De ce a hotarat CCR ca legea penala mai favorabila se aplica global - motivarea judecatorilor

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 20:29
3047 citiri
De ce a hotarat CCR ca legea penala mai favorabila se aplica global - motivarea judecatorilor
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a facut publica motivarea deciziei de a stabili ca legea penala mai favorabila se aplica global.

Astfel, CCR anunta ca legea penala mai favorabila vizeaza aplicarea legii si nu a dispozitiilor mai blande si ca nu se pot combina prevederi din vechea si noua lege, arata Mediafax.

"Indiferent de interpretarile ce se pot aduce unui text atunci cand Curtea Constitutionala a hotarat ca numai o anumita interpretare este conforma cu Constitutia, mentinandu-se astfel prezumtia de constitutionalitate a textului in aceasta interpretare, instantele judecatoresti trebuie sa se conformeze deciziei Curtii si sa o aplice ca atare.

De altfel, Curtea Constitutionala a statuat ca, in ceea ce priveste determinarea concreta a legii penale mai favorabile, aceasta vizeaza aplicarea legii si nu a dispozitiilor mai blande, neputandu-se combina prevederi din vechea si noua lege, deoarece s-ar ajunge la o lex tertia, care, in pofida dispozitiilor art. 61 din Constitutie, ar permite judecatorului sa legifereze", anunta CCR, informeaza Mediafax.

In acelasi document se specifica faptul ca notiunea de institutie autonoma nu este reglementata in niciunul dintre cele doua coduri penale si nici in legea de aplicare a actualului Cod penal.

"Asa fiind, chiar daca in limbajul juridic curent utilizarea notiunii de institutie autonoma pentru anumite categorii juridice este acceptata, caracterul autonom al acesteia, astfel cum acesta este sustinut in doctrina si practica judiciara, presupune ca ea are o existenta de sine statatoare si nu depinde de ansamblul normativ in care este integrata pentru a-si indeplini finalitatea.

Or, o atare concluzie este inadmisibila, intrucat nu se poate retine ca o norma din Codul penal care reglementeaza cu privire la o anumita institutie de drept penal (recidiva, concurs de infractiuni, prescriptie etc.) este independenta de legea careia ii apartine", mai spun judecatorii.

Motivarea vine dupa ce judecatorii CCR au hotarat pe 6 mai ca legea penala mai favorabila se aplica global, mai exact ca nu pot fi combinate dispozitii din legile succesive.

Anterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca se pot combina dispozitiile din legi succesive pentru stabilirea legii penale mai favorabile, combinate pe institutii autonome.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CCR legea penala mai favorabila, #motivare legea penala mai favorabila, #motivare decizie lege penala , #judecatori
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Deci, dintre codul ”de legi” și articolul ”de lege”, ”lege” e doar