Ziare.com

CCR ii da dreptate lui Iohannis: Combaterea coruptiei este o exigenta a statului de drept

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 18:24

   

CCR ii da dreptate lui Iohannis: Combaterea coruptiei este o exigenta a statului de drept
Curtea Constitutionala a admis sesizarea formulata de presedintele Klaus Iohannis privind Legea care sanctioneaza faptele de coruptie. Astfel, cei care obtin foloase necuvenite pentru terti, nu doar pentru sine, comit o infractiune de coruptie, au decis, in unanimitate, judecatorii Curtii.

CCR a constatat ca modificarea continutului normativ al unei infractiuni asimilate celor de coruptie, in sensul conditionarii savarsirii acesteia de obtinerea numai pentru sine si numai de foloase materiale necuvenite, incalca dispozitiile din Constitutie privind statul de drept, iar modalitatea de incriminare a faptelor de coruptie trebuie sa respecte cerintele expres stabilite prin acte internationale.

Plenul CCR a discutat, in sedinta de marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis privind neconstitutionalitatea dispozitiilor articolului unic pct.1 din Legea pentru modificarea si completarea art.12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, precum si a legii in ansamblul sau.

In urma deliberarilor, Curtea, cu unanimitate, a admis obiectia si a constatat ca dispozitiile articolului unic si legea in ansamblul sau sunt neconstitutionale.

"In argumentarea solutiei adoptate, Curtea a retinut ca o exigenta a statului de drept o reprezinta combaterea fenomenului coruptiei. De aceea, actul de coruptie trebuie sanctionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit, astfel incat legiuitorul nu poate conditiona retinerea acestuia de obtinerea folosului numai pentru sine. Totodata, legiuitorul nu are competenta de a limita sfera de cuprindere a infractiunii analizate in functie doar de natura materiala a folosului obtinut. Prin urmare, Curtea a constatat ca textul criticat, modificand continutul normativ al unei infractiuni asimilate celor de coruptie, reglementate la art.12 din Legea nr.78/2000, in sensul conditionarii savarsirii acesteia de obtinerea numai pentru sine si numai de foloase materiale necuvenite, incalca art.1 alin. (3) din Constitutie privind statul de drept", se arata in comunicatul CCR.

Judecatorii au apreciat ca, avand in vedere obligatiile internationale asumate de Romania, prin ratificarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva coruptiei si a Conventiei penale cu privire la coruptie, modalitatea de incriminare a infractiunilor de coruptie trebuie sa respecte cerintele expres stabilite prin aceste acte internationale.

"Curtea a constatat ca textul criticat nu respecta aceste standarde, incalcand, astfel, si art.11 alin. (1) din Constitutie, raportat la art.15 lit.b) din Conventia Natiunilor Unite impotriva coruptiei si art.3 din Conventia penala cu privire la coruptie", se mai precizeaza in comunicat.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

In sesizare, Iohannis a invocat, printre altele, ca legea a fost dezbatuta si adoptata de Camera Deputatilor cu incalcarea dispozitiilor articolului 61 alineatul (2) coroborate cu cele ale articolul 66 alineatele (2) si (3) din Constitutie.

In 4 iulie, plenul Camerei Deputatilor a adoptat, cu 183 de voturi "pentru" si 96 "impotriva", o propunere legislativa care prevede ca efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia, se pedepseste doar daca este savarsita in scopul obtinerii "pentru sine", nu si pentru altul, cum prevede acum legea, de bunuri sau alte foloase "materiale" necuvenite.

Proiectul, semnat de mai multi parlamentari de la PSD, propune modificarea articolului 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Proiectul are ca obiect de reglementare dezincriminarea faptelor prevazute in cuprinsul lit. a) si b) ale actualului art.12, in cazul in care faptele sunt savarsite in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase, precum si in cazul in care faptele sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine de alte foloase decat cele materiale.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre CCR Iohannis coruptie
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 8078 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cei care au facut legea ar trebui penalizati !!

Ori sunt prosti si nu inteleg documentele internationale ori sunt rai intentionati si fac legi neconstitutionale cu buna stiinta. Si prostia si neprofesionalismul trebuiesc penalizate.
Parlamentarii cereau penalizarea magistratilor ptr verdicte incorecte! Ar putea incepe cu penalizarea lor ca sa fie un model!

 

Hopa !

Te pomenesti ca s-a trezit Dormeanu din matrafoxul post-moscovit !?!

Psdisti sunt iaras abuzati in servci can pot da asa legi dar

pentru aparatrea lor au fost abuzati de mici....dar o data a avut si PCristi de la CCR grijă sa constate gresela in Modificarile lui Flocea Iordace si aprobate de Mamaligarul Negos!!

 

Legea promovata de mafia hotilor era deadreptul dementa!

Daca dragnev a furat 20 mil euro pentru fiul sau,era exonerat de orice consecinta legala!
Incredibil!
Surprinzatoare este schimbarea la fata a CCR care incepe sa-si faca datoria fata de lege si constitutie!
Unanimitate!
Bravo CCR!Teo

 

Astia nu sunt decat niste mafioti hoti dementi ! Ati vazut

vreo lege normala la ei ? Numai mizerii scabroase de gunoieri ai societatii romanesti ...

daaaa,corect,intr-un stat normal.....

...dar in Romania sa zici ca exista 'stat de drept' si se aplica nu stiu ce 'exigenta' ori esti un fanatic cretin ori o *** ticaloasa ....minciuna sprijinita de cretinismul fanatic este 'zeul' care domina aceasta tara ...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor