Fara cenzura si fara fosti membri de partid la CCR!

Autor: Monica Macovei - europarlamentar
Luni, 26 Iunie 2017, ora 10:55
21136 citiri

Interzicerea printr-o hotarare a presedintelui CCR a opiniilor separate sau concurente ale judecatorilor Curtii, daca nu sunt aprobate mai intai de presedintele Curtii si, in cazul neaprobarii, daca nu sunt modificate potrivit limitelor impuse de acesta, incalca grav Constitutia.

De ce li se pune pumnul in gura unor judecatori constitutionali? Cine o sa mai creada in independenta CCR?

Cum mai este respectat acum art. 145 din Constitutie care prevede ca judecatorii CCR sunt independenti in exercitarea mandatului lor? Cat de independent este un judecator caruia nu i se mai permite sa motiveze cu ce argumente considera necesar opinia sa despre o problema de constitutionalitate?

Cum mai sunt respectate drepturile constitutionale si legea de functionare a CCR care prevad libertatea de exprimare a opiniilor, fie si divergente cu ale majoritatii?

Curtea Constitutionala a beneficiat si beneficiaza de un statut aparte: cu totii am inteles ca deciziile Curtii sunt obligatorii, le aplicam si nu le comentam.

Ce facem insa cand deciziile CCR devin atat de controversate incat oamenii, pe buna dreptate, incep sa nu mai aiba incredere in Curtea Constitutionala?

O privire rapida asupra reactiilor din societate in urma hotararii presedintelui Curtii de a cenzura opiniile judecatorilor care nu sunt de acord cu majoritatea si a ultimelor decizii ale CCR in cazul unor lideri PSD arata tocmai aceasta lipsa de incredere a populatiei in Curtea Constitutionala.

Si, atunci, putem sa ne supunem orbeste deciziilor controversate ale CCR? Putem sa spunem ca pana acum: nu comentam deciziile CCR?

Asta o sa repete ca megafoanele in targuri politicienii carora hotararea presedintelui CCR le vine manusa. De ce sa mai citim si alte argumente decat cele ale majoritatii? Poate chiar ne conving! Urmeaza ca presedintele CCR sa faca o lista de carti interzise? Tocmai pe acelea o sa le citim!

Cum putem sa ne uitam in ochii oamenilor si sa le cerem sa taca, chiar si atunci cand judecatorii constitutionali sunt opriti sa isi puna argumentele, oricare ar fi ele, pe hartie? Nu, nu acceptam cenzura!

CCR trece printr-o criza morala care risca sa se acutizeze. A sta deoparte acum si a nu atrage atentia asupra degradarii deciziilor institutiei inseamna a deveni complice la incalcarea unor drepturi si libertati.

Curtea Constitutionala a ajuns astazi sa lucreze impotriva Constitutiei.

Este curios cum Curtea Constitutionala a preluat metehnele politice ale PSD, publicand noaptea hotararea de cenzurare a opiniilor judecatorilor care nu sunt de acord cu majoritatea.

Citeste si

Daca ne uitam la trecutul politic al celui care astazi conduce Curtea Constitutionala, devine de inteles.

8 ani, Valer Dorneanu a fost deputat PSD, iar acum conduce Curtea Constitutionala. Vara lui 2012, cand USL a dat o lovitura grea statului de drept, l-a gasit pe Valer Dorneanu adjunct al Avocatului Poporului, dar pe 3 iulie 2012 USL l-a numit Avocat al Poporului si Dorneanu nu a atacat nicio ordonanta de urgenta din lungul sir al actelor abuzive, ilegale si neconstitutionale aprobate de Guvernul Ponta, desi doar Avocatul Poporului putea sesiza CCR.

Dorneanu a securizat in 2012 ilegalitatile PSD, securizeaza acum deciziile cel putin controversate ale Curtii Constitutionale.

In prezent, nu exista nicio lege care sa interzica unui membru de partid sa ajunga judecator CCR. Nu exista interdictia de a veni dintr-un partid politic direct in CCR, nici macar atunci cand actiunile politice ale viitorului judecator CCR au fost contrare interesului public.

Aici ar trebui luata urgent o decizie si modificata legea astfel incat viitorii judecatori CCR sa nu mai aiba un trecut politic.

Este datoria noastra ca societate sa avem grija ca judecatorii Curtii sa redevina garantii independenti ai Constitutiei si ai drepturilor romanilor la un stat constitutional, independent de vointa politicienilor.

Intre timp, domnul Dorneanu, fost politician de frunte al PSD, sa aiba onoare acum si sa plece de la Curtea Constitutionala.

Monica Macovei este o jurista si politiciana romana, fost ministru al justitiei, aflata la cel de-al doilea mandat de europarlamentar. A candidat pentru presedintia Romaniei la alegerile din 2014, iar in 2015 a infiintat un nou partid politic, M10.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#CCR cenzura opinie Livia Stanciu , #judecatori