CCR a respins contestatia USR: Stan si Deliorga devin judecatori constitutionali, asa cum a vrut PSD

Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 12:23
16259 citiri
CCR a respins contestatia USR: Stan si Deliorga devin judecatori constitutionali, asa cum a vrut PSD
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Curtea Constitutionala a respins sesizarile USR in legatura cu invalidarea numirilor lui Gheorghe Stan, sef al Sectiei de Investigatie a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), si a fostului vicepresedinte al CSM Cristian Deliorga in functiile de judecator al CCR.

Reprezentantii USR au depus, la jumatatea lunii mai, la CCR o contestatie referitoare la numirea celor doi magistrati in functia de judecatori constitutionali, motivele, sustineau ei, fiind "unele pertinente".

In privinta lui Gheorghe Stan, USR reclama in primul rand incompatibilitatea acestuia, dar si lipsa de anvergura profesionala.

"Din momentul numirii, prin hotarare a Camerei Deputatilor, si momentul publicarii in Monitorul Oficial a acestei hotarari, domnul procuror nu si-a prezentat demisia, ceea ce i-a permis ulterior sa efectueze anumite acte procesuale, in conditiile in care a fost numit judecator la CCR.

Nu poti fi in acelasi timp si judecator si in acelasi timp si procuror. (...) O alta chestiune - nu a fost respectata conditia referitoare la inalta pregatire profesionala. Am avut un set de intrebari in Camera Deputatilor si in Comisia Juridica, domnul Gheorghe Stan fie a raspuns gresit, fie nu a raspuns la aceste intrebari.

In afara de aceasta, CV-ul dumnealui nu este unul care sa ne faca sa concluzionam ca are o inalta pregatire profesionala, o anvergura de judecator la CCR. De asemenea, toate actele pe care le-a indeplinit in calitate de sef al Sectiei Speciale, in ultima perioada, au demonstrat ca nu indeplineste acea conditie referitoare la independenta, pe care ar trebui sa o manifeste un judecator la CCR, chiar si fata de cei care l-au numit", a spus deputatul USR Stelian Ion.

Dan Barna: Numirea lui Stan si Deliorga la CCR s-a facut cu incalcarea legii

In ceea ce-l priveste pe judecatorul Cristian Deliorga (foto), USR a identificat, de asemenea, un motiv de incompatibilitate, generat de faptul ca acesta nu si-a depus demisia inainte de publicarea in Monitorul Oficial a numirii sale la CCR din partea Senatului.

"S-a incalcat in mod flagrant legea in Senat, in sensul ca audierea care trebuia efectuata nu a fost efectuata si in plenul Senatului, asa cum impune in mod imperativ legea. Trist este ca tot ce s-a intamplat in ultimul timp arunca, din pacate, o umbra de indoiala asupra activitatii Curtii Constitutionale, ceea ce a fost reflectat si in scrisoarea din partea oficialilor europeni, din partea prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, care in mod explicit vizeaza aceasta ultima decizie referitoare la completurile de cinci judecatori, care si in opinia Comisiei Europene reprezinta un atac la independenta Justitiei din Romania.

Nu vrem ca cea mai importanta Curte din Romania care se ocupa de verificarea constitutionalitatii, de apararea Constitutiei, sa fie codasul Europei intre Curtile Constitutionale din UE. Imaginea CCR si credibilitatea acesteia sunt foarte importante si trebuie aparate. La CCR nu trebuie sa ajunga marionete sau oameni care nu sunt pregatiti profesional", afirma deputatul USR.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#CCR judecatori Stan Deliorga , #judecatori