Nou regulament al CCR: Presedintele Curtii poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor

Sambata, 24 Iunie 2017, ora 16:10
17051 citiri
Nou regulament al CCR: Presedintele Curtii poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor
Foto: CCR / Valer Dorneanu (PSD)

Curtea Constitutionala a adoptat joi o hotarare prin care presedintele forului va putea bloca publicarea oricarei opinii separate sau concurente daca se considera ca ele aduc critici CCR sau au caracter "sententios", "ostentativ" sau cu "tenta politica".

Decizia a fost luata ca urmare a publicarii unor opinii separate in cazurile privind abuzul in serviciu si a Legii 90, care sunt criticate ca afectand caracterul obligatoriu al hotararilor Curtii.

Hotararea a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial. Potrivit noilor dispozitii, "aprecierile cu caracter sententios, ostentativ, provocator sau cu tenta politica, precum si cele care duc la o asemenea finalitate sunt interzise".

Ferma animalelor la CCR! Pumn in gura judecatoarei Livia Stanciu

Se precizeaza si modul de redactare al opiniilor concurente (cele in care judecatorul este de acord cu solutia Curtii, insa din considerente diferite), astfel incat ele trebuie expres sa sprijine solutia majoritara "si pe alte considerente sau numai pe alte considere decat cele retinute in decizia Curtii Constitutionale".

In privinta opiniilor separate (cele in care judecatorul nu este de acord cu solutia), dar si a celor concurente, nu se poate "transgresa dincolo de punctul de vedere al judecatorului pentru a se transforma intr-o critica punctuala la adresa deciziei Curtii Constitutionale".

In cazul in care opiniile nu respecta aceste reguli, presedintele Curtii poate cere refacerea opiniei, iar daca judecatorul nu se conformeaza presedintele poate dispune nepublicarea opiniei in Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a institutiei, ea nefiind atasata nici dosarului.

Hotararea Curtii a fost luata "avand in vedere o serie de opinii separate sau concurente intocmite la deciziile Curtii Constitutionale, cu referire speciala la opiniile concurente formulate la deciziile nr. 304/2017 (privind Legea 90 - n.r.) si nr. 392/2017 (privind abuzul in serviciu - n.r.), care aduc in discutie afectarea, chiar de catre unii judecatori ai Curtii Constitutionale, a caracterului obligatoriu al deciziilor".

Opinia contrara majoritatii formulata de Livia Stanciu a disparut de pe site-ul CCR - UPDATE: Ce spune judecatoarea si ce a decis Curtea

In decizia privind abuzul in serviciu, Curtea Constitutionala (CCR) obliga legiuitorul sa impuna un prag valoric in ceea ce priveste infractiunea, sustinand nu este suficient sa se constate ca faptele incriminate aduc atingere valorii sociale ocrotite, ci aceasta atingere trebuie sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala. Judecatoarea Livia Stanciu a formulat o opinie concurenta, argumentand ca CCR nu poate impune obligatii legiuitorului deoarece Curtile Constitutionale nu fac politica legislativa, nu creeaza legi, ele doar asigura suprematia Constitutiei in limitele competentei date de legiuitorul constituant.

Aceasta opinie concurenta a fost stearsa deja de pe site-ul CCR.

O opinie separata a aparut si in cazul declararii ca fiind constitutionale a Legii 90, unde presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, alaturi de alti doi judecatori, Marian Enache si Maya Teodoriu, considera ca interdictia impusa persoanelor condamnate penal de a ocupa functia de membri ai Guvernului este neconstitutionala deoarece, sustin cei trei judecatori, un condamnat penal este discriminat daca i se interzice posibilitatea de a face parte din guvern.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR cenzura judecatori, #CCR abuz serviciu , #judecatori
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
mi se pare corect,altfel ar semana cu o familie depravata,care se
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5