Forfota la Curtea Constitutionala a Romaniei

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 20:00
6065 citiri
Forfota la Curtea Constitutionala a Romaniei

La Curtea Constitutionala a Romaniei este agitatie mare. Cei trei noi judecatori si-au inceput mandatele sub presiunea exercitata asupra lor, pe de o parte de interesele Puterii, pe de alta de societate.

Miercuri, CCR a primit si inregistrat oficial sesizarea de neconstitutionalitate formulata de un grup de parlamentari PSD+PC in legatura cu Legea pentru stabilirea unor masuri din domeniul pensiilor, stabilite prin legi speciale.

O sesizare in acest sens a formulat si Inalta Curte de Casatie si Justitie. CCR va fi sesizat de PSD si cu privire la neconstitutionalitatea pachetului de legi privind austeritatea, asumat de Boc.

PSD contesta legile austeritatii la Curtea Constitutionala

Tot miercuri este si prima zi de mandat pentru judecatorii care au depus marti juramantul: Iulia Motoc si Mircea Minea. Conform procedurilor impuse de legea de organizare a activitatii CCR, primul pas este alegerea noului presedinte al Curtii Constitutionale, prin vot secret. Presedintele trebuie sa intruneasca majoritatea voturilor, iar mandatul sau este pe o durata de trei ani. Alegerea noului presedinte va avea loc foarte probabil joi.

PSD a contestat la CCR proiectul privind reducerile de pensii

Batalia pentru fotoliul de presedinte

Conform unor surse apropiate CCR, batalia pentru presedentia Curtii se va da intre profesorul lui Boc, Mircea Minea, intre interimarul Predescu, care ar mai putea salva ceva din aparenta impartialitate a Curtii, si Petre Lazaroiu. Restul judecatorilor din vechea garda: Augustin Zegrean, Aspazia Cojocaru si Acsinte Gaspar nu au nicio sansa, fiind oricum minoritari.

Site-ul CCR, in curs de actualizare

Concret, dupa cateva zile in care a stat in asteptarea completarii plenului, Curtea a inceput sa functioneze. Prima actiune a fost actualizarea site-ului CCR. Nicolae Cochinescu si Ion Vida au fost trecuti in lista cu "fosti judecatori", iar la categoria "actuala componenta", administratorii site-ului Curtii lucreaza de zor.

Iulia Motoc

si Mircea Minea si-au facut pozele oficiale, in roba rosie, care vor fi postate pe site. Sa mai spunem ca Iulia Motoc va ocupa biroul judecatorului Nicolae Cochinescu, iar Minea pe cel al lui Vida.

Cei trei judecatori nu mai sunt obligati sa-si faca publice declaratiile de avere, in conditiile in care legea ANI a fost desfiintata, si asta desi sunt platiti din bani publici. Salariul unui judecator la CCR este de circa 19.000 de lei pe luna. Mai mult, judecatorii care si-au incheiat mandatele nu si-au depus declaratiile finale de avere, respectand astfel decizia Curtii Constitutionale, luata chiar de ei.

Problema deciziilor anterioare

Dincolo de toate detaliile organizatorice cea mai mare problema a celor noua judecatori ai CCR sunt deciziile anterioare ale instantei. Teoretic o hotarare a Curtii nu trebuie sa incalce o decizi deja pronuntata si care si-a facut efectele. Atacatrea la CCR a legii prin care sunt reduse pensiile speciale, ii obliga pe cei noua judecatori sa ia in calcul deciziile anterioare.

Este vorba despre decizia 20 din 2 februarie 2000 prin care CCR s-a opus la modificarea legii care acorda pensii de serviciu magistratilor, cu motivarea ca pensiile magistratilor, si implict alte categorii de pensii speciale, nu reprezinta un privilegiu ci sunt justificate in mod obiectiv.

Mai mult, magistratii de la Curtea Constitutionala au decis prin hotararea 57 din 2006 ca pensiile speciale aflate in plata nu se pot modifica, pentru ca este incalcat principiul neretroactvitatii legilor, si implicit Constitutia Romaniei.

CCR scria in decizia 57: "Orice prevedere noua poate fi aplicata numai de la data intrarii sale in vigoare si nu retroactiv". Curtea Constitutionala a specificat ca daca se face o recalculare a pensiilor speciale valoarea in plata va fi cea anterior stabilita, indiferent de valoare rezultata prin noul calcul.

Una peste alta, in baza acestor decizii CCR este practic obligata sa declare neconstitutionalitatea legii pensiilor speciale, dar si a reducerii pensiilor normale. Altfel se neaga pe sine. Dar pentru ca traim in Romania, orice este posibil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#judecatori CCR, #alegeri judecatori CCR, #iulia Motoc CCR , #stiri CCR