PNL si USR au sesizat CCR in legatura cu modificarile la Legea anticoruptie

Joi, 02 Mai 2019, ora 17:20
2372 citiri
PNL si USR au sesizat CCR in legatura cu modificarile la Legea anticoruptie
Foto: Arhiva Ziare.com

PNL si USR au depus, joi, la Curtea Constitutionala o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii de modificare si completare a art. 12 din Legea pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Potrivit sesizarii, modificarea vizeaza dezincriminarea faptelor de coruptie in cazul in care acestea sunt savarsite in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum si in cazul in care sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de alte foloase decat cele materiale.

Actul normativ este atacat pentru a doua oara la CCR, dupa ce pe 27 iulie 2018 presedintele Iohannis sesizase Curtea, aceasta constatand ca dispozitiile articolului unic pct. 1 ale acestei legi sunt neconstitutionale.

"Constatam ca, in procedura de reexaminare a Legii (...) ca urmare a Deciziei CCR 584/2018, Parlamentul Romaniei a ignorat considerente cu caracter general din decizia precizata, fapt care afecteaza, din perspectiva constitutionala, continutul articolului unic in forma adoptata dupa reexaminare", se mai arata in sesizarea deputatilor PNL si USR.

Acestia argumenteaza ca "mentinerea unor texte de lege care sunt afectate de un viciu de neconstitutionalitate reprezinta, pe langa incalcarea principiului colaborarii loiale intre autoritatile statului, si o incalcare a principiului securitatii juridice" si solicita CCR sa "constate neconstitutionalitatea articolului unic din legea supusa controlului de constitutionalitate cu referire la dispozitiile art.12 alin. (2) din Legea nr.78/2000 deoarece incalca dispozitiile art. 147 alin. (4) si ale art.1 alin. (3) din Constitutia Romaniei".

De asemenea, deputatii PNL si USR atrag atentia ca articolul unic al legii este neconstitutional deoarece "consacra restrangerea domeniului de aplicare al infractiunii reglementate prin norma in vigoare, legiuitorul refuzand aplicarea obligatiei regulamentare de a asigura corelarea tehnico-legislativa cu Decizia Curtii Constitutionale nr.584/2018, incalcand astfel dispozitiile art.147 alin. (4) si ale art.1 alin. (3) din Constitutia Romaniei".

Camera Deputatilor a reexaminat in calitate de for decizional, pe 16 aprilie, in urma deciziei CCR, proiectul de lege pentru modificarea Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie si a revenit la textul initial, prin care se pedepsesc cu inchisoarea faptele savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lege anticoruptie atacata CCR , #dosare