Opinii: Cum s-a tribalizat Romania?

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 08:37
3203 citiri
Opinii: Cum s-a tribalizat Romania?

Oare asa se construieste o democratie, prin tribalizare canibalizata? Prin presiuni, amenintari voalate si incercari sistematice de decredibilizare a institutiilor? Justitia, ultima reduta a luptei cetateanului cu politicul, a capitulat. A aratat steagul alb intr-un mod deplorabil, incepand chiar de la varful comandamentului.

Nu mai exista nicio indoiala ca UDMR conditioneaza ramanerea la guvernare de Legea Educatiei. Altfel, e de neinteles o asemenea graba pentru un act normativ, care nu se va aplica decat incepand cu urmatorul an scolar.

Insa, din cauza unor oportunisti, s-a creat o stare de confuzie fara precedent in Romania, punand Curtea Constitutionala in situatia de a-si infirma propriile decizii.

Oamenii de la varful Puterii s-au facut de ras, pe rand, intrand cu buldozerul in treburile justitiei.

Lupta din vara pentru suprematia politica in cadrul Curtii Constitutionale a fost unul dintre cele mai penibile momente din istoria Parlamentului.

Inca de pe atunci, era previzibila atitudinea CCR fata de ceea ce va urma. Toate deciziile vitale pentru supravietuirea Guvernului au fost luate la limita.

Mi-e greu sa cred ca 4 persoane au vazut legea intr-un fel, iar alte 5 au interpretat-o total diferit.

Promulgarea legilor de catre presedinte nu a fost niciodata atat de importanta ca acum. Basescu a devenit un fel de "salvatore della patria".

Il tineti minte pe Totto Schilacci, eroul Italiei la Copa del Mondo '90. A devenit erou national, salvand echipa de fotbal a Italiei prin golurile marcate pe final de meci.

Brusc, lui Basescu i s-a facut mila de femeile gospodine, scotand-o pe Roberta din ecuatia fraudarii voturilor pe Legea Pensiilor.

Senatul nu a fost de acord cu doleanta presedintelui si probabil ca urmatoarea promulgare va trece total neobservata.

Degetul nevinovat al lui Mircea Toader l-a enervat pe Basescu la culme, numindu-si propria majoritate, toxica. Evident, pentru alibiul propriu.

Toxica, toxica, dar n-a promulgat reducerea TVA la 5 la suta pentru alimentele de baza. Dintr-odata, Traian Basescu a devenit Legislativ, uitand sa ne spuna ca nepromulgarea unei legi nu schimba fundamental continutul acesteia.

Atunci cand dadea unda verde legii pentru cresterea salariilor profesorilor, considera ca promulgarea nu a fost o actiune decisiva, ci a contat mai mult dorina Legislativului.

Senatul voteaza micsorarea cotei unice la 10 la suta, dar pe ministrul de Finante, Ialomitianu, nu-l doare capul. Nici prin gand nu-i trece sa ia in calcul un buget proiectat pe o asemenea cota de impozitare.

Degeaba unu-i Legislativ, iar celalalt este Executiv, conteaza doar parerea sefului de trib.

Senatorii PD-L joaca la dublu. Voteza legi, dar stiu sigur ca ele nu vor trece de Camera Deputatilor, unde jupaneasa este miss Roberta.

Reprezentantii din Executiv se fac ca nu-i aud, ei se fac ca nu vad si se abtin de la votul motiunii. Asa, toata lumea e multumita, alegatorul din colegiu e derutat, dar isi spune ca, oricum, nu are pe cine injura, ca nu-si cunoaste alesul.

Intr-o Romanie in care legile se voteaza prin asumare, iar ordonantele se dau pe banda rulanta, nu stim ce rost mai are Parlamentul. O institutie fundamentala in care alesii stau si se uita ca dulaii la coltul de mamaliga, abtinandu-se de la vot la comanda sefului.

Nici macar deciziile judecatoresti nu mai au valoare pentru Executiv, cel care trebuie sa puna in practica orice decizie legislativa sau a justitiei. Ce stat de drept e asta?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#CCR Romania Guvern, #Parlament Romania Executiv, #legi Romania , #stiri CCR