Comisia de la Venetia, "socata" de situatia CCR - vezi reactia MAE

Miercuri, 08 August 2012, ora 08:36
2968 citiri
Comisia de la Venetia, "socata" de situatia CCR - vezi reactia MAE
Foto: Arhiva

Ministerul Afacerilor Externe transmite ca "a luat nota cu preocupare" de afirmatia presedintelui Comisiei de la Venetia, care s-a declarat "socat" de presiunile la care sunt supusi judecatorii CCR.

"MAE impartaseste pe deplin pozitia exprimata de Presedintele Comisiei de la Venetia, potrivit careia orice presiune asupra oricarei instante, fie ea constitutionala sau ordinara, in scopul influentarii deciziilor sale sau in orice alt scop, este absolut inadmisibila", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe, remis Ziare.com.

CCR reclama, la Comisia de la Venetia, continuarea presiunilor si amenintarilor la adresa judecatorilor

Reprezentatii MAE au dat asigurari ca Guvernul roman nu face "niciun fel de exceptie de la respectarea cu strictete a principiului constitutional fundamental al statului de drept care este independenta justitiei sau independenta contenciosului constitutional".

"Totodata, MAE considera ca este extrem de important - asa cum arata si Presedintele Comisiei de la Venetia in declaratia sa - ca nicio presiune politica sa nu fie exercitata asupra judecatorilor. In cazul, absolut regretabil, al unor amenintari impotriva integritatii judecatorilor, vor fi aplicate in modul cel mai strict si ferm prevederile legale corespunzatoare", puncteaza comunicatul.

MAE mai informeaza ca a dat instructiuni Reprezentantei Permanente a tarii noastre de la Strasbourg sa contacteze de urgenta secretariatul Comisiei de la Venetia "pentru comunicarea exacta a informatiilor care au determinat declaratia Presedintelui Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012, astfel incat autoritatile romane competente sa fie in masura sa ia masurile legale care se impun".

Presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, a facut, marti, un apel public catre "toate autoritatile de stat si toate partidele politice din Romania", carora le cere "sa respecte independenta CCR si sa se abtina de la exercitarea de presiuni".

"In ceea ce priveste amenintarile la impotriva judecatorilor, astept ca autoritatile romane sa protejeze judecatorii si familiile acestora si sa ia toate masurile necesare sa aduca autorii acestor amenintari in fata Justitiei", a declarat Gianni Buquicchio.

Viviane Reding, despre raspunsul Comisiei de la Venetia la plangerea CCR

Ulterior, comisarul european pentru Justitie Viviane Reding a declarat pe Twitter ca este de acord cu mesajul Comisiei.

D.R.

Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
#reactie MAE plangere CCR, #CCR presiuni Comisia Venetia, #presiuni amenintarii CCR plangere , #judecatori