Ziare.com

Cand isi preiau mandatele la Curtea Constitutionala Daniel Morar si Mona Pivniceru

Joi, 30 Mai 2013, ora 20:31

   

Cand isi preiau mandatele la Curtea Constitutionala Daniel Morar si Mona Pivniceru
Noii judecatori ai Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) - Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu - isi vor prelua mandatul incepand cu data de 10 iunie.

Innoirea CCR va avea loc dupa depunerea juramantului de investitura de catre cei trei judecatori.

Acestia ii vor inlocui pe Acsinte Gaspar, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, carora le expira oficial mandatul in data de 8 iunie.

Cei trei noi judecatori care vor depune juramantul sunt Daniel Morar, numit de presedintele Romaniei, Mona Pivniceru, din partea Senatului, si Valer Dorneanu, desemnat de Camera Deputatilor.

In 25 martie, presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala pentru un mandat de noua ani, incepand cu 9 iunie.

Pe 28 martie, au fost publicate in Monitorul Oficial Hotararile Senatului, respectiv Camerei Deputatilor, privind numirea Monei Pivniceru si a lui Valer Dorneanu la CCR.

In anul 2016 va expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de presedintele Romaniei in 2007, al lui Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat (2007) si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (2007), iar in 2019 al lui Petre Lazaroiu, numit de presedinte (2010), al Iuliei Motoc, numita de Senat (2010) si al lui Mircea Stefan Minea, desemnat de Camera Deputatilor (2010).

Potrivit Constitutiei, CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 in 3 ani.

CCR se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei. Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia.

Ei trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

Innoirea Curtii cu o treime din numarul judecatorilor are loc din trei in trei ani, potrivit art. 142 alin.(5) din Constitutie si art.5 alin.(3) din legea organica a CCR.

Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, in termen de 5 zile de la innoirea Curtii. Mandatul presedintelui poate fi reinnoit.

Pentru alegerea presedintelui, fiecare grupa de judecatori numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de presedintele Romaniei poate propune o singura candidatura. Daca la primul tur de scrutin niciun candidat nu intruneste majoritatea voturilor, se organizeaza al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati sau trasi la sorti, daca toti candidatii obtin acelasi numar de voturi. Operatiunile de alegere a presedintelui sunt conduse de judecatorul cel mai in varsta.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 475 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Trei Doamne ...și toți trei !

Priponiții politici și executanții de ordine care vor pleca....să se ducă invirtindu-se ! Vin in loc Morar,un VALET de Cotroceni,Dorneanu ...un lunatec și singura profesionistă 100%...Doamna Pivniceru. Această Juristă a luat o palmă de la Ponta greu de suportat,pentru ca să-și pună Verișoru-Valet in funcția de Ministru. Cindva...in viitoru apropiat...o să ne amintim Domnule Ponta !!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor