Basescu face Guvernul impreuna cu Curtea Constitutionala

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 07:27
1221 citiri
Basescu face Guvernul impreuna cu Curtea Constitutionala

Ministrii vor da capacitatea cu Basescu, titreaza Cotidianul in editia de vineri. Judecatorii Curtii Constitutionale (CCR) au decis joi, cu majoritate de voturi, ca presedintele Romaniei poate refuza, "o singura data, motivat", propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru.

Instanta suprema din stat a solutionat astfel sesizarea Guvernului, care a considerat ca seful statului si-a depasit atributiile constitutionale prin refuzul de a semna numirea senatorului PNL Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. Judecatorii au mai decis joi ca primul-ministru "este obligat sa propuna o alta persoana".

Unii dintre fruntasii PNL au atacat insa decizia Curtii. Cel mai vehement a fost senatorul Radu Stroe, care a declarat ca "judecatorii Curtii au luat-o razna". Si alti liberali s-au referit la faptul ca decizia de joi o contrazice pe cea din cazul Cioroianu.

Curtea Constitutionala instituie vetoul "de unica folosinta", scrie si Evenimentul Zilei. Curtea Constitutionala a decis ieri ca seful statului "poate refuza, o singura data, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru, iar primul-ministru este obligat sa propuna o alta persoana".

In aceste conditii, daca premierul Tariceanu o vrea neaparat pe Norica Nicolai la Justitie, nu mai are alta solutie decat sa obtina girul parlamentului, asa cum i-a cerut Basescu. Acest lucru ar presupune insa o restructurare guvernamentala, exclusa, cel putin pana acum, de liberali. Subiectul a aparut si in discutiile Basescu-Tariceanu dupa respingerea Noricai Nicolai.

Evenimentul Zilei mai scrie ca solutia judecatorilor in cazul Nicolai contrazice insa decizia uata in aprilie 2007 in situatia similara a lui Adrian Cioroianu. Cu toate ca ambii au fost respinsi motivat de Basescu, judecatorii au subliniat, in cazul lui Cioroianu, ca "presedintele nu are drept de veto fata de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru functie a candidatului si poate cere primuluiministru o alta propunere de candidat".

Curtea neconstitutionala, titreaza Ziua si precizraza ca joi, Curtea Constitutionala (CC) s-a pronuntat prin doua decizii naucitoare, asupra conflictelor inter-institutionale sesizate de presedinte si premier. La sesizarea prim-ministrului i s-a dat dreptate presedintelui, pe cand cererea sefului statului a fost rezolvata in favoarea Guvernului. In loc sa clarifice raporturile dintre institutii, cele doua decizii luate de CC provoaca un nou val de interpretari si tensiuni. Mai multi politicieni-juristi sustin ca decizia Curtii Constitutionale in cazul Nicolai nu are nici un fundament constitutional.

In privinta nominalizarii Noricai Nicolai la Justitie, magistratii Curtii au stabilit - desi Legea fundamentala nu prevede in mod expres acest lucru - ca Presedintele Romaniei poate refuza "o singura data, motivat" propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane in functia vacanta de ministru. "Prim-ministrul este obligat sa propuna o alta persoana" - a mai comunicat sec Biroul de presa al Curtii.

Gardianul ne anunta ca Nicolai a fost refuzata de Curtea Constitutionala. CCR a transat joi in favoarea lui Traian Basescu conflictul intre Presedintie si Guvern generat de refuzul presedintelui de a o numi pe Norica Nicolai la Justitie. Decizia CCR, potrivit mai multor lideri ai partidelor, o contrazice pe cea anterioara, in care se preciza ca presedintele nu are drept de veto in numirea ministrilor. In plus, reprezentantii PNL au afirmat ca verdictul pro-Basescu nu-i surprinde, pentru ca a venit din partea magistratilor care au desfiintat Legea CNSAS.

CCR a decis joi, cu majoritate de voturi, in cazul sesizarii premierului Tariceanu privind numirea Noricai Nicolai la Ministerul Justitiei, ca presedintele Romaniei poate refuza o singura data, motivat, numirea unui ministru, iar premierul este obligat sa desemneze alta persoana.

Basescu face Guvernul impreuna cu Curtea Constitutionala, aflam din Gandul. Curtea Constitutionala a redesenat, ieri, raporturile dintre presedinte si premier, dandu-i sefului statului dreptul de a refuza, o singura data si motivat, nominalizarea unui ministru. Judecatorii s-au pronuntat asupra sesizarii depuse de catre premierul Calin Popescu Tariceanu fata de refuzul presedintelui Traian Basescu de a o accepta ca ministru al Justitiei pe Norica Nicolai.

Decizia Curtii i-a lovit in moalele capului pe liberali, care n-au fost in stare sa aiba o reactie coerenta. Hotararea a fost intoarsa pe toate fetele de politicienii-juristi, care s-au grabit sa spuna ca ea transforma, practic, Romania in republica prezidentiala. Practic, Basescu va avea dreptul de a controla toate numirile in Guvern. Premierul va trebui sa ia in calcul, la fiecare nominalizare de ministru, posibilitatea ca presedintele s-o respinga. Seful statului primeste astfel controlul componentei Executivului.

Decizia de ieri ii obliga pe liderii PNL, in frunte cu Tariceanu, sa gaseasca un nou candidat la sefia Justitiei. Unul dintre numele vehiculate era cel al lui Aurel Ciobanu-Dordea, fost negociator-sef in relatia cu UE. Miza este foarte mare, pentru ca ministrul Justitiei este cel care face propunerea de procuror-general si procuror-sef al DNA, chiar daca presedintele este cel care are cuvantul decisiv.

Norica Nicolai, o candidatura respinsa de CCR, ne informeaza Romania libera. Premierul "este obligat sa propuna o alta persoana" pentru sefia Ministerului Justitiei. Prin decizia de joi, judecatorii Curtii Constitutionale au dat castig de cauza presedintelui Traian Basescu.

Senatorul PNL Radu Stroe a mers pana la a pune in discutie necesitatea existentei si functionarii CC. "Din nou Curtea Constitutionala citeste legea intr-un mod special, in favoarea securistilor si a lui Traian Basescu. Este pacat ca oamenii astia isi pateaza obrazul. (...) Trebuie sa ne gandim bine daca trebuie sa mai functioneze aceasta institutie", a declarat Stroe.

Potrivit profesorului de drept constitutional Ioan Stanomir, decizia Curtii in cazul Nicolai a clarificat relatiile dintre presedinte si premier, subliniind dreptul sefului statului de a interveni in numirea ministrilor.

Norica ramane eterna rezerva, titreaza Adevarul. Premierul Calin Popescu Tariceanu va fi nevoit sa avanseze o alta persoana la sefia Ministerului Justitiei, in locul Noricai Nicolai. Judecatorii CCR au decis, cu majoritate de voturi, ca intre guvern si Administratia Prezidentiala exista un conflict juridic de natura constitutionala in legatura cu numirea lui Nicolai la conducerea Justitiei si au dat castig de cauza sefului statului.

Senatorul Radu Stroe a lasat sa se inteleaga ca institutia ar trebui desfiintata, in timp ce alti juristi din PNL, printre care fostul ministru al justitiei Tudor Chiuariu, si europarlamentarul Renate Weber, au remarcat caracterul antagonic al celor doua hotarari ale institutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu, #nicolai, #CCR , #stiri CCR