Judecatorul Deliorga vrea la CCR: Am ales PSD pentru ca au cel mai numeros grup, il cunosc pe Serban Nicolae de 20 de ani

Marti, 07 Mai 2019, ora 12:36
4547 citiri
Judecatorul Deliorga vrea la CCR: Am ales PSD pentru ca au cel mai numeros grup, il cunosc pe Serban Nicolae de 20 de ani
Foto: Facebook/ Liviu Marian Pop

Fostul vicepresedinte al CSM Cristian Deliorga, candidatul PSD pentru functia de judecator CCR, a afirmat, la audierea in Comisia Juridica a Senatului, ca el a ales PSD pentru ca are cel mai numeros grup in Parlament.

El a precizat ca nu a avut intalniri cu social-democratii, doar a depus documentele.

"Cand am ales sa candidez pentru acest post, ca orice cetatean care isi doreste sa aiba o reusita in viata dupa 36 de ani in magistratura, m-am gandit ca singurul grup parlamentar mai numeros de la Senat este al PSD si m-am gandit ca pentru sanse de reusita ar trebui sa fac solicitarea grupului PSD.

Nu am avut intalniri cu niciunul din liderii PSD, dar il cunosc pe domnul Serban Nicolae de peste 20 de ani si dl Robert Cazanciuc, cu care am lucrat cand a fost procuror, secretar de stat la Externe, ministru. Am depus documentele la domnul Serban Nicolae", a relatat Cristian Deliorga.

"Aplic legislatia in conformitate cu normele CCR"

Cristian Deliorga, fost procuror, a fost chestionat de membrii comisiei daca un procuror ar trebui sa devina magistrat.

"Am facut parte din comisiile care au lucrat la Legile Justitiei. La acea vreme, eram procuror. Discutiile au fost intense. Am sustinut ca procurorul sa fie magistrat. Procurorul trebuie sa fie magistrat.

Din 2011 sunt judecator la Constanta. In acesti 36 de ani de magistratura in Constanta, nu am facut altceva decat sa incerc sa aplic legislatia in conformitate cu normele CCR", a spus Deliorga.

Acesta a precizat ca majoritatea deciziilor CCR din ultima perioada au fost de interpretare.

"Avalansa foarte mare a sesizarilor la CCR a determinat CCR sa aiba un volum foarte mare de activitate. Este posibil ca la aceasta avalansa sa existe anumite motivari, dar deciziile Curtii in marea lor majoritate din ultima perioada sunt de interpretare", a afirmat candidatul pentru functia de judecator CCR.

Candidatul PNL

Daniel Fenechiu, candidatul PNL pentru functia de judecator, a declarat ca un politician poate fi si magistrat al Curtii.

"Un jurist in politica poate sa vizeze doua functii, politica si juridico-politica, astfel poate fi ministrul Justitiei si judecator CCR. Indiferent ca vin din politica, rationamentul juridic nu mi-a fost afectat niciodata de politic.

In 7 ani de politica inca gandesc juridic. Curtea trebuie sa fie gardianul Constitutiei, de principiu. Dar ce te faci in momentul in care esti gardianul Constitutiei si nu poti sa interpretezi o chestiune constitutionala?

Poti sa faci o analiza cu cate decizii ale CCR au fost de interpretare. Membrii CCR pot sa fie inclusiv oameni care sa vina din politica. Nu stiu daca e bine sau rau. Intr-o viitoare reglementare a CCR ar fi bine sa depolitizam Curtea", a declarat Fenechiu.

Candidatul USR la functia de judecator CCR din partea Senatului este Mircea Ursuta si a fost audiat prin videoconferinta.

Raportul, votat in unanimitate

Comisia Juridica a Senatului a adoptat, cu unanimitate de voturi, raport favorabil pentru toti candidatii la postul de judecator al CCR.

PSD l-a propus pe fostul vicepresedinte al CSM Cristian Deliorga, PNL pe senatorul Daniel Fenechiu, USR pe Mircea Ursuta Daraban.

Senatul are sedinta de plen incepand cu ora 12:00, in care decide asupra persoanei ce urmeaza sa ocupe functia de judecator al Curtii Constitutionale. Procedurile parlamentare vin in contextul in care mandatul actualului judecator CCR Simona-Maya Teodoroiu expira pe 15 iunie.

Cristian Deliorga, propunerea PSD pentru functia de judecator la CCR, este in prezent judecator la Curtea de Apel Constanta, la Sectia penala si pentru cauze penale cu minori si de familie.

Senatorul Daniel Fenechiu, propus de PNL, este vicepresedinte al Comisiei Juridice, in timp ce USR l-a nominalizat pe avocatul Ovidiu Mircea Ursuta Daraban.

De asemenea, Camera Deputatilor are marti aceeasi procedura pentru numirea unui nou judecator la CCR. Astfel, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, marti, raport favorabil pentru toti cei trei candidati la functia de judecator al Curtii. Pentru acest post s-au inscris seful SIIJ, Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul PNL Ioan Cupsa si avocatul Vlad Stefan, propus de USR.

Urmareste LIVE audierile si procedurile pentru numirea celor doi judecatori de la CCR

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Cristian Deliorga PSD, #Cristian Deliorga CCR, #Cristian Deliorga Serban Nicolae , #judecatori