Cand dezbate CCR sesizarea lui Iohannis privind pensia speciala acordata Avocatului Poporului

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 09:47
2268 citiri
Cand dezbate CCR sesizarea lui Iohannis privind pensia speciala acordata Avocatului Poporului
Foto: Site oficial CCR

Curtea Constitutionala va dezbate pe 12 decembrie sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind pensia speciala acordata Avocatului Poporului, au declarat oficiali din CCR.

Astfel, vor fi dezbatute modificarile aduse Legii 35/1997, prin care functia de Avocat al Poporului este asimilata ca rang cu functia de ministru, beneficiind in mod corespunzator de toate drepturile acestuia, printre care si pensie speciala.

Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale, luni, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

Presedintele contesta atat modul in care a fost adoptata legea, cat si o parte dintre prevederile ei, printre care pensia speciala.

Seful statului mentioneaza ca legea a fost transmisa de Parlament spre promulgare pe 24 octombrie. Potrivit presedintelui, legea incalca prevederile constitutionale fiind dezbatuta si adoptata de prima Camera sesizata, respectiv Camera Deputatilor, cu depasirea termenului de 60 de zile prevazut de Legea fundamentala.

El adauga ca Guvernul a transmis punctul de vedere cu privire la aceasta initiativa pe 18 mai, desi termenul stabilit de Biroul permanent al Camerei Deputatilor era 26 februarie.

Iohannis precizeaza ca prin acest act normativ legiuitorul a instituit o pensie speciala pentru judecatorii Curtii Constitutionale, in cuantum variabil, fara sa se refere si la cei care au exercitat in trecut aceasta functie.

"Spre deosebire de pensia stabilita pentru judecatorii Curtii Constitutionale, legea criticata acorda pensie speciala atat pentru Avocatul Poporului in functie, cat si pentru persoanele care au exercitat in trecut aceasta functie, fiind neclar daca acest drept se cuvine inclusiv persoanelor care au detinut functia de Avocat al Poporului si au pierdut aceasta calitate datorita revocarii lor din functie de catre Parlament ca urmare a incalcarii Constitutiei si a legilor, in conditiile stabilite de lege", se explica in sesizare.

Potrivit sursei citate, actul normativ criticat prevede ca pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale si se impoziteaza conform legii.

Presedintele Iohannis considera ca acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului si adjunctii sai constituie un privilegiu nejustificat fata de ceilalti demnitari cu acelasi rang.

"In cadrul aceleiasi categorii de demnitari, legiuitorul nu poate face nicio diferentiere cu privire la indreptatirea unora sau altora de a beneficia de dreptul la pensie speciala decat cu incalcarea art. 16 alin. (1) din Constitutie conform caruia cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile si obiective", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

Seful statului critica si prevederea potrivit careia, daca in functia de Avocat al Poporului este numit un consilier juridic sau o persoana din cadrul institutiei Avocatul Poporului, rezervarea postului acestuia/acesteia este obligatorie.

"In opinia noastra, prin aceasta prevedere, se instituie un privilegiu pentru fostii adjuncti ai Avocatului Poporului la ocuparea unui post in cadrul institutiei, in detrimentul altor persoane care ar indeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs. Textul prezinta neclaritati intrucat acesta nu precizeaza daca aceste functii reprezinta temei pentru rezervarea si ocuparea ulterioara a postului chiar si de catre o persoana care a detinut functia de Avocat al Poporului, insa a fost revocata pentru cauze imputabile acesteia, potrivit legii. In cazul dispozitiilor avute in vedere din legea dedusa controlului de constitutionalitate nu rezulta de ce calitatea de adjunct al Avocatului Poporului, care a incetat in conditiile legii (de exemplu, pentru incompatibilitate), poate constitui o justificare obiectiva si rezonabila pentru a reglementa o procedura de ocupare a unui post vacant, derogatorie de la regula conform careia posturile vacante platite din fonduri publice se ocupa prin concurs", afirma el.

Presedintele Iohannis critica si dispozitiile potrivit carora personalul contractual, respectiv soferii beneficiaza de salarii stabilite la nivelul in plata aferent functiilor similare din cadrul serviciilor Parlamentului.

Prin reglementarile acestei legi se genereaza noi cheltuieli de fonduri publice necesare platii unor categorii de pensii speciale, pensii anticipate si a unor cheltuieli cu veniturile incadrate pe alte grile de salarizare, mentioneaza Klaus Iohannis, care adauga ca initiatorii nu au precizat care este impactul bugetar si care sunt sursele din care sa se asigure acoperirea cheltuielilor generate de propunerea legislativa.

"Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului este neconstitutionala", conchide Iohannis.

Propunerea legislativa a fost initiata de senatorul PSD Serban Nicolae si deputatii PSD Florin Iordache si Eugen Nicolicea.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#CCR Iohannis Avocatul Poporului, #Iohannis pensie Avocatul Poporului , #judecatori