CCR: Modificarile aduse Legii caselor nationalizate sunt constitutionale

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 14:23
3485 citiri
CCR: Modificarile aduse Legii caselor nationalizate sunt constitutionale

CCR a decis, miercuri, ca modificarile adoptate pe 8 octombrie de deputati la legea caselor nationalizate, prin care casele nationalizate cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura proprietarilor de drept, nu incalca legea fundamentala.

Curtea Constitutionala a respins astfel sesizarile formulate de PD-L si PNL.

Curtea a examinat, miercuri, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

In sedinta din data de 10 decembrie 2008, Curtea Constitutionala a solutionat sesizarile asupra neconstitutionalitatii Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, sesizari formulate de un numar de 55 de deputati, respectiv 63 de deputati.

Cu majoritate de voturi, Curtea a decis ca legea este constitutionala, se arata in comunicatul Biroului de presa al CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii legii.

PD-L si PNL au contestat, in octombrie, la Curtea Constitutionala a Romaniei modificarea legii caselor nationalizate. "PD-L a sesizat astazi (13 octombrie - n.r) Curtea Constitutionala cu privire la legea caselor nationalizate.

Este o lege care realizeaza o noua nationalizare, este contrara textului Constitutiei, principiilor fundamentale ale statului de drept si contrara pozitiei PD-L ca partid de centru-dreapta. Proprietatea e garantata de lege.

Este interzisa nationalizarea unor bunuri", a declarat liderul PD-L Emil Boc, la finalul sedintei conducerii partidului.

Si liberalii si-au anuntat, pe 12 octombrie, intentia de a contesta modificarile aduse legii caselor nationalizate la Curtea Constitutionala.

Casele nationalizate care au fost cumparate cu buna-credinta nu mai pot fi restituite in natura catre proprietarii de drept, a decis, pe 8 octombrie, Camera Deputatilor, for decizional, care a respins solicitarea de reexaminare a presedintelui referitoare la modificarea Legii 10/2001, demersul fiind considerat de seful statului o alta nationalizare.

Urmare a acestei modificari, proprietarii deposedati de imobilele lor de catre regimul comunist nu vor mai beneficia de acum inainte de restituirea lor in natura, ci doar in echivalent la pretul pietei, daca respectiva proprietate a fost cumparata cu buna-credinta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Modificari, #legea caselor nationalizate, #vanzare proprietari , #stiri CCR