CCR se plange forurilor europene despre atacurile la adresa sa

Marti, 03 Iulie 2012, ora 14:50
6749 citiri
CCR se plange forurilor europene despre atacurile la adresa sa
Foto: Arhiva

Judecatorii Curtii Constituionale a Romaniei (CCR) s-au reunit de urgenta, marti, ca sa discute toate atacurile din ultima perioada, care, in opinia lor, echivaleaza cu desfiintarea Curtii in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei.

"Judecatorii Curtii Constitutionale, reuniti in plen la data de 3 iulie 2012, luand act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autoritati publice, precum si unele mijloace de informare in masa le-au declansat la adresa Curtii Constitutionale, culminand cu tot felul de solutii pentru desfiintarea acestei institutii, au decis sa faca urmatoarele precizari pentru toate autoritatile publice prevazute in Titlul III al Constitutiei - Parlament, Presedintele Romaniei, Guvernul Romaniei, Administratia publica centrala, Administratia publica locala, Autoritatea judecatoreasca - precum si pentru toti cetatenii Romaniei: In conformitate cu prevederile art.142 alineatul (1) din Legea fundamentala, Curtea Constitutionala este garantul suprematiei Constitutiei (...)

Toate atacurile din ultima perioada echivaleaza cu desfiintarea Curtii Constitutionale in componenta actuala stabilita pe baza Constitutiei. Aceasta masura incalca grav dispozitiile art.145 din Constitutia Romaniei, in care se prevede ca pe durata exercitarii mandatului judecatorii sunt inamovibili - adica nu pot fi revocati", se arata intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com.

Revolutie in Parlament: Blaga si Anastase vor fi revocati, CCR a sesizat forurile europene - LIVE

Totodata, judecatorii CCR spun ca, "avand in vedere situatia deosebit de grava, atacurile fara precedent la adresa Curtii Contitutionale si a judecatorilor sai, precum si amenintarile cu revocarea lor", au sesizat Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), Conferinta Curtilor Constitutionale din Europa, precum si celelalte institutii europene.

In comunicat, judecatorii constitutionali fac apel la Parlament si la presedintele Romaniai sa ia pozitie fata de atacurile la adresa Curtii Constitutionale: "Ne adresam pe aceasta cale atat Parlamentului, cat si Presedintelui Romaniei sa ia pozitie fata de masurile ce se preconizeaza si prin care se incalca in mod flagrant Constitutia, normele democratice si principiile statului de drept, cu consecinte grave, prin precendentul care se creeaza si prin deprecierea imaginii internationale a tarii.

Neapartinand niciunei puteri in stat (legislativa, executiva sau judecatoreasca) si niciunui partid politic, atributiile Curtii sunt concretizate in deciziile si hotararile adoptate si care sunt general obligatorii pentru autoritatile publice, celelalte institutii publice, persoane juridice private si persoane fizice. De aceea, Curtea Constitutionala, in raporturile cu celelalte subiecte de drept, nu se supune decat dispozitiilor Constitutiei Romaniei".

Antonescu: CCR este o rusine, putem sa ii revocam pe judecatori

In cei 20 de ani de la constituire, conform documentului citat, "Curtea Constitutionala si-a exercitat cu toata responsabilitatea atributiile stabilite prin Constitutie, activitatea ei fiind apreciata atat de fortele politice si de institutiile juridice interne, de cetateni, cat si de institutiile similare din alte state si de organizatiile internationale.

Prin activitatea sa, Curtea Constitutionala s-a manifestat ca o adevarata instanta nationala a apararii drepturilor omului si a institutiilor statului, contribuind la consolidarea prestigiului tarii ca stat democratic si de drept.Tinem sa subliniem ca, prin activitatea lor, judecatorii Curtii Constitutionale, fideli juramantului depus, au asigurat respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor".

Comunicatul este semnat de catre plenul Curtii Constitutionale a Romaniei in urmatoarea componenta: "Augustin Zegrean, presedintele Curtii; Aspazia Cojocaru; Acsinte Gaspar; Petre Lazaroiu; Mircea-Stefan Minea; Iulia Antoanella Motoc; Ion Predescu; Puskas Valentin Zoltan; Tudorel Toader - judecatori".

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#reuniune urgenta CCR, #CCR atacuri desfiintare, #judecatori Curtea Constitutionala reuniune , #stiri CCR