floricel Achim era una relativ simpla, facilitata si de neregulile existente in sistemul de protectie a informatiilor clasificate de la unitatea unde acesta isi desfasura activitatea", potrivit Parchetului General.

In urma materialului probator administrat in cauza, procurorii au constatat ca sustragerea se realiza in doua modalitati :in timpul executarii serviciului (24 de ore cu 72 de ore) subofiterul avea acces la unul dintre calculatoarele unitatii si sustragea informatiile in mod direct, cu ajutorul unor suporti de memorie externa; Floricel Achim isi crea oportunitati de obtinere a informatiilor militare din calculatorul inculpatului Dragos Petrisor (seful sau direct), utilizand parola si contul de utilizator al acestuia din urma.

"In ceea ce priveste faptele inculpatilor Mihai Fercheluc si Dragos Petrisor , probele administrate in cauza de procurori au condus la concluzia potrivit careia acestia, din neglijenta, au incalcat normele legale privind lucrul cu documente "secret de stat" si prin aceasta au permis sustragerea de catre Achim Floricel a unor documente clasificate", se mai arata in comunicatul de presa al Parchetului General din vara anului trecut.

Alaturi de sesizarea instantei cu judecarea acestor fapte comise de cei patru, procurorii au mai dispus disjungerea si declinarea cauzei in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare, in vederea efectuarii de cercetari fata de invinuitii militari Costica Lupu, Adrian Mindroiu, Costel Munteanu, Ovidiu Mihai Baba si faptuitorii militari Aurel Chirita si Nicolae Dohotaru, toti acestia fiind acuzati de neglijenta in pastrarea secretului de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#exceptie de neconstitutionalitate, #dosarul Floricel Achim, #dosar Zikolov , #dosare