Cum se va inclina balanta la Curtea Constitutionala?

Duminica, 13 Iunie 2010, ora 09:26
6385 citiri
Cum se va inclina balanta la Curtea Constitutionala?
Foto:Adevarul

Prins in corzi de un jurnalist la fel de agresiv verbal ca si el, Crin Antonescu a declarat cu nonsalanta: "Suntem intr-un razboi politic", de aceea "ma apar cu Curtea Constitutionala". Poftim?!?!

Liderul liberalilor isi explica astfel sprijinul pentru colegul sau de partid Teodor Melescanu in lupta cu candidatul PD-L, apolitic, pentru ocuparea unui jilt la Curtea Constitutionala ramas liber dupa expirarea mandatului lui Nicolae Cochinescu.

Afirmatiile lui Crin Antonescu mi-au zgariat auzul pentru ca nu am mai intalnit pana acum niciun politician de rang atat de inalt care sa recunoasca public ca participa, premeditat, la politizarea Curtii Constitutionale (si cu mult succes din cate se pare).

Antonescu despre nominalizarea lui Melescanu la CCR: Suntem in razboi politic

Aflata in competitie mediatica cu dezbaterile privind motiunea de cenzura, primenirea completului de 9 judecatori de la CC a fost tratata pe nedrept ca un subiect de mana a doua.

Am vazut cu totii zbaterile politicianiste ale PSD pentru inghesuirea lui Valer Dorneanu pe portile Curtii. Am vazut si neputinta senatorilor PSD+PNL de a-l vari rapid in curtea Curtii pe Teodor Melescanu. De asemenea, am putut constata si lipsa de convingere cu care actuala putere isi sustine propriii candidati la cele doua fotolii de judecatori ramase libere, mai ales ca ambii sunt din afara cercului politic.

Dar despre realele diferente dintre cei patru candidati (doi din partea Camerei Deputatilor si doi din partea Senatului) nu pare nimeni interesat sa vorbeasca.

Cine cu cine se lupta? Pe cine vrea sa trimita Opozitia la Curtea Constitutionala si pe cine vrea Puterea? Cat de stranse sunt legaturile celor patru cu viata politica si la ce procent de independenta si impartialitate trebuie sa ne asteptam din partea lor?

6-3 sau 4-5?

Prin jocul politic practicat in ultimii 6 ani Traian Basescu a pasat Curtii Constitutionale rolul (considerat probabil prea plictisitor) de arbitru, acordand astfel acestei institutii o importanta la care cei aflati in componenta ei probabil ca nici nu visau inainte de 2004.

Cei 9 judecatori vor avea de luat decizii extrem de importante pentru noi toti nu doar in lunile urmatoare, ci si in anii ce vin. Va fi suficient ca 5 dintre ei sa spuna "Da" sau "Nu" si cele doua legi ale austeritatii sa intre sau nu in vigoare in zilele urmatoare. Sau sa spuna "Da", presedintele a incalcat Constitutia si poate fi suspendat din nou. Sau "Da", legea ANI nu este nici acum constitutionala, desfiintati agentia de tot. Sau "Da", alegerile au fost fraudate, refaceti-le.

Lazaroiu: Sunt convins ca suspendarea presedintelui ii va scoate pe liberali din criza

Facand niste calcule simple bazate pe CV-urile judecatorilor afisate pe site-ul Curtii Constitutionale, constatam usor cat de mult vor inclina balanta cei doi nou-veniti.

Astfel, daca privim din punct de vedere al tangentelor cu viata politica, ii avem pe de o parte pe Ion Predescu, fost senator PSD, Acsinte Gaspar, fost deputat PSD si fost ministru in Guvernul Nastase, Augustin Zegrean, fost deputat PD, si Valentin-Zoltan Puskas, fost senator UDMR.

In tabara celor fara cariera politica ii intalnim pe Aspazia Cojocaru, (fosta colega cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane), Tudorel Toader si Petre Lazaroiu.

In aceste conditii, daca Valer Dorneanu si Teodor Melescanu vor fi pana la urma cei care ii vor inlocui pe Ioan Vida si Nicolae Cochinescu la Curtea Constitutionala, in detrimentul apoliticilor Stefan Minea si Iulia Motoc, balanta va fi de 6 la 3 in favoarea politicienilor.

Mai mult, acelasi scor s-ar inregistra si in cazul in care am face calculele dupa criteriul anti si pro-Traian Basescu, Tudorel Toader fiind propus de PNL, in timp ce Petre Lazaroiu a fost nominalizat de presedinte.

Sigur insa, noi nu facem aceste calcule pentru ca, nu-i asa, suntem convinsi ca odata intrati pe portile Curtii Constitutionale cei doi noi judecatori vor lasa in urma tot ce i-a legat sau nu de viata politica.

Sa trecem totusi in revista cateva aspecte mai importante din CV-urile celor patru aspiranti la fotoliul de judecator la Curtea Constitutionala, pentru a intelege mai corect alegerea pe care o vor face parlamentarii nostri saptamana viitoare.

Cine se lupta la Camera Deputatilor?

La Camera Deputatilor batalia se da intre un politician cu state vechi in PSD, Valer Dorneanu, si un profesor universitar de drept, Stefan Mircea Minea.

Valer Dorneanu a obtinut saptamana trecuta la votul in plen 161 de voturi, inclusiv din partea UNPR si a minoritatilor, in timp ce Mircea Minea, propunerea PD-L, a fost votat doar de 123 de deputati.

Democrat-liberalii au incasat aceasta palma din partea partenerilor de guvernare si au cerut un al doilea vot in plen, saptamana viitoare, sustinand ca Dorneanu ar fi trebuit sa obtina, potrivit regulamentului, 168 de voturi, adica majoritatea calificata.

PSD cere oficial suspendarea Robertei Anastase pentru 15 zile

Roberta Anastase: PSD face o presiune inacceptabila la adresa mea

Valer Dorneanu ocupa in prezent functia de secretar general adjunct al Camerei Deputatilor, dupa ce a pierdut in 2008 alegerile in Colegiul 12 Iasi.

Dorneanu a fost in perioada 1990-1992 consilier al presedintelui Ion Iliescu pe probleme de legislatie, iar in perioada 1992-1995 a facut parte din Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu in calitate de ministru pentru relatia cu Parlamentul.

Intre 1995 si 2000 a fost presedinte al Consiliului Legislativ, dupa care a intrat in Camera Deputatilor din partea social-democratilor, in legislaturile 2000-2004 si 2004-2008.

In primul sau mandat a fost presedinte al Camerei Deputatilor, iar in 2002 a devenit presedintele comisiei pentru revizuirea Constitutiei.

Conform CV-ului publicat pe site-ul Camerei, Valer Dorneanu este incepand din 2000 membru in Delegatia Permanenta, Biroul Executiv Central si in Consiliul National al P.S.D. si vicepresedinte al organizatiei PSD Iasi. De asemenea, din 2002 este vicecepresedinte al Consiliului National al PSD.

In varsta de 66 de ani, Valer Dorneanu a absolvit in 1967 Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti. Este doctor in drept si profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, fiind totodata specialist in Drept parlamentar, tehnica legislativa si Dreptul muncii.

Contracandidatul lui Valer Dorneanu este Stefan Mircea Minea, fostul sef de catedra al actualului premier Emil Boc, cel care i-a si facut propunerea de a candida.

Stefan Minea este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Babes- Bolyai" din Cluj-Napoca, unde ocupa si functia de sef al Catedrei de Drept Public.

Intre anii 1995 si 2004 a fost prodecan al Facultatii de Drept. Este doctor in drept, specialist in Dreptul finantelor publice (drept financiar si drept fiscal), Drept financiar international, Drept fiscal european si Drept comercial.

Este autorul a numeroase articole si carti de specialitate. Una dintre cele mai mari realizari profesionale ale lui Minea este redactarea unei lucrari considerate de referinta pentru specialistii in drept financiar: "Codul Fiscal comentat".

Nu a fost niciodata membru de partid.

Candidatii de la Senat

La Senat, Teodor Melescanu (PNL) a primit aviz favorabil si recomandare din partea comisiei juridice pentru postul de judecator la CCR in timp ce Iulia Motoc, propunerea PD-L, a fost doar validata ca si candidat. In aceste conditii, senatorii PD-L au boicotat sedinta de plen pentru a evita numirea lui Melescanu, iar votul s-a amanat tot pentru saptamana viitoare.

Iulia Motoc este profesor universitar in cadrul Universitatii Bucuresti si avocat in cadrul Baroului Bucuresti.

A absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti si este doctor in drept international public si doctor in etica.

A facut parte din Comisia prezidentiala de analiza a regimului politic si constitutional din Romania, fiind membru in Comitetul Drepturilor Omului al ONU si in board-ul uneia dintre cele mai importante organizatii non-profit, International Commission of Jurists.

A facut sau continua sa faca parte dintr-o serie de asociatii si organizatii cu caracter profesional, printre care Societatea Europeana de Drept International.

A publicat numeroase articole si studii de specialitate.

In urma cu patru ani a fost realeasa cu voturile tuturor statelor membre in Comitetul pentru protectia minoritatilor nationale de la Strasbourg, o alegere fara precedent in istoria Consiliului Europei.

Nu este membru al vreunui partid.

In schimb, candidatul din partea Opozitiei, Teodor Melescanu are, ca si Valer Dorneanu, o impresionanta cariera politica, din care spicuim cateva fragmente.

A absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti (1959-1964) si apoi cursuri postuniversitare de relatii internationale la Universitatea din Bucuresti (1964-1966). A obtinut in anul 1973 titlul stiintific de doctor in stiinte politice si drept international la Universitatea din Geneva.

In prezent, preda ca profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti si la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Melescanu a publicat o serie larga de lucrari si publicatii stiintifice legate de dreptul international si diplomatie.

In perioada 19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996, Teodor Melescanu a indeplinit functia de ministru al Afacerilor Externe in Guvernul condus de Nicolae Vacaroiu. In urma alegerilor din noiembrie 1996, a fost ales ca senator de Prahova, pe listele PDSR.

In iunie 1997 a fondat partidul Alianta pentru Romania, impreuna cu cativa fosti membri ai PDSR, Melescanu fiind ales presedintele acestui partid.

In ianuarie 2002, in urma fuziunii Aliantei pentru Romania cu Partidul National Liberal, Melescanu devine prim-vicepresedinte al PNL, iar ulterior vicepresedinte.

In urma remanierii guvernamentale din 5 aprilie 2007, Teodor Melescanu a fost numit in functia de ministru al Apararii in Guvernul Tariceanu.

In loc de concluzie, o intrebare pentru Crin Antonescu

Ca si jurnalistul pe care l-ati acuzat in emisiune ca v-a atacat la comanda "sefului sau" Traian Basescu, dar si in calitate de potential votant al dumneavoastra la alegerile prezidentiale, va intreb domnule Crin Antonescu de ce sprijiniti doi politicieni in aceasta cursa si nu v-ati batut ca la Curtea Constitutionala sa ajunga adevarati specialisti in ceea ce urmeaza sa faca timp de 6 ani?

Iar daca nu v-au placut cei propusi de PD-L. de ce nu ati venit cu nume la fel de grele, precum Corneliu Liviu Popescu sau Simina Tanasescu, doi profesionisti in drept constitutional care fac parte din Comisia pentru Revizuirea Constitutitiei constituita la Fundatia Horia Rusu, apropiata de partidul dumneavoastra?

Si daca nu am fost suficient de explicita, va invit sa imi raspundeti dupa ce urmariti cu atentie inregistrarea video atasata stirii Teodor Melescanu a schimbat scorul unui vot din Parlament, de care am dat, intamplator pe Internet, cautand informatii despre candidatul PNL la Curtea Constitutionala.

Pe mine, chiar m-a pus serios pe ganduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#judecatori curtea constitutionala, #Crin Antonescu Curtea Constitutionala, #Melescanu CCR , #stiri CCR