Legea conversiei creditelor in franci elvetieni este neconstitutionala, a anuntat CCR

Marti, 07 Februarie 2017, ora 14:05
27388 citiri
Legea conversiei creditelor in franci elvetieni este neconstitutionala, a anuntat CCR
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea conversiei creditelor in franci elvetieni a fost declarata neconstitutionala, a anuntat, marti, presedintele CCR Valer Dorneanu.

Magistratii CCR au admis, astfel, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Guvernul Ciolos in toamna.

"Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a stabilit ca legea este neconstitutionala cel putin din doua mari motive. Primul este incalcarea grava a principiului bicameralismului, in sensul ca de la propunerea legislativa care a inceput la Senat si pana la actul adoptat de Camera decizionala exista o diferenta substantiala. Senatul a adoptat legea in formula pe care au redactat-o initiatorii, iar la Camera Deputatilor au fost modifcate practic aproape toate articolele", a spus Dorneanu.

Totodata, s-a considerat ca solutia pe care a adoptat-o Camera Deputatilor, de reconversie la data incheierii contractului, "este gresita si nu corespunde niciunor directive europene".

"Aici, instantele urmeaza sa aplice si principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii", a spus presedintele CCR. "Conversia se face la data conversiei, nu la data incheierii contractelor", a conchis Valer Dorneanu.

Initiatorul legii spune ca oamenii pot apela la instanta

Deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii conversiei creditelor in franci elvetieni, a sustinut, marti, ca persoanele care au astfel de credite pot apela la instanta, chiar si dupa decizia de astazi a CCR.

Zamfir a facut referire la "principiul impreviziunii", pe care CCR l-a definit in motivarea in cazul declararii ca neconstitutionala partial a altei legi, si anume ce a darii in plata.

"Cei cu credite in franci elvetieni au posibilitatea, in baza principiului impreviziunii, sa solicite bancilor sa le reechilibreze contractul. E vorba de o reechilibrare efectiva si in contextul economic de astazi. Daca banca nu vrea, judecatorul o poate face, iar judecatorul are acum un reper (si anume principiul impreviziunii - n.red.). Legea darii in plata si-a atins obiectivul, pentru ca ea e un mijloc de negociere sa-i ajute pe oameni sa ajunga unde is doresc. Contractul trebuie sa fie unul suportabil", a explicat Zamfir, la Digi 24.

Va creste numarul celor care dau in plata?

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, pentru Mediafax, ca motivarea CCR legata de neconstitutionalitatea legii conversiei creditelor in franci elvetieni este "o chestiune inventata" si ca evectul acestei decizii va fi cresterea numarului celor care dau in plata.

"Am inteles de la domnul Dorneanu ca legea este considerata neconstitutionala fiindca s-a incalcat principiul bicameralismului. Eu nu stiam sa existe asa ceva in Consituttia Romaniei, dar probabil ca s-a inventat asa ceva de curand. Nu exista asa ceva decat la italieni. In Constitutia noastra exista o anumita gradatie de competenta intre Camera care este nedecizionala si cea decizionala. (...) Ma asteptam ca legea sa fie constitutionala in masura in care se aplica impreviziunea.

Vom vedea ca legea este trantita, fiindca asta cu bicameralismul este o chestie inventata, nu va avea decat un singur efect. Darile in plata, care la ora actuala sunt tinute sub control, asa cum se lauda BNR si mediul bancar, probabil ca se vor multiplica de zece ori. Fiindca oamenii astia, pe care ii cunosc si le stiu suferintele, sunt la capatul rabdarii. Nu vor putea decat sa mearga si sa faca dari in plata. Probabil va vor fi 55.000 de persoane care vor da in plata", a sustinut avocatul.

O decizie a CCR pe legea conversiei creditelor era asteptata inca din luna noiembrie, dar a fost amanata de judecatori in mai multe randuri.

"Am amanat-o pentru acea formula magica, pentru examinarea mai adanca a problematicii si pentru a da o decizie care sa fie si in consonanta, nu in sensul solutiei finale a admiterii sau respingerii, cu analiza pe care am facut-o acolo (Legea darii in plata - n.red.) cu privire la retroactivitate, cu privire la impreviziune, daca se aplica si aici sau nu. N-am mai cerut nimic, doar simtim nevoia unei aprofundari a motivelor pentru care vom da o solutie sau alta", a precizat ultima data presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu.

Ciolos a sesizat CCR pentru ca legea ar fi scapat 200 de speculatori

Sesizarea a fost trimisa de Guvernul Ciolos la Curte pe 24 octombrie, dupa adoptarea de catre Parlament a legii care prevede conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Ciolos explica de ce a atacat la CCR conversia creditelor in franci elvetieni: Sunt 200 de speculatori

Executivul a apreciat ca legea opereaza retroactiv, dar a dat aviz pozitiv proiectului in conditiile in care ar fi fost incluse mai multe prevederi cu caracter social, precum un grad de indatorare si un plafon.

Guvernul a considerat ca aplicarea legii si la creditele in derulare contravine principiului neretroactivitatii si previzibilitatii legii, consacrate de Constitutie. Pe de alta parte, spune ca aceste principii pot fi incalcate, daca exista un temei social, potrivit unui punct de vedere transmis Camerei Deputatilor anterior adoptarii proiectului.

Cabinetul Ciolos a cerut ca legea sa fie aplicata doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de pana la 150.000 de euro (echivalent in franci elvetieni) si cu un grad de indatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputatii au adoptat insa proiectul in unanimitate, fara a tine cont de opinia Executivului.

Obiectiile Guvernului exprimate in dialogul cu Parlamentul au fost reluate in sesizare.

"Guvernul a avizat pozitiv in Parlament legea conversiei in franci elvetieni in conditiile in care forma votata ar fi pastrat caracterul social al initiativei parlamentare. Legislativul insa nu a tinut cont de aceasta opinie transmisa de Guvern si legea adoptata a depasit cadrul social motiv pentru care Guvernul contesta aceasta forma la CCR", a aratat Executivul.

Initial, la propunerea lui Viorel Stefan, atunci presedintele Comisiei de finante-banci, astazi ministru al Finantelor, deputatii au introdus conditia privind gradul de indatorare, precum si un plafon de 250.000 de franci elvetieni, insa, dupa dispute politice si cu debitorii cu credite in franci elvetieni, modificarile au fost retrase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#CCR franci elvetieni, #CCR conversie credite franci , #decizii