Pivniceru: Membrii CCR sa fie numiti de Parlament, Guvern si puterea judecatoreasca

Luni, 25 Martie 2013, ora 17:00
3727 citiri
Pivniceru: Membrii CCR sa fie numiti de Parlament, Guvern si puterea judecatoreasca

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a propus luni, la o dezbatere despre Curtea Constitutionala si modificarea Legii fundamentale, ca membrii CC sa fie numiti de Parlament, Guvern si puterea judecatoareasca, deoarece actuala modalitate de stabilire a componentei nu asigura echilibrul intre puteri.

"Felul in care este organizata CC in prezent, din sase reprezentanti ai Parlamentului, trei ai Camerei Deputatilor si trei ai Senatului, si trei ai Presedintiei, rezulta limpede ca in aceasta compunere ei nu asigura echilibrul intre puteri si controlul reciproc al puterilor", a afirmat Pivniceru, propusa de Senat pentru a fi membru al CC.

Ea a aratat ca formula de desemnare a componentei Curtii Constitutionale trebuie sa fie stabilita, in urma modificarii Constitutiei, prin algoritmul "trei membri ai Parlamentului, trei ai Guvernului si trei ai puterii judecatoresti".

"Acest organism situat deasupra puterilor in stat ar trebui sa aiba in compunerea sa cate trei reprezentanti ai fiecarei puteri: trei ai Parlamentului, trei ai Guvernului si trei ai puterii judecatoresti, pentru ca, cred eu, numai in aceasta formula s-ar asigura echilibrul si controlul reciproc al puterilor in stat. Formula aceasta nu este o inovatie, sunt mai multe state care au inclus in compunerea CC alaturi de Legislativ si Executiv si puterea judecatoreasca", a spus Pivniceru.

Ea a mai spus ca in spiritul Constitutiei si al principiului echilibrului intre puterile statului ar trebui ca si Curtea Constitutionala si "puterea judecatoreasca sa nu poata sa isi extinda sau sa isi aroge competente in plus".

Intrebata de jurnalisti referitor la numirea lui Daniel Morar de catre presedintele Basescu in cadrul CC, Pivniceru a refuzat sa raspunda direct, raspunzand tot cu o intrebare: "Discutati despre proiectul viitoarei Constitutiei cam ce valente profesionale ar trebui sa aiba candidatii?".

De asemenea, intrebata de ce crede ca presedintele Romaniei nu ar mai trebui sa faca numiri in Curtea Constitutionala, ea a raspuns ca este vorba de echilibrul intre puterile statului.

"Pentru ca in mod traditional, in orice stat democratic, sunt trei puteri care trebuie sa se afle in echilibru. In aceste trei puteri, fiecare putere trebuie sa isi propuna trei candidati sau cati or fi ei in mod egal, sa asigure controlul reciproc si separatia puterilor", a afirmat ministrul Justitiei.

Intrebata daca propunerea sa, care va fi transmisa si comisiei parlamentare de modificare a constitutiei si forumului constitutional al societatii civile, a fost discutata in cadrul USL, Pivniceru a raspuns ca "nu".

La dezbaterea organizata de Asociatia FACIAS si Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a fost prezent si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, care a spus ca propunerea lui Pivniceru "este o solutie care poate fi luata in considerare".

Zegrean a spus ca mai sunt si alte tari europene care au modelul invocate de Pivniceru, el dand exemplul Italiei, unde asociatia magistratilor numeste o parte din membrii Curtii Constitutionale.

"Este o modalitate care functioneaza si in alte tari. Fiecare tara are modul ei de a numi judecatori la Curtea Constitutionala In general sunt cam aceleasi: Parlamentul numeste, Guvernul... In Italia numeste si Asociatia Avocatilor. In general aceeasi modalitate de numire: Parlament si Guvern", a afirmat Zegrean.

Totodata, intrebat daca are si el o propunere de imbunatatire a activitatii Curtii Constitutionale, Zegrean a raspuns: "Mai multi bani de la buget".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Pivniceru Curtea Constitutionala, #numire presedinte Curtea Constitutionala , #judecatori