Luni, ultima zi in care Curtea Constitutionala mai poate functiona

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 19:48
5646 citiri
Luni, ultima zi in care Curtea Constitutionala mai poate functiona

Mandatele a doi dintre judecatorii Curtii Constitutionale expira luni, astfel ca institutia nu mai poate functiona. Luni este ultima zi de mandat pentru Ioan Vida si Nicolae Cochinescu, in conditiile in care procedura de inlocuire a lor nu a fost finalizata si asta desi legea prevede expres faptul ca, numirea unor noi judecatori, trebuie efectuata cu cel putin o luna inainte de incetarea mandatului predecesorilor.

Un al treilea judecator, Petre Lazaroiu, care este si in prezent judecator la CCR si al carui mandat a fost prelungit de presedintele Traian Basescu, prin decret semnat in data de 2 iunie, se afla in situatia de a nu mai putea judeca in cadrul plenului CCR, in conditiile in care desi mandatul i-a fost prelungit, nu a fost implinita proceduta depunerii juramantului.

Ioan Vida, unul dintre magistratii CCR al carui mandat se termina luni, 7 iunie, este si presedintele Curtii, fapt care obliga institutia sa-si desemneze un nou presedinte, ceea ce se face printr-o procedura de vot secreta, in cursul careia plenul alege presedintele CCR, dar doar dupa numirea noilor judecatori.

Senatul a amanat pana in 7 iunie numirea unui judecator la CCR .

Conform articolul 142 din Constitutia Romaniei , Curtea Constitutionala este compusa din noua judecatori, numiti pentru un mandat de noua ani, care nu poate fi prelungit sau innoit. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei. CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei, din trei in trei ani, iar dupa aceasta ei isi aleg, prin vot secret, presedintele.

Articolul 63 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii precede ca judecatorii CCR isi incep mandatul doar dupa ce depun juramantul in fata presedintelui tarii si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului (procedura pe care Petre Lazaroiu nu a indeplinit-o).

Pana in prezent, nici Camera Deputatilor si nici Senatul nu au finalizat procedura de numire a noilor judecatori la CCR, in locul lui Ioan Vida si, respectiv, Nicolae Cochinescu.

PSD boicoteaza sedintele BP, daca Anastase nu semneaza numirea lui Dorneanu .

Legile austeritatii, pot fi blocate la CCR

In aceste conditii, Curtea Constitutionala nu mai poate functiona, pana la momentul in care Senatul si Camera Deputatilor nu vor confima cate un judecator, iar acestia nu vor depune juramantul. Curtea va putea intra intr-o noua sesiune, abia dupa ce cei noua judecatori isi vor alege un nou presedintele.

PSD contesta la CCR legile asumate de Guvern, daca pica motiunea.

Problema este ceva mai complicata decat pare, pe de o parte date fiind divergentele care exista si la Senat si la camera deputatilor pentru desemnarea judecatoriilor de la Curtea Constitutionala, pe de alta pentru ca in cazul in care motiunea de cenzura pe legile de austeritate cade, PSD a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala.

Luni, Curtea Constitutionala a Romaniei se reuneste in ultima sedinta urmand sa dezbata doua sesizari ale Partidului Social Democrat (PSD) privind neconstitutionalitatea Legii lustratiei adoptata in 19 mai de Camera Deputatilor. Dupa sedinta de luni activitatea CCR inceteaza, pana la completarea plenului.

In aceste conditii, CCR nu va putea judeca nicio eventuala cerere de neconstitutionalitate pe legile pe care Emil Boc isi va asuma raspunderea luni, astfel ca daca motiunea de cenzura cade, iar PSD va ataca la CCR legile austeritatii, acestea nu vor putea fi judecate, si implicit nu vor putea fi puse in aplicare.

Ultimul element de care trebuie tinut cont este faptul ca, pentru a produce efecte, in ceea ce priveste FMI si transele de imprumut acordate de acesta, legile lui Boc trebuie sa fie efectiv in vigoare pana in 25 iunie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alegeri Curtea Constitutionala, #mandate Curtea Constitutionala , #stiri CCR