Sesizarea CCR in dosarul fraudarii concursului pentru procurori, admisa

Marti, 10 Februarie 2009, ora 19:35
1819 citiri
Sesizarea CCR in dosarul fraudarii concursului pentru procurori, admisa

Inalta Curte de Casatie si Justitie va sesiza Curtea Constitutionala cu privire la doua dintre exceptiile ridicate, marti, de avocatii magistratilor din dosarul fraudarii concursului pentru procurori.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la completul de 9 judecatori al ICCJ, informeaza NewsIn.

Fostul procuror general adjunct al Romaniei, Gabriela Ghita, a cerut, marti, recuzarea completului de judecata si a reprezentantului Parchetului, in dosarul in care este acuzata, alaturi de alti procurori, de fraudarea concursului pentru functiile de conducere din Parchete, din toamna anului 2007.

Motivul recuzarii l-a constituit respingerea, de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a mai multor exceptii de nelegalitate invocate de aparatorul Gabrielei Ghita.

Sedinta de judecata a fost suspendata timp de aproape 3 ore, interval in care un alt complet a analizat cererea de recuzare. Dupa ce solicitarea a fost respinsa, ca nefondata, avocatii au invocat noi exceptii de neconstitutionalitate.

Dosarul fraudarii concursului pentru procurori a fost trimis la Curtea Constitutionala, in decembrie 2008, dar instanta suprema a cerut dosarul, pentru a putea continua judecata la termenul de marti, urmand sa-l retrimita la CCR in vederea solutionarii unei exceptii de neconstitutionalitate.

Astfel, la termenul de marti, s-a invocat neconstitutionalitatea unor prevederi din Codul de procedura penala, referitoare la partile care au dreptul sa asiste la judecarea cererii de recuzare si la conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor.

De asemenea, avocatii au invocat neconstitutionalitatea unui articol din ordonanta de urgenta nr.43 din 4 aprilie 2002 privind Parchetul National Anticoruptie (n.r. - in prezent Directia Nationala Anticoruptie), care face referire la dotarea DNA cu tehnica de realizare, interceptare si prelucrare a convorbirilor, ceea ce ar contrazice Constitutia.

Aparatorii au mai sustinut, la termenul de marti, ca prevederi din Legea nr.356 din 21 iulie 2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi incalca legea fundamentala.

DNA i-a trimis in judecata, in data de 6 mai 2008, pe procurorii Eugen Cojocaru, Gheorghe Dumitru, Gabriela Ghita, Sterian Guli, notarul Gheorghe Bucur si judecatorul Gheorghe Cerbeanu, in legatura cu fraudarea concursului pentru functiile de conducere din parchete din toamna anului 2007.

Examenul pentru ocuparea functiilor de conducere in parchete a avut loc in perioada 28 octombrie - 25 noiembrie 2007.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#sesizare CCR, #ICCJ, #fraudare concurs procurori , #dosare
Comentarii
J
JUDECATORIA "LA PATRICIU SI ILIESCU" SRL
rank 1