Procurorul Gheorghe Stan de la SS, audieri cu scantei la Camera Deputatilor: Stiti cate articole are Constitutia Romaniei?

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 07 Mai 2019, ora 10:23
11048 citiri
Procurorul Gheorghe Stan de la SS, audieri cu scantei la Camera Deputatilor: Stiti cate articole are Constitutia Romaniei?
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

"Apreciez ca tot ce emite Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) sau Comisia de la Venetia sunt recomandari, nu au caracter obligatoriu. In toate decizile date, CCR are in vedere recomandarile Comisiei de la Venetia," acesta este punctul de vedere al procurorului Gheorghe Stan, propunerea PSD+ALDE pentru un post de judecator CCR.

Gheorghe Stan (foto stanga) a fost audiat astazi in cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, alaturi de ceilalti doi candidati propusi de partidele din Opozitie. In cursa mai sunt inscrisi Vlad Stefan (USR) si Ioan Cupsa (PNL).

Au fost contre intre membrii PSD si ALDE, pe de o parte, si PNL si USR in cazul acestei audieri. Initial, presedintele Comisiei, Nicusor Halici (PSD), nu a vrut sa puna intrebari candidatilor.

Dialogul din Comisia Juridica

"Nu credeti ca ar trebui sa punem si intrebari, sa-i audiem? Cred ca este absolut firesc sa avem un minim de intrebari pentru candidati. Altfel luam CV-urile de pe site si decideam. Este o forma de respect si pentru ei", s-a aratat revoltat de situatie Catalin Predoiu (PNL).

Nicusor Halici (PSD): Cate doua intrebari pentru fiecare candidat, noi cei de la PSD nu avem nicio intrebare pentru candidati.

Catalin Predoiu: Cum vede domnia sa raporturile dintre Titlurile din Constitutie, privind integrarea euro-atlantica, jurisprudenta CCR care s-a aplecat asupra MCV si Tratatul de la Lisabona. CCR s-a aplecat cu o anumita jurisprundenta, in ce consta ea? Cu privire la natura juridica a MCV?

Nicusor Halici (PSD): Nu facem nici lucrari de licenta, nici examene de admitere. Intrebarea este prea complexa pentru audiere. Trebuia sa faceti o tematica (sic!) candidatilor, sa se pregateasca. Ei ar trebui sa stie ce se face la CCR, nefiind niciun moment acolo?

Catalin Predoiu (PNL): Intrebarea tine de functionarea Statului Roman!

Nicusor Halici (PSD): Este tendentioasa intrebarea dumneavoastra. Sa o punem la toti candidatii!

Gheorghe Stan: Daca pornim de la hotararea recenta a CCR, in considerente se mentioneaza ca doar deciziile si regulamentele sunt obligatorii. Recomandarile MCV, ca de asta se numesc recomandari, nu sunt obligatorii, de asta se numesc recomandari.

Florin Roman (PNL): Stiti cate articole are Constitutia Romaniei?

Gheorghe Stan nu a raspuns la intrebare. Intervin deputatii PSD si ALDE.

Halici Nicusor (PSD): Este batjocoritoare intrebarea. Daca aveti alta intrebare este in regula.

Florin Roman (PNL): Ati fost numit recent sef al SIIJ. Va asumati politic aceasta candidatura, la CCR?

Gheorghe Stan: Deci am 20 si ceva de ani de cariera, deci nu am facut parte din nicio formatiune politica. Nu fac comentarii in plus. Am acceptat aceasta provocare pentru mine si cred ca expertiza mea va fi in beneficiul unei CCR impartiale.

Steluta Cataliciu (ALDE): Dintre cei trei candidati, o singura persoana are calitatea de magistrat. Unii dintre noi il hartuim. Ori ii audiem pe toti, ori punem punct acestei mascarade.

Stelian Ion (USR): Avand in vedere decizia CCR, prin care CCR a spus in mod explicit ca recomandarile din cadrul MCV nu sunt obligatorii pentru Romania, care este opinia domniei sale cu privire la Comisia de la Venetia si CCR. Sunt de luat in considerare recomandarile Comisiei de la Venetia de catre judecatorii constitutionali?

Gheorghe Stan: Aprecizez ca tot ce emite MCV sau Comisia de la Venetia sunt recomandari, nu au caracter obligatoriu. In toate deciziile, CCR are in vedere recomandarile Comisiei de la Venetia.

Stelian Ion (USR): Care este explicatia ascensiunii fulminante care rezulta din CV-ul domniei sale. Din 2008 pana in 2009, domnia sa a reusit sa ajunga de la parchet de pe langa judecatorie la PICCJ. Performanta pe care putin procurori o au?

Halici Nicusor (PSD): Se respinge intrebarea. Sunt divagatii.

Gheorghe Stan: Va rog sa-mi permiteti. Am intrat in 1999 in magistratura, in 2009 mi-am luat gradul la parchetul de curtea de apel, iar ulterior la Parchetul General. Toate gradele le-am luat in baza concursurilor organziate de CSM.

Deputat: Despre prevederile constitutionale referitoare la minoritati?

Gheorghe Stan: Va dati seama ca un jurist atunci cand termina facultatea invata sa interpreteze legea. Nu am Constitutia in fata sa vad. Ca are 156 de articole Constitutia, nu conteaza asta.

Cu 25 de voturi "pentru" si 2 abtineri, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a adoptat raport favorabil pentru toti cei trei candidati la functia de judecator al CCR.

Camera Deputatilor ar putea vota tot marti propunerile in plen.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#Gheorgeh STan CCR, #Gheorghe Stan audieri CCR, #Gheorghe Stan parlament , #judecatori