Ziare.com

Legea Curtii de Conturi este constitutionala, a decis CCR

de Madalina Ionescu
Miercuri, 01 Octombrie 2008, ora 15:16

   

Legea Curtii de Conturi este constitutionala, a decis CCR
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, miercuri, ca legea pentru modificarea si completarea legii privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi este constitutionala.

"Examinand obiectia de neconstitutionalitate, Curtea a constatat, cu unanimitate de voturi, ca legea pentru modificarea si completarea legii nr.94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, republicata, este constitutionala ", se arata in decizia CCR de miercuri, transmite NewsIn.

Articolul 77 din Constitutie se refera la promulgarea legilor in termen de cel mult 20 de zile de la primire, iar alineatul 2 precizeaza ca, inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.

In esenta, autorii sesizarii au invocat ca legea a fost adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului fara a tine seama de continutul cererii de reexaminare formulata de presedintele Romaniei, intrucat unele texte din legea trimisa la promulgare au fost scoase din continutul legii la data reexaminarii, iar altele au fost introduse, ca noi, cu toate ca nu au facut obiectul cererii de reexaminare.

Pe 19 septembrie 2008, 60 de deputati democrat-liberali au semnat o contestatie la Curtea Constitutionala, cu privire la modalitatea in care s-a adoptat cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu pe noua Lege de organizare si functionare a Curtii de Conturi.

In sesizare, deputatii PD-L sustin ca s-a incalcat articolul 77, alineatul 2 din Constitutie, referitor la promulgarea legiilor in termen de cel mult 20 de zile de la primire. Alineatul 2 precizeaza insa ca inainte de promulgare, presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.

In concret, democrat-liberalii doreau ca CCR sa constate ca, de fapt, Parlamentul a legiferat de doua ori - o data cand a fost dezbatuta si votata legea si a doua oara, la discutarea cererii de reexaminare a presedintelui, cand au modificat si articole nesesizate de seful statului.

O noua lege a Curtii de Conturi a fost ceruta, de cativa ani, inclusiv de catre Bruxelles, deoarece actul normativ asigura reglementari si pentru Autoritatea de Audit, o structura importanta in procesul accesarii fondurilor europene.

Senatorii au decis pe 17 septembrie, cu unanimitate de 113 voturi, ca activitatea Curtii de Conturi sa se desfasoare in baza unui regulament propriu, parlamentarii PSD, PD-L, PNL, UDMR si PRM, respingand,, astfel, principala obiectie a presedintelui Basescu.

Citeste mai multe despre CCR constitutional lege PDL Conturi
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1177 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor