Legea privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului, neconstitutionala

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 13:37
1430 citiri
Legea privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului, neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, joi, sesizarea formulata de 52 de deputati PD-L cu privire la procedura de punere sub urmarire a membrilor Guvernului, prevazuta de regulamentul Camerei Deputatilor.

"In sedinta din data de 9 iulie 2009 Curtea Constitutionala s-a pronuntat, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, prevazut de art.146 lit.a) din Constitutie, asupra sesizarii de neconstitutionalitate a Legii de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.3/2009 pentru modificarea si completarea unor acte normative referitoare la organizarea si functionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

In urma deliberarii, Curtea Constitutionala a constatat, cu majoritate de voturi, ca legea este neconstitutionala. Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru", potrivit unui comunicat remis, vineri, Ziare.com.

Democrat-liberalii au contestat la Curtea Constitutionala (CCR) articolele 154, 155 si 156 din regulamentul Camerei Deputatilor, care reglementeaza procedura privind punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului. Camera Deputatilor are dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului, prevede articolul 154.

In textul urmator se arata ca dezbaterea cererii se efectueaza pe baza raportului intocmit fie de o comisie permanenta, ca urmare a unei anchete desfasurate in conditiile articolului 71 - orice comisie permanenta poate porni, la solicitarea unuia sau a mai multor membri ai sai, o ancheta, in cadrul competentei sale, cu incuviintarea plenului Camerei Deputatilor, privitoare la activitatea desfasurata de Guvern sau de administratia publica.

Pentru a obtine incuviintarea, comisia permanenta va prezenta o cerere motivata, adoptata cu votul majoritatii membrilor sai, in care vor fi enuntate materiile ce formeaza obiectul anchetei, scopul ei, mijloacele necesare si termenul pana la care raportul comisiei urmeaza sa fie prezentat plenului Camerei Deputatilor -, fie de o comisie speciala de ancheta constituita in acest scop.

Daca ministrul are si calitatea de deputat, cererea se trimite spre examinare Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, care va elabora un raport pe care il inainteaza Camerei. Cererea se adopta cu votul a cel putin doua treimi din numarul deputatilor, mai prevede articolul 155.

In articolul 156 se arata ca, in cazul in care Camera Deputatilor decide sa ceara urmarirea penala, presedintele Camerei va adresa ministrului Justitiei o cerere pentru inceperea urmaririi penale, potrivit legii. De asemenea, el il va instiinta pe presedintele Romaniei pentru eventuala suspendare din functie a membrului Guvernului a carui urmarire penala a fost ceruta. (A.T.)

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#CCR urmarire penala, #urmarire Guvern ordonanta , #stiri CCR