Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine sunt si ce au facut cei noua magistrati ai Curtii Constitutionale

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 16:39
6023 citiri
Cine sunt si ce au facut cei noua magistrati ai Curtii Constitutionale

Curtea Constitutionala este o institutie ermetica, cu rol de arbitru, scopul ei fiind acela de stabili daca intre legile tarii si Constitutie sunt sau nu inadvertente.

In cazul in care magistratii Curtii apreciaza ca o lege emisa de Parlament sau de Guvern are elemente care incalca principiile fundamentale din Constitutie, legea respectiva este invalidata, iar emitentul este obligat sa o modifice in sensul criticilor aduse de judecatorii de la CCR.

Decizia magistratilor Curtii nu poate fi atacata si nu mai poate fi supusa niciunei alte cenzuri sau contestati ulterioare. Nicio autoritate in Romania nu poate contesta o decizie a Curtii Constitutionale.

Cei noua magistrati care formeaza plenul Curtii Constitutionale sunt desemnati fie la propunera Parlamentului, fie a presedintelui, si au mandate cu durata diferita.

Anul acesta, trei dintre magistratii Curtii isi incheie mandatul. Acestia sunt Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Petre Lazaroiu. Numirile viitorilor magistrati vor fi facute de Senat si presedentie. Conform regulamentului, Traian Basescu va desemna doi magistrati la Curtea Constitutionala, iar al treilea va fi numit de Senat.

Cei noua judecatori de la Curtea Constitutionala sunt:

Augustin Zegrean: desemnat judecator de Traian Basescu, in 2007, in locul lui Viorel Stanoiu (numit de Ion Iliescu in 2001 sotului Rodicai Stanoiu), pentru un mandat de noua ani. S-a facut remarcat prin argumentatia redactata impreuna cu un fost procuror general al Romaniei, Nicolae Cochinescu, in care dezaprobau o decizie anterioara a Curtii Constitutionale, despre care acestia au sustinut ca ingradeste atributiile presedintelui tarii.

Tudorel Toader a fost numit de Camera Deputatilor in 2007, la propunerea PNL, pentru noua ani. Este fost avocat, printre clientii sau fiind fostul prefect de Iasi, Radu Prisacaru, acuzat de luare de mita. A fost acuzat de presa iesana, ca un proiect urbanistic local a fost schimbat doar pentru a face loc unei vile, pe care Toader si-a construi-o in Iasi.

Petre Lazaroiu a fost numit de Traian Basescu, pana in 2010, pe locul ramas vacant prin moartea lui Petre Ninosu. Lazaroiu a fost judecator la Curtea de Conturi, unde a solutionat favorabil un dosar care il privea pe Traian Basescu.

Ion Predescu este judecatorul care a desfiintat Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. A fost numit judecator al Curtii Constitutionale in 2004, de Senat (presedintele Senatului fiind, la acel moment, Nicolae Vacaroiu, PSD), pentru un mandat de 9 ani.

Nicolae Cochinescu a fost numit de Senat (condus de Nicolae Vacaroiu) in 2001, pentru un mandat de 9 ani. Este fost procuror general in Ministerul Public si procuror general la Curtea de Conturi.

Aspazia Cojocaru a fost numit judecator de Camera Deputatilor, in 2004, la propunerea deputatilor PSD, pentru un mandat de 9 ani. In aprilie 2007, Cozmin Gusa afirma ca Aspazia Cojocaru a primit de la CNSAS verdict de colaborare cu Securitatea. Aspazia Cojocaru a contestat decizia, iar CNSAS a revenit asupra verdictului, spunand ca magistratul nu a colaborat cu Securitatea. A studiat la Facultatea Internationala de Drept Comparat, din Strasbourg, din Franta, intre anii 1978 si 1980.

Acsinte Gaspar este judecator din 2004, pentru un mandat de sase ani. Acsinte Gaspar, alaturi de alte nume grele, precum: Ionel Blanculescu, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea, au fost audiat, ca martor, in dosarul Rompetrol.

Zoltan Valentin Puskas este magistrat al Curtii Constitutionale din 2007, numit la propunerea Senatului, prezidat de Nicolae Vacaroiu, pentru un mandat de 9 ani.

Ioan Vida, presedintele CCR.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#judecatori CCR, #Curtea Constitutionala judecatori , #stiri CCR