CCR a amanat si dezbaterea pe Codul Administrativ

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 12:12
2699 citiri
CCR a amanat si dezbaterea pe Codul Administrativ
Foto: CCR

CCR a decis, marti, amanarea pentru 25 octombrie a dezbaterii sesizarilor presedintelui Klaus Iohannis si a partidelor din Opozitie privind modificarile la Codul Administrativ, care prevad introducerea pensiilor speciale si folosirea limbii minoritatilor in administratie.

Nu este prima decizie de amanare a Curtii Constitutionale in ceea ce priveste aceste sesizari. Initial, obiectiile de neconstitutionalitate privind Codul Administrativ ar fi trebuit dezbatute pe 20 septembrie.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Curtii Constitutionale, pe 31 iulie, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Codului Administrativ, criticand ca aceasta cuprinde norme neclare, paralelisme legislative si dispozitii necorelate atat intre ele, cat si cu alte acte normative.

"O administratie publica moderna, intr-un stat de drept, democratic si social trebuie sa fie, inainte de toate, o administratie publica transparenta, transparenta de neconceput in absenta unor reglementari clare, unitare si accesibile.

Din analiza legii supuse controlului de constitutionalitate, constatam ca aceasta cuprinde norme neclare, paralelisme legislative si dispozitii necorelate atat intre ele, cat si cu alte acte normative", sustine seful statului in sesizarea trimisa CCR.

Presedintele Iohannis mai sustine ca modificarea textului restrange domeniul de aplicare a raspunderii unui membru al Guvernului pentru un eventual conflict de interese, permitand practic celelalte fapte realizate dintr-un interes personal de natura nepatrimoniala ori cu scopul de a obtine un folos material pentru alte rude apropiate sau pentru alte persoane.

"Concret, membrul Guvernului este aparat de raspundere daca asigura folosul material pentru alte rude apropiate (nepoti, veri etc), concubini, prieteni sau persoane cu care a stabilit diverse intelegeri sau parteneriate.

De asemenea, introducerea unei consecinte calificate, aceea 'de a produce un folos material' nu are nici o justificare rationala si nu este in concordanta cu valoarea sociala protejata prin norma in discutie, existand posibilitatea ca membrul Guvernului sa urmareasca obtinerea unui folos nepatrimonial, ipoteza exclusa de catre legiuitor prin modificarea adoptata", mai mentioneaza seful statului.

De asemenea, potrivit sesizarii de neconstitutionalitate, in cuprinsul art. 40 alin. (1) lit. g) din lege se precizeaza ca functia de membru al Guvernului este incompatibila cu calitatea de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala, sintagma "calitatea de comerciant persoana fizica" din art. 84 alin. 1 lit. g) din Legea nr. 161/2003 fiind inlocuita cu sintagma "calitatea de persoana fizica autorizata sau de persoana care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala".

Presedintele Klaus Iohannis a criticat si articolul privind "Folosirea limbii minoritatilor nationale", care prevede ca "autoritatile si institutiile publice, precum si celelalte entitati juridice prevazute la alin. (1), prin hotararea organelor lor deliberative sau dupa caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minoritatilor nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating ponderea prevazuta la alin. (1) ."

"Potrivit art. 13 din Constitutie, 'in Romania, limba oficiala este limba romana'. Totodata, in conformitate cu dispozitiile art. 120 alin. (2) din Constitutie, 'in unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand unei minoritati nationale au o pondere semnificativa se asigura folosirea limbii minoritatii nationale respective in scris si oral in relatiile cu autoritatile administratiei publice locale si cu serviciile publice deconcentrate, in conditiile prevazute de legea organica'", mai arata Iohannis.

Presedintele critica si introducerea pensiilor speciale pentru unii dintre alesii locali, respectiv pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti ai consiliilor judetene.

"Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca prevederile Legii privind Codul administrativ al Romaniei sunt neconstitutionale", se arata in finalul sesizarii.

O sesizare similara, formulata de 44 de deputati apartinand PNL, USR si PMP, a fost amanata in sedinta de marti a CCR.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#CCR amanare Codul administrativ, #CCR dezbatere Codul administrativ , #decizii