Pensie de serviciu pentru judecatorii CCR, indiferent de data pensionarii

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 19:10
2588 citiri
Pensie de serviciu pentru judecatorii CCR, indiferent de data pensionarii

Curtea Constitutionala a Romaniei sustine ca beneficiul pensiei de serviciu se acorda pentru calitatea de judecator al CCR, indiferent de momentul pensionarii persoanei care detine sau a detinut aceasta calitate.

Curtea a dat publicitatii motivarea deciziei din 12 martie in care a constatat ca dispozitiile art.71 alin.(2) teza intai din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, care fac obiectul exceptiei ridicate de Avocatul Poporului (AP), sunt constitutionale in masura in care se aplica judecatorilor Curtii care au exercitat aceasta functie, indiferent de data pensionarii.

In sesizare, AP a sustinut ca textul de lege criticat prevede pentru acordarea pensiei de serviciu doua conditii, si anume ca, pe de o parte, persoana in cauza "sa fi avut un mandat de judecator al instantei constitutionale", iar, pe de alta parte, sa fi indeplinit conditiile de pensionare anterior sau in cursul exercitarii mandatului de judecator.

CCR apreciaza ca diferentierea facuta printr-o interpretare care are in vedere numai momentul implinirii varstei de pensionare in timpul mandatului creeaza o discriminare evidenta intre persoane care se afla in aceeasi situatie juridica.

Curtea precizeaza ca, in realitate, autorul sesizarii nu urmareste constatarea neconstitutionalitatii in ansamblu a dispozitiilor respective, ci solicita mai degraba pronuntarea unei decizii sub rezerva de interpretare in sensul stabilirii intelesului constitutional al textului de lege criticat si al excluderii din sfera de aplicare a legii a unui inteles neconstitutional.

In aceste conditii, CCR constata ca din continutul normativ al prevederilor invocate reies urmatoarele aspecte: daca judecatorul Curtii Constitutionale la data numirii sale detine calitatea de pensionar, pensia sa va fi recalculata odata cu inceperea mandatului sau, in acest sens legea fiind explicita si prevazand recalcularea pensiilor anterior stabilite; daca judecatorul Curtii indeplineste conditiile de pensionare in cursul exercitarii mandatului sau, va beneficia direct de pensie de serviciu; daca un fost judecator al Curtii indeplineste conditiile de pensionare la un moment ulterior incheierii mandatului sau, la data pensionarii, va beneficia direct de pensie de serviciu in intelesul art.71 alin.(2) teza intai din Legea 47/1992.

In motivare, se arata ca solicitarea AP are in vedere faptul ca textul in cauza este susceptibil de a fi interpretat in mod neconstitutional, fara a se indica insa o anumita practica administrativa sau judecatoreasca ce ar fi achiesat unei interpretari neconstitutionale.

Pentru a lamuri aceasta problema, sustine Curtea, au fost solicitate informatii suplimentare de la Casa Nationala de Pensii Publice in privinta modului in care interpreteaza si aplica dispozitiile criticate cu referire speciala la judecatorii Curtii Constitutionale care au implinit varsta de pensionare dupa incetarea mandatului la CCR.

Judecatorii care au indeplinit conditiile de pensionare dupa incetarea mandatului nu beneficiaza de pensie de serviciu

Potrivit practicii acesteia, textul criticat se refera numai la acei judecatori ai Curtii Constitutionale care sunt in activitate la data solicitarii pensiei, astfel incat cei care au indeplinit conditiile de pensionare dupa incetarea mandatului nu pot beneficia de pensie de serviciu.

Curtea retine ca, in sensul celor sustinute de CNPP, sunt si dispozitiile art.26 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si ale Legii 47/1992 privind organizarea si

functionarea CCR, referitoare la pensiile de serviciu si la acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.275/2005. Acest text legal prevede: "Beneficiaza de pensie de serviciu in conditiile Legii 47/1992, persoanele care au calitatea de judecator al Curtii Constitutionale la data pensionarii sau a recalcularii pensiei, indiferent de vechimea in magistratura, numai daca indeplinesc conditiile pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta conform Legii 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare".

Curtea constata ca, intrucat deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, cele stabilite prin prezenta decizie, referitor la judecatorii Curtii Constitutionale care au indeplinit conditiile de pensionare sau au solicitat acordarea pensiei de serviciu la un moment ulterior incetarii functiei, urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii si casele sectoriale de pensii, numai de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#pensie serviciu judecatori CCR, #pensii judecatori CCR , #judecatori