CCR: Codul de procedura penala ar trebui reconsiderat in intregime

Miercuri, 21 Ianuarie 2009, ora 18:31
1118 citiri
CCR: Codul de procedura penala ar trebui reconsiderat in intregime
Foto: epitesti.ro

Magistratii Curtii Constitutionale constata ca dispozitiile Codului de procedura penala ar trebui reconsiderate in intregime.

Acest lucru este posibil dn cuaza numarului mare de texte neconstitutionale care incalca principiul aflarii adevarului si principiul dreptatii, potrivit motivarii deciziei din 14 ianuarie.

"Avand in vedere numarul mare de texte neconstitutionale si necesitatea unei reglementari unitare si concordante a urmaririi penale, se impune reconsiderarea in intregime a dispozitiilor Codului de procedura penala", se arata in motivare.

In data de 17 octombrie 2008, 55 de deputati au solicitat Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra constitutionalitatii dispozitiilor Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi.

Curtea Constitutionala a decis, in 14 ianuarie, ca dispozitiile articolului unic pct.1-23 din Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi sunt neconstitutionale, deoarece, potrivit motivarii publicata pe site-ul institutiei, se incalca consacrarea dreptatii ca valoare suprema a statului de drept, egalitatea cetatenilor in fata legii si principiul potrivit caruia nimeni nu este mai presus de lege, accesul liber la justitie si dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil, dreptul la aparare, prezumtia de nevinovatie, impartialitatea si egalitatea justitiei si independenta judecatorilor, realizarea justitiei prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti.

In concret, arata CCR, prin articolul unic punctul 1 subpunctele 13, 15, 16, 19, 118 si punctul 12 subpunctul 117, s-au introdus in Codul de procedura penala dispozitii prin care se sanctioneaza, cu nulitatea absoluta, orice incalcare a normelor de procedura privitoare la administrarea probelor, indiferent de importanta incalcarii, de motivul care a determinat-o sau de valoarea intrinseca a probei administrate.

Or, motiveaza CCR, in acest fel se ignora principiul independentei judecatorilor, deoarece se elimina dreptul judecatorului de a aprecia daca intr-o situatie concreta s-a adus o vatamare esentiala a drepturilor procesuale ale partilor, care sa justifice neluarea in considerare a mijlocului de proba.

De asemenea, arata judecatorii, se elimina posibilitatea de a stabili adevarul in cauza. "Se incalca astfel principiul aflarii adevarului, adica dreptul la un proces echitabil al partii interesate in luarea in considerare a tuturor probelor administrate care contribuie la aflarea adevarului si principiul dreptatii", se arata in motivarea Curtii.

Si subpunctul 12, care prevede ca mijloacele de proba obtinute ilegal nu pot fi folosite in procesul penal, a fost declarat neconstitutional.

Judecatorii CCR sunt de parere ca reglementarea criticata nu distinge intre efectele vatamatoare grave care nu pot fi inlaturate altfel decat prin anularea mijlocului de proba si nelegalitatile cu consecinte neinsemnate si care pot fi remediate, intre continutul probator important pentru aflarea si stabilirea adevarului si continutul probator nesemnificativ.

Potrivit supunctului 13, constatarea incalcarii legii in obtinerea mijloacelor de proba si nulitatea acestora se face de procuror prin rezolutie sau de catre instanta prin incheiere motivata, la cererea partilor sau din oficiu.

Declaratiile obtinute cu nerespectarea unor dispozitii legale sunt nule, inlaturate, potrivit subpunctului 19. Magistratii subliniaza, si in acesta situatie, ca "nulitatea se constata printr-o hotarare judecatoreasca".

In acelasi context, Curtea a constatat ca sunt neconstitutionale si aspectele legate de interzicerea inregistrarii convorbirii dintre avocat si partea pe care o reprezinta, precum si cele referitoare la utilizarea ca mijloc de proba a inregistrarilor efectuate de parti ori de alte persoane, asa cum au fost modificate prin subpunctul 112 al punctului 1 al articolului unic din legea criticata.

Judecatorii CCR motiveaza ca, astfel, se consacra teza potrivit careia, in pofida faptului ca avocatul ori partea pe care o reprezinta comit grave infractiuni, acestora nu le vor putea fi inregistrate convorbirile, intrucat se situeaza, spre deosebire de ceilalti cetateni, deasupra legii.

Judecatorii dezaproba, in decizia luata, eliminarea posibilitatii de a se folosi ca mijloace de proba inregistrarile realizate de parti sau de alte persoane fara incalcarea vreunei dispozitii legale.

"Se elimina astfel, de exemplu, posibilitatea de a se utiliza ca mijloace de proba imaginile inregistrate de camerele de supraveghere video din incinta unei banci pentru identificarea autorilor unui jaf, inregistrarile efectuate de victima unei agresiuni in propriul domiciliu, inregistrarile efectuate de persoane particulare cu ocazia unui grav accident de circulatie in urma caruia au rezultat victime, iar autorul accidentului a parasit locul faptei etc", precizeaza magistratii CCR, subliniind ca, prin eliminarea posibilitatii de probatiune, se limiteaza dreptul persoanei vatamate prin infractiune de a se apara pe cale judiciara.

Sesizarea celor 55 de deputati a fost transmisa presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si formula punctele de vedere asupra sesizarii de neconstitutionalitate.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania - Institutul National pentru pregatirea si perfectionarea avocatilor a depus la dosar precizari asupra sesizarii de neconstitutionalitate, prin care apreciaza ca nefondate criticile formulate.

Ministerul Justitiei a anuntat, in octombrie, ca va propune Guvernului sesizarea Curtii Constitutionale pentru examinarea constitutionalitatii modificarilor la Codul de Procedura Penala sau initierea unui proiect de lege pentru prorogarea intrarii in vigoare a acestora.

"Ministerul Justitiei reitereaza pozitia transmisa prin scrisorile din 8 octombrie 2008, adresate Presedintelui Camerei Deputatilor si Presedintelui Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, si isi exprima ingrijorarea in legatura cu probabilitatea afectarii viitorului Raport de tara pe Justitie de adoptarea ordonantei", se arata intr-un comunicat de presa al MJ din 17 octombrie 2008.

Parchetul General a criticat, tot in octombrie, modificarile Codului de Procedura Penala adoptate de Parlament, motiv pentru care Laura Codruta Kovesi a sesizat presedintele, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernul, instanta suprema si Avocatul Poporului in legatura cu neconstitutionalitatea acestora.

Directia Nationala Anticoruptie isi insuseste integral observatiile Parchetului General cu privire la modul in care va fi afectat procesul penal prin modificarile aduse Codului de Procedura Penala, considerand ca s-ar putea bloca dosarele de coruptie, potrivit unui comunicat DNA.

Asadar, unele dintre modificarile aduse Codului ar obstructiona justitia, iar altele ar fi neconstitutionale, considera Parchetul General.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#CCR, #magistrati, #Codul de Procedura, #independenta judecatorilor , #stiri CCR