CCR amana din nou decizia pe completurile specializate, pana in ziua ultimului termen pentru Liviu Dragnea

Vineri, 19 Aprilie 2019, ora 11:11
24286 citiri
CCR amana din nou decizia pe completurile specializate, pana in ziua ultimului termen pentru Liviu Dragnea
Foto: Arhiva Ziare.com

CCR a amanat din nou, vineri, pronuntarea asupra conflictului dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de Florin Iordache.

Speta va fi luata din nou in discutie abia pe 20 mai, fix in ziua in care Liviu Dragnea are si ultimul termen de la Inalta Curte in Dosarul Angajarilor fictive de la Directia Copilului Teleorman, in care contesta o condamnare in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare.

Pana atunci, pe 7 mai, la CCR se va discuta sesizarea PNL prin care este contestat dreptul lui Florin Iordache de a sesiza CCR in locul presedintelui Camerei Deputatilor. PNL a cerut ca CCR sa constate ca Iordache nu are calitatea de a exercita atributii constitutionale care sunt prevazute expres pentru presedintele Camerei Deputatilor si care nu pot fi delegate - cum e si cazul sesizarii CCR asupra unor posibile conflicte constitutionale.

Admiterea sesizarii PNL in 7 mai ar duce, pe cale de consecinta, la respingerea demersului facut de Florin Iordache la CCR.

A treia amanare

Si in sedinta din 11 aprilie, CCR a hotarat sa amane luarea unei decizii din cauza unor probleme de sanatate ale judecatorului raportor Petre Lazaroiu, care urma sa se opereze la coloana.

"In ziua de 11 aprilie 2019, plenul Curtii Constitutionale (...) a reluat deliberarile asupra cererii formulate de presedintele Camerei Deputatilor de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, pe de alta parte, constand, in esenta, in refuzul explicit al Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a aplica o lege adoptata de Parlament si a dispus amanarea pronuntarii pentru data de 19 aprilie 2019", se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Salvarea lui Dragnea

Este vorba chiar de exceptia ridicata de avocatii lui Liviu Dragnea in procesul Angajarilor fictive la Directia Copilului Teleorman (Dosarul "Bombonica").

Practic, seful PSD cere, prin avocatii sai, sa se constate ca primul complet care l-a judecat, cel de fond, nu a fost legal constituit si judecata sa se reia de la zero.

Pentru liderul PSD, decizia CCR privind completurile specializate si momentul in care va fi luata aceasta sunt cruciale. Luni, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa amane, pana pe 20 mai, procesul lui Dragnea.

Asadar, daca vineri CCR constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala, la Inalta Curte s-ar repeta situatia din cazul completurilor de 5 judecatori. O parte din sentinte vor fi anulate, cazurile vor fi rejudecate, iar Inalta Curte ar trebui sa formeze astfel de completuri.

Liviu Dragnea ar reveni la prima zi de judecata in fata primei instante, iar terminarea procesului pana la implinirea prescriptiei ar fi practic imposibila.

Doar in Austria exista completuri specializate in coruptie la Curtea Suprema. In restul statelor UE, nu!

Argumentele lui Iordache si Tarcea

La sedinta CCR din 10 aprilie, vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache a afirmat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a refuzat sa constituie completuri specializate, asa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

In replica, presedintele Inaltei Curti, Cristina Tarcea, a aratat ca Iordache a formulat sesizarea in cazul completurilor specializate cu incalcarea vointei Curtii Constitutionale, care a stabilit anterior, cu referire la functia de prim-ministru, ca atributiile constitutionale nu pot fi delegate.

Iata mai multe detalii despre argumentele cu care au venit Iordache si Tarcea

Anterior, Tarcea declarase ca in ultimii 15 ani au fost solutionate de instanta suprema 170 de dosare care intra sub incidenta legii privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Pe 25 martie, Iordache anunta ca a sesizat CCR privind un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Instanta suprema. Sesizarea a fost facuta in perioada in care presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si-a delegat atributiile lui Florin Iordache.

Citeste si Ce ramane dupa Dragnea. Povestea unei zile in care Guvernul si CCR au devenit fronturi de santaj

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#CCR completuri specializate, #CCR sesizare Florin Iordache , #judecatori