Un judecator CCR este acuzat de plagiat: Ar fi copiat chiar si din Wikipedia

Miercuri, 30 August 2017, ora 16:52
7444 citiri
Un judecator CCR este acuzat de plagiat: Ar fi copiat chiar si din Wikipedia
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Marian Enache, judecator la Curtea Constitutionala din 2016, este acuzat ca ar fi plagiat din mai multe articole, carti si chiar din Wikipedia, sursa mai putin credibila atunci cand este vorba despre publicarea unor carti.

Jurnalistii de la Romania Libera au analizat trei carti publicate la Editura Universul Juridic de Marian Enache: "Democratia parlamentara" (2012), "Modalitatile controlului parlamentar" (2014) si "Procesul legislativ" (2015).

Conform sursei citate, in aceste volume se gasesc numeroase paragrafe, chiar si pagini intregi, preluate din alte publicatii fara citarea sursei.

"Din articolul Roxanei Munteanu 'Punerea in aplicare a dreptului comunitar in ordinea juridica interna' (revista Studii de Drept Romanesc, an 20 (53), nr. 1-2, p. 43-83, Bucuresti, ianuarie-iunie 2008), Enache a luat aproape o pagina, cu tot cu mai multe note de subsol, in fapt trimiteri la decizii ale Curtii de Justitie a Comunitatii Europene.

Fara a mentiona sursa, actualul judecator a 'editat' fragmentul, pentru a-i da 'originalitate': a inlocuit 'alineatul' cu 'paragraful' si a taiat cateva cuvinte, cum ar fi 'disuasiv'. N-o fi stiut ce inseamna? A lasat, insa, italicele puse de Munteanu la un moment dat", scrie autorul dezvaluirii publicate de cotidianul Romania Libera.

O alta sursa din care Marian Enache a preluat aproape doua pagini fara citare este volumul lui Cristian Ionescu, "Drept constitutional si institutii publice", Ed. Hamangiu, 2012.

De asemenea, judecatorul CCR a copiat zeci de pagini si din documente oficiale, inclusiv dintr-un document intocmit de consilierul parlamentar Mihai Banu si postat pe site-ul Camerei Deputatilor, dar si din Wikipedia.

Contactat de RL, Sebastian Buhai de la Universitatea din Stockholm a declarat ca acesta este un caz clar de "malpractice", pentru ca "nu respecta reguli de etica academice arhicunoscute".

Mai rau, Marian Enache este suspectat ca s-a si autoplagiat, reluand, fara sa indice sursa exacta, in "Democratie parlamentara" zeci de pagini din doua articole publicate de el anterior in revista Drepturile Omului nr. 2/2011 (p. 67-72) si nr. 1/2012 (p. 20-28).

Autorul articolului din Romania Libera precizeaza ca Marian Enache nu a putut fi contactat nici telefonic, nici prin e-mail, pentru a-si prezenta punctul de vedere.

Fost parlamentar PSD, Marian Enache a ajuns la Curtea Constitutionala anul trecut, la propunerea Senatului, nominalizarea sa fiind contestata de liberali.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Marian Enache CCR plagiat , #judecatori